BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKira krizi büyüyor----

Kira krizi büyüyor

Kira krizi büyüyor
10 Temmuz 2022 - 19:32 www.finansgundem.com

Geçinemiyoruz Platformu'nun yayımladığı raporda, haziran ayında Kadıköy'de kiralık ilanların ortalamasının 19 bin 438 TL olduğu ve asgari ücretin altında sadece 13 daire bulunduğu görüldü.

Hayat pahalılığına karşı gerçekleştirdiği eylemleriyle bilinin sivil toplum örgütü Geçinemiyoruz Platformu İstanbul'un Kadıköy ilçesinde konut fiyatlarındaki artışla ilgili rapor yayımladı.

Geçinemiyoruz platformunun hazırladığı Kadıköy Haziran Ayı Kiralık Konut Raporu'nda kiralardaki artışa dikkat çekildi

 Kiralık ortalaması 19 bin tl

Bir internet sitesindeki ilanların karşılaştırıldığı rapora göre Kadıköy ilçesinde Haziran ayı itibariyle kiralık ilanların ortalaması 19 bin 438 TL oldu. 20 bin TL ve altı ilanların ortalaması ise 12 bin 892 TL.

‘Ev sahipleri kayıtdışı zamlara yöneliyor’


Geçinemiyoruz platformunun yayımladığı raporda şu ifadeler yer aldı:

“Haziran ayında kiracıları ilgilendiren en önemli gelişme Borçlar Kanunu'nda yapılan geçici düzenleme ile 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek konutlara ait kira sözleşmelerinde zam oranın yüzde 25'i geçemeyeceği oldu. Bu kararla mevcut kiracıların enflasyon artışından korunması hedeflendi.

AKP iktidarının 20 yıllık konut politikalarının sonucu olarak yaşananbu büyük konut krizinin bu önlemlerle çözülemeyeceği çok aşikar. Yüzde 25 zam sınırlamasının ardından ev sahiplerinin kayıt dışı zam gibi başka çözüm yollarına başvurduğu haberleri gelmeye başladı. Bu kararın ardından ev sahiplerinin mevcut kiracılarını çıkarma eğilimi de arttı. Kiracıların haksız tahliyelere karşı acilen korunması gerekmektedir.”

Atılacak adımlar konusunda da önerilerde bulunulan raporda, “Tek başına geçici çözümler ile alınacak kısa vadeli çözümler derhal bütünlüklü, kamusal konut politikalarıyla desteklenmelidir. Aksi takdirde atılan bu adımlar, yaşanan krizi daha da büyütecek bir noktaya getirebilir. İhtiyaca yönelik sosyal konut üretilmeden, inşaata, ranta dayalı konut politikaları terk edilmeden, temel insan hakkı olan konutlar yatarım aracı olmaktan çıkarılmadan barınma sorunu çözülemez” denildi.

‘4 bin tl altındaki tek daire 1+0 bahçe katı ’

Yapılan araştırmada Kadıköy ilçesinde 4 bin TL altındaki tek dairenin 3750 TL fiyatıyla 1+0, bahçe katı 30m2 bir daire olduğu belirtildi. Haziran ayı asgari ücreti (4253 TL) dikkate alındığında, asgari ücret altında sadece 2 daire ilanı bulunduğu belirtildi.

Temmuz ayı itibariyle açıklanan 5500 TL asgari ücrete göre ise sadece 13 daire ilanı bulunduğu bildirildi. Yapılan asgari ücret zammının Kadıköy'de tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin tüm maaşıyla dahi tek başına daire tutmasına hiç bir faydası olmadığı vurgulandı.

8 bin tl altındaki ilan sayısında azalış sürüyor


Yapılan araştırmada, nisan ayında 8 bin TL ve altındaki ilan sayısının 135 olduğu, Mayıs ayında yüzde 35 azalarak 88 ilana kadar gerilediği belirtildi. Haziran ayı itibariyle ise bu sayının 83'e düştüğü bildirildi. 5 bin TL ve altında ise sadece 11 adet kiralık daire ilanı bulunduğu açıklandı.

Kiralık oda 3 bin tl'den başlıyor


Öğrencilerin de yoğunluklu olarak yaşamayı tercih ettiği Kadıköy'de barınma sorununa dikkat çekilen raporda, “Kiralık daire fiyatlarının artmasıyla kiralık oda ya da paylaşımlı daire arayışına girenler için de durum hiç iç açıcı değil. Kiralık oda, paylaşımlı daire ilanları 3 bin TL'den başlıyor daha yukarıları tırmanıyor” tespitleri yer aldı.

Bayram tatilinde villa kiralayacaklara sahte ilan uyarısı

Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Temmuz ayı kira artış oranı ne kadar?

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.10 Temmuz 2022 22:19

    BELEDİYELER KULLANIM ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ OTOBÜSLERİNİN KOLTUKLARINI SÖKÜP KARAVAN HALİNE GETİREREK DÜŞÜK GELİRLİ AİLELERE KONUT OLARAK KEFİL ŞARTI ARAMADAN KİRAYA VERMELİDİR FİLMLERDE KARAVANLARDA YAŞAYANLAR VAR BİZDE NEDEN OLMASIN

  • E.g.10 Temmuz 2022 21:57

    BELEDİYELER GELIRINE GÖRE KIRALIK KONUT BULAMAYANLARA KIRALIK KONUT BULUNCAYA KADAR EŞYALARINI KOYACAK YER TEMİN ETMELİDIR GECEYİ AİLECE GECIRECEKLERİ GÜVENLİ PARKI GÖSTERMELİDİR

  • kafa10 Temmuz 2022 21:55

    vallahi bittik billahi bittik. 

  • E.g.10 Temmuz 2022 21:39

    İZMIRİN KARWBAĞLAR İLCESİNDE 5500 TL ASGARİ ÜCRET VE ALTINDA TOPLAM 38 KONUT VAR 2500 TL YE BİR ADET TOKİ KONUTU VAR 2500 TL ALTINDA KONUT YOK BELEDİYELER SOSYAL KONUT YAPMAZSA TOKİ SOSYAL KONUTLARININ TAMAMI SATILMAYIP %50 ADEDİ DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERİLMELİDİR YA DA TOKI KONUTLARINI BELEDİYELER SATIN ALIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KEFİL ŞARTI ARAMADAN KİRAYA VERMELİDİR