BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKimyasal silahlar gidişatı değiştirir----

Kimyasal silahlar gidişatı değiştirir

Kimyasal silahlar gidişatı değiştirir
21 Mart 2013 - 10:30 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştıracaklarını belirtti

Kudüs'te bir araya gelen ABD Başkanı Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Bir gazetecinin, ABD'nin Suriye'de yaşananları durdurmak için harekete geçmediğini belirterek, ülkede kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddialarla ''kırmızı çizginin'' aşılıp aşılmadığını sorması üzerine Obama, söz konusu iddiaları araştıracaklarını söyledi.
Suriye rejiminin kimyasal silahla saldırı düzenleme kapasitesine sahip olduğunun bilindiğini vurgulayan Obama, ''Kimyasal silahların muhalefet tarafından kullanıldığına ilişkin tüm iddialara son derece şüpheci yaklaşıyorum'' dedi.
''Şunu da ifade etmiştim, gerçekleri tespit ettiğimizde, kimyasal silahlar oyunun gidişatını değiştirir'' ifadesini kullanan Obama, sonraki adımlara ilişkin bugün bir açıklamada bulunmayacağını belirtti. Obama, ''Ancak potansiyel yıkım ve toplu ölümlere neden olan silahlar görmeye başladığınızda ve cin lambadan bir kere çıktığında, Suriye'de şimdiye kadar gördüğümüzden daha korkunç sahnelere tanık olabiliriz demektir. Bu bilgi ışığında uluslararası toplumun harekete geçmesi gerekir'' değerlendirmesinde bulundu.
Obama, ''Bu sorunla başa çıkmak için, mümkün olduğunca uluslararası toplum olarak çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu, dünyanın sorunu. ABD, İsrail ya da Türkiye'nin sorunu değil'' dedi.
İsrail'in durumu farklı
İran'ın nükleer silah sahibi olmasına en az bir yıl bulunduğuna dair açıklamaları hatırlatılarak, İsrail Başbakanı Netanyahu'dan, biraz daha sabır göstermesini bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Obama, ABD ile İsrail arasında bu konuda yürütülen askeri görüşmeler ile istihbarat işbirliğinin emsalinin olmadığını söyledi.
Her ülkenin, askeri müdahale gibi büyük bir adımın kararını kendisi vermesi gerektiğini, İsrail'in durumunun ABD'den farklı olduğunu ifade eden Obama, ''Bu sorunu diplomatik yollardan çözmek için zaman olduğunu düşünüyorum. Asıl soru, İran yönetiminin bu fırsatı değerlendirip değerlendirmeyeceği'' dedi.
İsrail halkına mesaj vermek istedik
ABD'ye dönerken bu gezinin başarısını nasıl değerlendireceğinin sorulması üzerine Obama, gezisi sırasında İsrail halkıyla doğrudan konuşma imkanına sahip olmayı önemsediğini söyledi.
Obama, İsrail halkına, ''ABD'de bir arkadaşlarının olduğu, arkalarının kollandığı ve ülkelerinin güvenliğine önem verildiği'' mesajını iletmek istediğini ifade etti.
İsrail ile ortak çıkarlarının bulunduğu konularda istişareleri sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Obama, bölgede yaşananlara rağmen, Filistin yönetiminin uluslararası toplumla işbirliği içinde etkin şekilde çalıştığını belirterek, ''Ancak asıl konu, bu sorunu net ve bir çözüme ulaştırmak'' dedi.
''Buraya gelip gerçeklerle uyuşmayacak büyük bir açıklamada bulunmayı özellikle istemedim'' diyen Obama, bölgeden sıkıntıları ve ülkesinin kalıcı barış için oynayabileceği rolü daha iyi anlamış şekilde ayrılması halinde gezisini başarılı sayacağını söyledi.
''İran'a açık ve ciddi bir askeri tehditle artırılmalı''
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ''İran'ı barışçıl yollarla durdurmak için diplomasi ve yaptırımlar, açık ve ciddi bir askeri tehditle artırılmalı'' dedi.
Sözlerine Obama'yı Kudüs'te misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Başbakan Netanyahu, İran konusunda Obama'ya hitaben şunları söyledi: ''Çok açık bir şekilde söylediniz. İran'ın nükleer silah geliştirme programını önlemede kararlısınız. Ortak çabalarımıza ve uluslararası topluluğu diplomasi ve yaptırımlarla harekete geçirme çabalarınıza rağmen, İran nükleer programını şu ana kadar durduramadı. Siz de biliyorsunuz düşüncem, İran'ı barışçıl yollardan durdurmak için diplomasi ve yaptırımlar, açık ve ciddi bir askeri tehditle artırılmalı'' ifadesini kullandı.
İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerin önemine de işaret eden Netanyahu, ''İsrail'in, Amerika'dan daha iyi bir dostu olmadığını'' söyledi.
Suriye konusuna da değinen Netanyahu, Suriye'nin elinde bulunan ölümcül silah cephanesinin ''terörist ellere'' geçmesini önlemede kararlı olduklarını belirterek, ''Bu konuda en iyi yol şüphesiz ABD ile beraber, bölgedeki diğer ülkelerle çalışarak, bu meydan okumaya karşı birlikte karşı koymaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
Filistin'le ön koşulsuz barış görüşmeleri
Netanyahu, Filistin'le duran barış süreci görüşmelerine ilişkin de yeni kurduğu koalisyon hükümetinin iki toplum arasında iki devletli çözüm barışında kararlı olduğunun altını çizerek, ''Ön koşulları masada bir yana bırakalım. Tarihi bir tavizi başarmak için beraber çalışalım. Bu hepimiz için çatışmayı sona erdirecektir'' dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)