BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı'ndan "Altın pasaport" özrü----

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı'ndan "Altın pasaport" özrü

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı'ndan Altın pasaport özrü
02 Temmuz 2021 - 17:23 www.finansgundem.com

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis kendi hükümeti ve önceki hükümetlerin yasadışı yollardan verdiği pasaportlarla ilgili özür diledi.

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis kendi hükümeti ve önceki hükümetlerin AB vatandaşı olmayan kişilere yasadışı yollardan verdiği pasaportlardandolayı özür diledi. Devlet televizyonu RIK üzerinden canlı yayınlanan açıklamasında Anastasiadis"Olup bitenler 40 yıllık siyasi kariyerimin en acı verici dönemidir" diye konuştu.

Kıbrıs'ta kurulan meclis araştırma komisyonu 2007 – 2020 yılları arasında Kıbrıs'ta AB vatandaşı olmayan binlerce kişiye yasadışı yollardan vatandaşlık verildiğini tespit etti. Komisyonun birkaç hafta önce yaptığı açıklamaya göre olaya siyasetçiler, hukukçular, kilise ve devlet görevlileri dahil oldu.

Toplamda 6 bin 779 kişiye Kıbrıs, dolayısıyla Avrupa Birliği vatandaşlığı verilirken bu işlemlerin 3 bin 609'unun yasadışı olduğu açıklandı. Yargı, yasadışı yollardan pasaport alan kişilerin kimliklerini tespit etmeye çalışıyor.

"Altın pasaport" adı verilen bu pasaportlar AB içinde dolaşım özgürlüğü sağlıyor.

Pasaport başvurusunda bulunan her bir kişiye ülkeye 2,5 milyon euroluk yatırımda bulunma şartı bulunuyor. Uygulama kendi içinde yasadışı olmamakla birlikte rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelmişti.

2013 yılından bu yana Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı olan Anastasiadis de şubat ayında meclis araştırma komisyonuna ifade vermişti. Bir Suudi prensin Kıbrıs vatandaşlığı karşılığında Anastasiadis'in Seyşeller'e yaptığı iki seyahati finanse ettiği ileri sürülüyordu.

Kıbrıs'taki skandala kilise de karıştı. Kıbrıs Başpiskoposu 2. Hrisostomos Ocak ayında yaptığı açıklamada bir Malezya vatandaşının pasaport almasına yardımcı olduğunu ve bunun karşılığında Kilise'nin 300 bin euro aldığını söylemişti. Söz konusu kişinin daha sonra kırmızı bültenle arandığı ortaya çıkmıştı.

Malta'da da bir dönem yürürlükte olan bu tartışmalı uygulama Avrupa Birliği'nin tepkisini çekiyor. Her iki ülke hakkında da Ekim 2020'den bu yana hukuki süreç başlatılırken Kıbrıs'ta pasaport verme uygulaması Kasım 2020'de sona erdirildi.

Avrupa Birliği’nde kara parayla mücadele dönemi

Kanal İstanbul ile ilgili 14 bin sayfa teknik analiz bulunuyor

Erdoğan müjdeli haberi verdi: Yakında devreye alıyoruz...

Rusya: ABD'nin askerleri Orta Asya ülkelerine yerleştirilmemeli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)