BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKiptaş'tan İstanbul'un yapı sorunu için 30 milyarlık öneri----

Kiptaş'tan İstanbul'un yapı sorunu için 30 milyarlık öneri

Kiptaş'tan İstanbul'un yapı sorunu için 30 milyarlık öneri
11 Haziran 2022 - 08:56 www.finansgundem.com

ĶİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, hükümetin yeni konut üretimi için ayırdığı 30 milyar lira ile İstanbul’da boş duran 1 milyon konutun kamulaştırılmasını önerdi, bu yolla konut sorununun kısa sürede çözülebileceğini savundu

Türkiye'de barınma ve riskli yapı sorunu çözüm beklerken KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’tan yeni bir öneri geldi. Leyla İlhan'ın Dünya'daki haberine göre hükümetin yeni konut üretimi için ayırdığı 30 milyar lira ile günümüz koşullarında ancak 10 bin konut yapılacağını bildiren Kurt, şunları söyledi:

"Bunun yerine İstanbul'da duran boş konutları alıp satması daha faydalı. Çünkü bitmiş konutta finansman maliyeti koymasına gerek yok. Kentte 1 milyona yakın boş konut olduğu söyleniyor. Eğer bu doğruysa bunun 500 bininin sağlam olduğu düşünülürse ve İstanbul'da 300 bin riskli yapı varsa bu riskli yapı stokunu 1 günde taşıma imkanımız olacak.”

Düzenlenen basın toplantısıyla 3.5 yıllık süreçleri hakkında bilgi veren Kurt, bu uygulamayla kente imar baskısı yapılmayacağını vurguladı, “İstanbul için esas çılgın proje bu yapıların kamulaştırılması" ifadelerini kullandı.

“Orta sınıf için üreteceğiz”

Metrekare maliyetinin 8 bin 500 TL olduğunu belirten Ali Kurt, "100 metrekarelik bir konutun arsa ve finansman hariç inşaat maliyeti 850 bin TL ile 1 milyon TL, buna arsa ve finans maliyeti eklendiğinde bir konutun maliyeti en az 2.5 milyon TL'ye çıkıyor. Arsa maliyeti sıfır olursa da 1.5 milyona satmam lazım. Ancak 1.5 milyon liraya alacak kitle alt gelir grubu mu? Böyle bir alt gelir grubu yok. 4 bin 200 TL asgari ücretin olduğu bir yerde sosyal konut için boşuna enerji harcamam dedim. O nedenle yakında orta gelir grubu için konutlar üreteceğiz. Burada evi olmayanlara öncelik vereceğiz. Öyle bir sosyal fayda sağlayacağız" dedi. Enerjilerini kentsel dönüşüme vereceklerini kaydeden Kurt, "Eskiden yanında olan İBB meclisi varken, şimdi karşımızda olan İBB meclisi var. Eğer meclis bizde olsaydı kaynakları verimli kullanarak 6 ayda ülkeyi çok farklı bir yere getirebiliriz" diye konuştu.

“Tekliflerin geçerlilik süresi 15 güne indi” - İstanbul Yenileniyor projesine 1 Temmuz 2021 yılında başladıklarını söyleyen Ali Kurt, “Eskiden dönüşüm için verdiğimiz teklif 90 gün geçerliydi. Şimdi 15 güne indi. Akşamdan sabaha inşaat maliyeti değişiyor. 1 yıl ortalama inşaat maliyeti 2 bin 500 TL idi. Şu anda 8 bin 500 TL’ye zor yaparız” dedi.

Hükümetin bugüne kadar hep satışı destekleyici çözümler sunduğunu, bunun da pahalılık olarak döndüğünü kaydeden Kurt, "Burada sıralamada yanlışlık var. Halbuki öncelik sıralaması üretimde olmalıydı. Bunun için de sosyal konut ve kentsel dönüşüm projelerinde inşaata yüzde 8 ile 18 arasında değişen KDV'yi sıfırlayarak üretim maliyetini yüzde 15 düşürüp yeni konutu teşvik edilebilirdi" uyarısını yaptı.

KİPTAŞ kentsel dönüşümle mahalle arasına indi

İstanbul Yenileme Platformu'nu kurduklarını aktaran Kurt, "Online olarak riskli yapı sahiplerinin başvuru yaparak binasını dönüştürme imkanı sağlamaya başladık. Burada şartımız mülkiyet problemi, plan problemi olmayacak. İstanbul'da 300 bin riskli yapının yüzde 70 ile 80'ini bu kapsamda çözebileceğimizi düşünüyoruz" dedi. İstanbul’da artık mahalle arasında tek blok riskli bina sahibi vatandaşların bile kendilerine başvurabileceğini kaydeden Kurt, bunun örneğinin Beşiktaş ve Kadıköy’de olduğunu söyledi. Burada o günün inşaat maliyeti neyse onu baz aldıklarını belirten Kurt, "Bugün İstanbul'da m2 maliyeti 10 bin lira. Satış maliyetinin de 16 bin lira olması lazım" diye konuştu.

"İBB'nin en güçlü şirketi olduk"

Eski yönetimden 7-8 proje aldıklarını, bu projelerden 7'sini tüm sorunlarını çözerek tamamladıklarını anlatan Ali Kurt, şunları söyledi: "Göreve geldiğimin ikinci günü 7 milyon liralık çek geldi. Ancak kasada 2 milyon vardı. Çek yazılmasının ticaret hayattaki sıkıntılarını biliyorduk. Alacaklarımız vardı. Neticede çok sıkı tasarrufl ar yaparak ve çalışarak İBB'nin ekonomik olarak en güçlü, Türkiye'nin de en büyük 14'üncü inşaat şirketi olduk. Envanter çalışması yapıyoruz, atıl arsaları müzayede yöntemiyle satarak kaynak üretiyoruz. Bu şekilde şeff af satış yöntemi KİPTAŞ tarihinde ilk kez yapıldı. Her müzayedede muhammen bedellerinin yüzde 30-35 üzerine çıktık. Böylece tüm atıl stoklarımızı erittik" dedi.

Konutta kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek

 

Konut fiyatlarında rekor artış: Antalya ilk sırada

 

Konut satın alma gücü yüzde 27,4 düştü

 

Yükselen konut fiyatları arsaya olan talebi artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)