BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKilim Mobilya’dan 50 milyon dolar yatırım----

Kilim Mobilya’dan 50 milyon dolar yatırım

Kilim Mobilya’dan 50 milyon dolar yatırım
08 Şubat 2018 - 08:51 www.finansgundem.com

Tam bir 'Anadolu Kaplanı'… Yayla Kardeşlerin 150 metrekareden 500 bin metrekareye uzanan başarı hikayesi... Kilim Mobilya, 50 milyon dolarlık yeni yatırımı “Mobilya Üssü Projesi”ni tanıttı…

KAYHAN ÖZTÜRK – FINANSGUNDEM.COM / KAYSERİ

150 metrekarelik marangozhaneden, 500 bin metrekarelik “Mobilya Üssü”ne dev bir yolculuk…

Terle, emekle, kaliteli üretimle, üst düzey tasarımla, yatırımla, aranan, tercih edilen, yurt dışına açılan bir marka olarak büyük bir başarıya imza atmak… 

Ve 42. yılda, kıskanılacak bir projeyle kamuoyunun karşısına çıkmak…

Çıtayı zirveye yükseltmek, hedefi Türkiye’nin ‘lider’ kuruluşu olmaya taşımak..

İşte usta eller Yayla Kardeşlerin gururu, binden fazla istihdam sağlayan, 50 ülkeye ihracatla ekonomiye büyük katkı veren 'Anadolu Kaplanı' Kilim Mobilya…

6-7 Şubat’ta Kayseri’de, yurtiçi ve yurtdışı bayilerle birlikte gerçekleştirilen, yeni teknoloji ve yatırımların aktarıldığı KİLİMFESTA2018 organizasyonunda ekonomi basınını da ağırlayan Kilim Mobilya yönetimi, tüm üretim birimlerini aynı çatı altında toplayacak, 50 milyon dolarlık yeni yatırımı, “Endüstri 4.0 Uyumlu Mobilya Üssü” projesini tanıttı.

500 BİN METREKARE ARAZİ ARANIYOR

İki ayrıntı ise dikkat çekti. İlki, seri üretime 40 yıl önce 5 bin metrekarelik alanda başlayan, dünden bugüne yatırımlarını kesintisiz sürdüren Kilim Mobilya’nın halen il sınırları içinde 350 bini açık, 180 bini kapalı olmak üzere toplam 430 bin metrekareye yayılmış 4 fabrikasını buluşturacak rüya projesinin maliyetinin 50 milyon dolar olacağı belirtildi. İkincisi, yatırım için finansman hazır, eksik olan ise arazi. Bu çerçevede Kayseri ve çevresinde 500 bin metre kare arazi arayışının da devam ettiği ifade edildi.

YAYLA: MARKALAŞMA SÜRECİNİ TAMAMLADIK

Ommer Otel’de 250 kişilik katılımla gerçekleştirilen "2018 Koleksiyon Fuarı"nın açılış konuşmasını yapan Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yayla, 2000’li yıllarla birlikte Türkiye’nin değişim içine girdiğini, iletişim ve internet çağıyla da yeni bir dönemin başladığına dikkat çekerek,  “Bu süreçte biz de kendimizi ve çalışanlarımızı eğittik. 2015 yılına kadar markalaşma sürecini tamamladık” dedi.
Program kapsamında düzenlenen panelde konuşan Kilim Mobilya Ceosu Mesut Yiğit ise şirketin yatırım planları, marka imaj değişimi, Türkiye’de ilk kez yataklarda kullanılan hibrit teknolojisinin koltuklara da uygulanması, sağlıklı mobilya üretimi misyonu, teknolojik yatırımlar endüstri 4.0 uygulama planları ve iletişimi başlayacak olan alt markalar hakkında bilgiler verdi.

220 BAYİ, 50’DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT

Buna göre Kilim Mobilya, 2017 yılını hedeflerini aşarak yüzde 40 büyüme ile kapattı ve 2018'de hedefine yüzde 30 büyümeyi hedefi koydu. Türkiye genelinde 220 bayisi bulunan Şirket 50'den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Yeni beş yıllık yatırım planları çerçevesinde yurtiçi bayi sayısını 400'e çıkarmayı hedefliyor. Halen toplam 1200 kişilik istihdam yaratmış bulunan Kilim Mobilya, 2018 yılı içinde devreye girmeye başlayacak yeni entegre tesis yatırımı ile birlikte 200 kişiye daha istihdam sağlayacak.

YİĞİT: SEKTÖRDE OYUN KURUCU OLACAĞIZ

Ciddi bir ihracat firması olduklarının altını çizen Kilim Mobilya CEO’su Mesut Yiğit, “Sektörde oyun kurucu olacağız. Birinciliğe oynayacağız” dedi. “Mobilya sektörü Kayseri’nin temel taşı ama zaman zaman krize giriliyor. Paranın satın alamayacağı şeyler var. Bunlardan birisi insan kaynakları. İkincisi teknolojiye uyum. İK’nın daha nitelikli hale getirilmesi için bir planımız var. İK’nın önemli bir kısmını tasarımcılar oluşturmaya başladı” şeklinde konuşan Yiğit, insan sağlığına zarar veren üretim kısımlarında robotlaşmaya önem verdiklerini de dile getirdi.

Panelde ayrıca, Prof. Dr. Uğur Batı iletişim sunumu yaparken, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat Türkiye ekonomisi üzerine genel bir değerlendirmede bulundu.  Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ise Türkiye ekonomisi ve büyüme planlarına yönelik; Mandıra Filozofu rolüyle seyircinin gönlünü kazanan ünlü oyuncu ve senarist Müfit Can Saçıntı da iletişim üzerine konuştu.

SORULAR YANITLANDI

Panelin ardından Kilim Mobilya yönetimi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mesut Yiğit, Finansgundem.com’un, “Alan ihtiyacınızdan kasıt, mevcut fabrikaları tek bir alanda toplama planınızı kastediyorsunuz. Bu plan hangi aşamada?” sorusuna, “Kayseri’de 3 OSB var. Bizim 4 fabrikamız bunlara dağılmış durumda. Bu 4 fabrikayı tek bir entegre tesiste birleştirmek istiyoruz. Bunun için 500 bin metrekarelik bir alana ihtiyacımız var. Bunun 200 bin metrekaresini aldık. Ama bizim ihtiyacımız 500 bin metrekare” cevabını verdi.

“Halka arzı düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yayla ise, “Halka arzı hiç düşünmedim, düşünmüyoruz. Özsermaye ile büyümeye devam edeceğiz. Üretim odaklı gelişmek istiyoruz. Proje bazlı çalışıyoruz; otellerden sipariş alıyoruz, Suudi Arabistan’dan teklifler alıyoruz. Ama nereden teklif geldiğini açıklayamam çünkü, rakipler gidip düşük fiyat veriyor” dedi.

Yayla, dünya devleri ile işbirliği ve üretime yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:  “İKEA dünyanın bir numarası, bizimle çalışmak istedi, çalışmaya başladık. Ülkemiz için üretmeye devam edeceğiz. Para kazandıkça üretime yatırım yapıyoruz.  Üretim eğitimle olur, üniversite sanayi işbirliğini 2009’da başlattık. Hiçbir zaman kalitesiz ürün yapmadık. Bizim bir standardımız var, onun altına düşmedik. Savunma silah sanayine bile giresim var. Ülke olarak ihtiyacımız var. Bağımsız olmak için savunma sanayine ihtiyacımız var. Bizim üretime ihtiyacımız var. Hak etmediğimiz bir lüksü yaşıyoruz.  Üretmeden tüketim olmaz…”

Yayla KDV konusunda ise, “KDV problem değil. İnegöl ve diğer illerde kayıt dışı çok. Faturasız mal satıyorlar. Haksız rekabet oldukça fazla” şeklinde konuştu. 

Diğer sorular ve yanıtlar şöyle…

-Karşılaştığınız zorluklar var mı?

Mesut Yiğit: Bugün sektörde merdiven altı gibi bir sorun var. Bu fiyat rekabetini zorluyor. Ama biz fiyat rekabeti içine girmeyi düşünmüyoruz.

- Ciro ve büyüme hedefiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Mesut Yiğit: 2017 yılı ciromuz 280 milyon lira. 2018’de yüzde 30 büyüme hedefliyoruz. 5 yıl içinde de 500 milyon lira ciroya ulaşmayı öngörüyoruz.

Mehmet Yayla: Ben yüzde 30 büyümenin Kilim Mobilya için az olduğunu düşünüyorum. Daha fazla büyümeliyiz.

Bekir Sıddık Erbüşüm (İhracat Koordinatörü / Yönetim Kurulu Üyesi): Cironun yüzde 25’ini ihracat oluşturuyor. Önümüzdeki 5 yılda yüzde 40’ına ulaşmasını hedefliyoruz. Amerika, Orta Doğu, Orta Asya’ya ihracatımızı artırmak konusunda ciddi planlarımız var.

-Kilim Mobilya nerelere ihracat yapıyor?

Bekir Sıddık Erbüşüm: ABD, Irak, Azerbaycan, Yunanistan, Katar, Kazakistan, Kenya, Gine, Hong Kong’a ihracat yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 90’ını Kilim markasıyla, franchaise  modeliyle gerçekleştiriyoruz… 

Mesut Yiğit: Yaklaşık 10 ülkede ihracatta ilk sıradayız.

-Ar-Ge’ye ayrılan kaynak nedir? e-ticaret yapacak mısınız?

Mesut Yiğit: Ar-Ge için cironun yüzde 2.5 kadar bütçe ayırıyoruz. e-ticaret gündemimizde. ABD’de Amazon üzerinde satılıyor. Ama mobilya daha çok dokunarak, görerek alınarak bir ürün.

-Kilim Mobilya’nın sporla arası nasıl? Kayserispor’a destek veriyor musunuz?

Mehmet Yayla-  Kayserispor’a destek veriyoruz. Ne istiyorlarsa veriyoruz. 15-16 senedir stad, saha içi reklamı veriyoruz. Ayrıca Türkiye genelinde 15-16 statta reklamımız var. 2010 2017 arasında reklam ne kadar harcadım sizce? 100 milyon dolara yakın…

-Sosyal Sorumluluk projeleriniz neler?

Mehmet Yayla: Hacılara yardım yapıyoruz. 1200 talebeye burs veriyoruz.

Mesut Yiğit: Önümüzdeki dönem sosyal sorumluluk projelerimiz çocuklar ve kadınlara yönelik olacak.

AVRUPA VE AMERİKA’DA HEDEF İLK ÜÇ MARKA ARASINA GİRMEK

42 yıllık serüvenin mimarı Kurucu Başkan İsmail Yayla ve kardeşleri Mehmet Yayla ile  Mahmut Yayla’nın Kayseri’den küresel pazarlara açtığı Kilim Mobilya, IKEA gibi dünya devlerine de üretim yapıyor. Kilim Mobilya, Avrupa’da özellikle İtalya, Fransa, Almanya pazarlarındaki konumunu diğer Avrupa pazarları ile Amerika kıtasına da genişleterek ilk üç marka arasına girmeyi planlıyor ve orta vadeli hedef olarak da tüm pazarlarda “liderliği” öne çıkarıyor.

Önümüzdeki 5 yıl içinde sektör lideri olmayı hedefleyen Kilim Mobilya, Ar-Ge odaklı yenilikçi ürünlerle iç pazarda büyürken, satışlarda yüzde 25e yükselen ihracat payını da yüzde 40’a çıkartacak. Bu çerçevede, tasarım süreçlerini de yurtiçi ve yurtdışında bölgesel ve kültürel bazlı olarak yeniden yapılandırılıyor.

DÜNYA DEVİ İKEA KİLİM MOBİLYA’YI SEÇTİ

Kilim Mobilya’nın tasarım ekipleri, Türkiye pazarı başta olmak üzere,  Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya cumhuriyetleri ve Amerika pazarları için farklı gruplar halinde yeniden oluşturuluyor. Ar-Ge ekibi genişletilerek yerli ve yabancı tasarımcılarla çalışılıyor.

Mobilyalarda sağlığa zararlı bileşenleri kullanmamaya özen gösterilirken, konfor ve kullanım kolaylığına odaklanılıyor. Kilim Mobilya'nın, Avrupa Birliği standartlarına uygun nitelikli üretimi nedeniyle İKEA, bölgesel üretimde Romanya yerine Türkiye'yi tercih etti.

YURT DIŞI MAĞAZA AĞI FRANCHAISE İLE BÜYÜYOR

Yurtdışında 130 satış noktası ile temsil edilen Kilim Mobilya, bu yıl içinde franchaising yoluyla açacağı Fransa, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Çad, Fas, Kazakistan ve Sudan mağazaları ile yurt dışı satış ağını genişletmeyi sürdürecek. Yurt dışında franchaise yoluyla bayilik vereceği şirketlerde, "maddi ve manevi açıdan itibarlı ticari geçmişi olması"nı da önemli bir koşul olarak belirleyen Kilim Mobilya, bu şirketlerin perakendecilik ve satış tecrübesi olan kadro oluşturmasını zorunlu tutuyor. Ayrıca girişimcilerin, yılda en az 300.000 ila 350.000 bin dolarlık ciro hedefi belirlemesi de gerekiyor. Kilim Mobilya bu yıl yedi ülkede toplam sekiz yeni bayilik vermeye hazırlanıyor.

50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Kilim Mobilya, önümüzdeki beş yıllık dönemi kapsayan yatırım planlarına teknolojik altyapı, entegre tesisler ve istihdam ihracat ve tüketici sorumluluğu çerçevesinde 50 milyon dolarlık kaynak ayırdı. Logosunu alt markalar oluşturacak şekilde yeniden düzenleyen Kilim Mobilya, yeni pazarlama stratejileriyle de Türkiye’de sektör lideri ve önemli bir üretici olmayı hedefliyor.

GENÇLER İÇİN NİNO

Bu çerçevede, 2018 yılında alt markalarını da piyasaya sürmeye hazırlanan Kilim Mobilya, ayrıca genç mobilya grubu NİNO'yu da bu yıl içinde gençlerin beğenisine sunacak. Kilim Mobilya'nın 2018 yılı yenilikleri arasında yatak ve ev tekstili grubu da bulunuyor.

Türkiye'de ilk aromalı yastık üretimini de geliştiren Kilim Mobilya Ar-Ge ekipleri, Türkiye'nin "uyku kalitesini artırma" hedefiyle yeni tür yastık ve uyku ürünleri geliştirmeyi sürdürüyor.

ENDÜSTRİ 4.0 YATIRIMI

Büyüme hedefleri ve sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde üretim, teknoloji ve satış sonrası hizmetlere yönelen Kilim Mobilya, bu kapsamda Endüstri 4.0 yatırımı için çalışmalara başladı. 2004 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk beş sünger üreticisi içinde yer alan Yaysün Sünger fabrikası hem Kilim Mobilya hem de sektördeki diğer üreticilere de hizmet ediyor. Patenti, Kilim Mobilya Grubu şirketlerinden Yaysün'de olan "yaysünger teknolojisi" Yaysün Ar-Ge ekibi tarafından geliştirildi ve Türkiye'de ilk kez koltuklarda da kullanmaya başlandı.

ÖNEMLİ TEKNİK BİLGİLER

- Ahşap işleme bölümlerinde CNC kesme/delme/desen verme işlemleri yapabilen fonksiyonel ağaç işleme makinaları kullanılmakta. Bunların yanı sıra ebatlama üzerine yardımcı makinalar kullanılmakta.

- Kumaş işleme bölümlerinde dünyası markası LECTRA robotik kesim makinaları kullanılmakta.  

- Kumaş işlemede yine dünya markası olan MAMMUT kapitone makinaları ile üst düzey kapitone işlemleri yapılmakta.

- Kaynak proseslerinin bazılarında KUKA KAYNAK ROBOTU ile hassas kaynak yapma işlemleri yapılmakta.

- Yatak üretim hattı tamamen seri üretime dayalı kurulmuş hat üzerindeki teknolojik makinalar kullanılmakta.

İŞTE 4 AYRI TESİSTEN ‘TEK ÇATI’ ALTINDA TOPLANACAK OLAN ÜRETİM

Kayseri'deki patenti Kilim'e ait yaysünger ve üst düzey Ar-Ge yönetimi ile çalışan fabrikası Yaysün, Sünger Yatak ve koltuk uygulamaları, Türkiye’de ilk kez üretilen aromalı yastıkları; koltuk ve kanepelerde hibrit teknolojisinin uygulandığı üretim birimleri; sağlıklı mobilya üretim standartlarının uygulandığı alanlar; sünger panel koltuk ve kanepe üretim tesisleri...

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)