BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKimya sektörünün ihracatı yüzde 40 arttı----

Kimya sektörünün ihracatı yüzde 40 arttı

Kimya sektörünün ihracatı yüzde 40 arttı
30 Kasım 2022 - 13:39 www.finansgundem.com

Kimya sektörü üçüncü çeyrekte 2021 yılı üçüncü çeyreğine göre yaklaşık yüzde 40 büyüdü ve 8,76 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan Türkiye ekonomisi 2022 yılı üçüncü çeyrek büyüme verilerine ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

Pelister değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Ülkemiz bu yıl ilk iki çeyrekte sırasıyla yüzde 7,5 ve yüzde 7,7 olarak güçlü bir büyüme göstermişti. Üçüncü çeyrekte ise yüzde 3,9 büyüdü. Sektörel büyümede üçüncü çeyrekte sanayide yıllık yüzde 0,3’lük bir artış söz konusu. Mal ve hizmet ihracatı üçüncü çeyrekte yüzde 12,6 arttı. Net ihracatın büyümeye katkısı ise 0,7 puan oldu. Rusya- Ukrayna krizi başta olmak üzere küresel ekonomik ve politik gelişmeler, enflasyon baskıları, enerji maliyetleri, kur ve parite dalgalanmaları gibi pek çok etken dolayısıyla üçüncü çeyrek ve dördündü çeyrekte büyümede gerileme bekleniyordu. Özellikle AB ve ABD tarafındaki resesyon sinyalleri son çeyrekte daha belirgin hale gelmeye başladı. Bu durumun ihracatımıza yansımalarını bazı hammadde ve yarı mamul verdiğimiz diğer sektörlerde görmeye başladık. Kimya sektörümüz ise en çok ihracat gerçekleştiren birinci sektör olarak yükseliş performansını sürdürdü.

Kimya sektörümüz üçüncü çeyrekte 2021 yılı üçüncü çeyreğine göre yaklaşık yüzde 40 büyüdü ve 8,76 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ikinci çeyreğine göre ise ihracatta yüzde 5 azalma söz konusu. Ülkemizin yıl sonu büyüme beklentisi ise uluslararası kuruluşlar tarafından yukarı yönlü revize edildi ve yüzde 5’in üzerinde büyüme bekleniyor. Biz de ihracatta kimya sektörümüzün yılı yıllık bazda yüzde 30’a yakın büyüme ile kapatmasını bekliyoruz” dedi.

Dış ticaret açığı ekimde 7.9 milyar dolar

 

Kozmetik sektörünün 2023 ihracat beklentisi yüksek

 

Karadeniz'den 115 milyon dolarlık Türk somonu ihracatı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)