BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKırsal kalkınma desteklerinde düzenleme----

Kırsal kalkınma desteklerinde düzenleme

Kırsal kalkınma desteklerinde düzenleme
21 Ocak 2022 - 11:11 www.finansgundem.com

Tamamlanan tarıma dayalı ekonomik yatırım projelerinin izlenme süresi 3 yıla çekilirken, kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında proje tutarlarının üst limitleri artırıldı.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesine ilişkin tebliğlerde değişiklik yapılmasına dair tebliğler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, il proje yürütme birimi, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında tamamlanan projeleri 3 yıl süreyle izleyecek. Daha önce bu uygulama 5 yıl süreyle yapılıyordu.

Kiralanmış bir mülk üzerinde gerçekleştirilecek yatırımlarda, kiralama süresinin yatırım için son ödemenin yapıldığı tarihten itibaren en az 3 yılı kapsaması gerekecek.

Kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında hibeye esas proje tutarının üst limiti, başvuruda bulunanların gerçek kişiler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler olması halinde, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 5 milyon liraya, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 3,5 milyon liraya, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon olan başvurularda 3 milyon liraya çıkarıldı.

Nihai değerlendirme kararında yatırım bütçeleri hesaplanırken, ilin Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD Programları kapsamında olup olmadığı da dikkate alınacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD Programları kapsamı dışında kalan illerin katsayısı ayrıca ikiyle çarpılarak nihai katsayı bulunacak ve illerin yaklaşık bütçesi buna göre belirlenecek.

A ve B iş planlarında izleme süreleri düzenlendi

İl proje yürütme birimi, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında tamamlanan projelerden 300 bin liraya kadar bütçe içeren başvurularda (A iş planı) 2 yıl, 20 bin lira ile 600 bin lira arası bütçe içeren başvurularda (B iş planı) 3 yıl süreyle izleyecek.

A iş planı kapsamında yapılacak başvurularda başvuru sahibinin köy, belde, kırsal mahalle ve tüm illerde nüfusu 20 binden az yerleşim yerlerinden birinde ikameti zorunlu olacak.

B iş planı kapsamında kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlarda kiralama süresi son ödemenin yapıldığı tarihten itibaren en az 3 yılı kapsayacak. "Akıllı sulama sistemleri" makine, ekipman ve malzeme alım giderleri kapsamında yer almayacak.

Program çerçevesinde hibe desteğinden yararlanmış yatırımcılardan izleme süresinin bir yılını tamamlamamış olanların, A iş planı kapsamında daha önce alınmış makine ekipman için tekrar yaptığı başvuruları reddedilecek.

300 bin lira altındaki yatırımdan teminat alınmayacak

A ve B iş planları kapsamında toplam proje tutarı 300 bin lira ve altında olan yatırımlar için teminat alınmayacak. B iş planı kapsamında toplam proje tutarı 300 bin liranın üzerindeki yatırımlar için ise hibeye esas proje tutarının yüzde 3'ü kadar süresiz limit dahilinde banka teminat mektubu istenecek.

Yatırımların, mücbir sebepler dışında, projelerin amaçlarına uygun olarak A iş planı kapsamında 2, B iş planı kapsamında ise 3 yıllık izleme süresince faaliyetlerini sürdürmeleri gerekecek.

B iş planı kapsamında yapılan yatırımlarda tesisin mülkiyetinin, yerinin veya amacının projenin tamamlanmasından sonraki 3 yıl içinde değiştirildiğinin tespiti halinde, ödenen hibe tutarı ilgili mevzuat hükümlerine göre hesaplanarak gecikme zammıyla birlikte yatırımcıdan tahsil edilecek.

Tarımsal girdi fiyatlarında artış sürüyor

 

Tarım projelerinde destek limitleri yükseldi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)