BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKıbrıs'ta müzakere süreci yeniden başladı----

Kıbrıs'ta müzakere süreci yeniden başladı

Kıbrıs'ta müzakere süreci yeniden başladı
28 Mayıs 2015 - 20:03 www.finansgundem.com

KKTC/Akıncı: Adada iyi bir hava yakalanmıştır ama önümüzde daha yürümemiz gereken çok yol var

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakere sürecine iyi başladıklarını, devamını da iyi getirdiklerini belirterek, "Adada iyi bir hava, pozitif momentum yakalanmıştır ve ilerleme de sağlanmıştır ama önümüzde daha yürümemiz gereken çok yol vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ara bölgede Rum lider Nikos Anastasiadis'le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığında yaptığı açıklamada, toplantıda yapıcı ruhla, yeni adımlar attıklarını kaydederek, geçen görüşmeden beri 5 kez bir araya gelen müzakerecilerin gerçekleştirdiği çalışmaların hangi aşamada olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Müzakerelerde çeşitli alanlarda ilerlemeler olduğuna işaret eden Akıncı, müzakerecilerden çalışmalarını sürdürmelerini istedi.

Akıncı, müzakerecilerin ortaya çıkacak yeni durumu kendileriyle paylaşacaklarını aktararak, ayrıca toplantıda her iki tarafın kanayan yarası durumundaki kayıplarla ilgili ortak çağrı yaptıklarını vurguladı.

İki liderin ilk defa ortak çağrıyla, kayıp şahıslar konusunda bilgi saklanmamasını, bildiklerini Kayıp Şahıslar Komitesi'yle paylaşmalarını istediklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, bu kişilerin kimliklerinin deşifre edilmeyeceğini kaydetti.

Kayıp şahıslar konusunun insanlık suçu olduğunu dile getiren Akıncı, zaman geçtikçe kayıpları bulma şansının giderek azaldığını anlattı.

"Kapıların açılmasıyla ilgili girişimlerin başlatılmasını kararlaştırdık"
Toplantıda yeni kapıların açılmasıyla ilgili de karar aldıkları bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Her iki toplumdan geniş kesimlerin talebi, Lefke-Aplıç ve Derinya kapılarının açılmasıyla ilgili girişimlerin başlatılmasını kararlaştırdık" dedi.

Başka kapıların da açılmasının gündeme gelebileceğini ifade eden Akıncı, daha çok incelemeye ihtiyaç bulunduğunu, bunların komitelerce değerlendirilmesini karara bağladıklarını söyledi.

Toplantıda görüşülen diğer konunun da elektrik şebekeleri olduğunu vurgulayan Akıncı, üzerinde bir süredir çalışılan kararın her iki tarafın da elektrik sistemlerini rahatlatacak ve en başta tüketicilere katkı sağlayacak yeni durum yaratacağını anlattı.

İki tarafın otoritelerinin bir araya gelerek teknik sorunları çözeceğini ve bu sistemlerin birbirine bağlanmasını aşamalı gerçekleştireceklerini müjdeleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun elektrik üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin stabilize olması ve şebeke kalitesinin artması açısından önem taşıyacağını vurguladı.

Yeni uygulamayla santrallerin daha verimli ve ekonomik çalışacağına inandığına işaret eden Akıncı, üretim maliyetlerinin düşmesinin de gündeme gelebileceğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, herhangi bir santralin devre dışı kalması halinde bile kesinti yaşanmayacağına dikkati çekerek, uygulamanın her iki tarafa da birçok yararı olacağını söyledi.

Toplantıda cep telefonları konusunda da adım atıldığını anlatan Akıncı, bu konuda politik iradenin her iki tarafta da bulunduğunu dile getirdi.

Cep telefonlarının tüm dünyada çalıştığını ancak Kıbrıs'ın diğer yarısına geçildiğinde çalışmamasının kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu durumu çözmenin her iki tarafın da yararına olduğunu, bunun nasıl yapılabileceği konusunda komitelere görev verdiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, komitelerin bu konuda gerekli hazırlıkları yaparak, kendilerine sorunun nasıl çözülebileceği konusunda bilgi vermelerini istediklerini ifade etti.

Radyo frekansları konusunda da sıkıntılar bulunduğunu, frekansların birbirine karıştığını anlatan Akıncı, bu konuda da teknik çalışma yapılmasını karara bağladıklarını belirtti.

"Önümüzde daha yürümemiz gereken çok yol vardır"
Her iki toplumun da yarısının kadınlardan oluştuğu bilgisini veren Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm konusunda kadınların daha aktif rol alması adına toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda komite kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Geçen toplantıda karara bağladıkları "Kültür Komitesi" konusunda isimlendirme yaptıklarını ifade eden Akıncı, komite üyelerinin, Güney Kıbrıs'ta oluşturulan komite üyeleriyle ilk fırsatta bir araya geleceklerini ve kültür-sanat boyutunun Kıbrıs'taki barış sürecine katabileceği ivmeyi ele alıp gereken çalışmaları yürüteceklerini söyledi.

Müzakerecilerin, kendilerinden önceki dönemde görüşülmeye başlayan başlıklar üzerinde durduklarını, daha fazlasının yönetim ve federal yapıya ilişkin konular olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görüşülenlerin bunlarla sınırlı olmadığını, diğer unsurların da görüşüldüğünü aktardı.

Yeri ve zamanı geldikçe detayların açıklanabileceğini ifade eden Akıncı, "Müzakerelere iyi başlangıç yaptık, devamını da iyi getirdik. Adada iyi bir hava, pozitif momentum yakalanmıştır ve ilerleme de sağlanmıştır ama önümüzde daha yürümemiz gereken çok yol vardır" dedi.

Rum lider Anastasiadis
Rum lider Anastasiadis de "Adada herkesin hedefi en kısa sürede Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların beklentilerine yanıt verecek çözüme ulaşılmasıdır" dedi.

Kayıplar konusunda ilk kez böyle bir açıklamada bulunulduğuna işaret eden Anastasiadis, Kayıp Şahıslar Komitesine bilgi verenlerin gizliliğinin korunacağını vurguladı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)