BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKimlik hırsızı ''Joker'' çetesi çökertildi----

Kimlik hırsızı ''Joker'' çetesi çökertildi

Kimlik hırsızı ''Joker'' çetesi çökertildi
13 Ekim 2022 - 12:18 www.finansgundem.com

İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda kendilerine ''Joker'' ismi veren, kimlik ve kredi kartı hırsızlığı yapan örgüt çökertildi.

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması ile kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme ve ele geçirme suçlarını işleyen bir suç örgütüne yönelik soruşturma başlattı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, suç örgütü üyelerini yakalamak için kredi kartı sahipleri, bankaların yetkilileri ve mağdurlarla irtibata geçti.

Polis, yürüttüğü çalışmada şüphelilerin “sadece davet üzerine girilen anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformu” olarak tasarlanan bir sosyal medya uygulamasında katıldıkları gruplardan başkalarına ait kimlik ve kredi kartı bilgilerini temin ettiklerini belirledi.

Soruşturmayı derinleştiren ekipler, zanlıların elde ettikleri kredi kartı bilgileriyle ünlü markaların internet sitelerinden lüks giyim, ayakkabı ve çanta ürünlerini satın aldıkları, bu ürünlerin bir kısmını ikinci el giyim sitelerinden düşük bedelle sattıkları, bir kısmını da başkalarına ait kimlikle kargo şubesinden teslim aldıklarını tespit etti.

Suç örgütü üyelerinden ürün satın alan kişilerin de internet mağazalarından gönderilen kargoları kendi kimlikleriyle kabul etmeleri nedeniyle şüpheli konumuna düştükleri belirlendi.

Polis, yürüttüğü teknik çalışma sonucu kendilerine “Joker” adını veren suç örgütü üyelerinin İzmir, Ankara ve Tekirdağ’da belirlenen adreslerine baskın düzenledi.

Operasyonda aralarında suç örgütü elebaşı olduğu öne sürülen M.S.U’nun da bulunduğu 5 kişi yakalandı.

TÜM BİLGİLERİ ÇALMIŞLAR

Zanlıların adreslerinde yapılan aramalarda suçta kullanılan çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.

İncelemeye alınan dijital materyallerde yüzlerce vatandaşa ait kredi kart bilgileri (kredi kart numarası, CCV kodu, adı soyadı, adresi, e-posta adresi vb) ile kimlik bilgileri (T.C kimlik numaraları, ana-baba adı, doğum tarihi ve nüfusa kayıtlı olduğu yer) tespit edildi.

Suç örgütü üyelerinin bu yöntemle yaklaşık 10 milyon liralık haksız kazanç elde ettiği belirlendi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirmek suçlarından çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

Emniyet yetkilileri, bu yöntemle oluşan mağduriyetlere karşı tüketicilerin internet alışverişlerinde sanal kart kullanmasının önemine işaret etti.

‘’İşledikleri suçun şüphelisi olarak beni göstereceklerdi’’

İzmir polisinin düzenlediği operasyonda şüphelilerde kimlik bilgileri bulunduğu belirlenen Ömer Didar da polisin uyarısıyla şikayetçi oldu.

Gaziemir ilçesinde pidecilik yapan Didar, AA muhabirine polisin kendisini aradığını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Kimliğimin kopyasının şüphelilerin bilgisayarında bulunduğunu söylediler. Açıkçası ilk başta çok da güvenemedim. ‘Dolandırıcılar arıyor olabilir’ diye düşündüm. Ardından polis merkezine çağırdılar, il dışında olduğumu söyleyince de en yakın polis merkezine gidip şikayetçi olmamı istediler. Beni arayanların polis olduğuna inandım.

İzmir’e gelince polis merkezinde şüpheliler hakkında şikayetçi oldum. Öğrendiğime göre, başkalarına ait kredi kartlarıyla alışveriş yapıp benim kimlik bilgilerimle satın aldıkları ürünü teslim alacaklarmış. İşledikleri suçun şüphelisi olarak beni göstereceklerdi. Polisin operasyonu sayesinde mağdur olduğum ortaya çıktı.”

Kredi kartı kullanımındaki en büyük hata

 

Samsung kredi kartı çıkardı

 

Yeni Zelanda'da kredi kartı harcamaları 41 yılın zirvesinde

 

Kredi kartıyla silah satışına takip sistemi geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)