BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKentsel nüfusun tasarrufu arttı----

Kentsel nüfusun tasarrufu arttı

Kentsel nüfusun tasarrufu arttı
12 Mart 2019 - 13:17 www.finansgundem.com

ING Bank tarafından hazırlanan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması raporuna göre 2017’de kentsel nüfusta yüzde 14 olan tasarruf sahipliği oranı, 2018’de yüzde 15,7’ye yükseldi

ING Bank, Türkiye’de kentsel yerleşim yerlerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılının Ekim ayından bu yana yürüttüğü Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2018 dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre tasarruf sahipliği oranı bir önceki çeyreğe göre 1 puanlık yükselişle %16,1’e ulaştı. 2017 yılında yüzde 14 olarak gerçekleşen tasarruf sahipliği oranı ise 2018 yılında 1,7 puan artarak, yüzde 15,7’ye çıktı.

Tasarruf için vadesiz hesabı tercih edenler arttı

Araştırma sonuçlarına göre, en çok tercih edilen tasarruf aracı olan bireysel emeklilik fonları, üçüncü çeyreğe göre 4 puan gerileyip yüzde 30’a düşerken, vadesiz hesap tasarruf aracını tercih edenlerin oranında ise yüzde 6’lık artışla yüzde 15’e yükselmesi dikkat çekti.

2018 dördüncü çeyreğinde 18-24 ve 55+ yaş gruplarındaki tasarruf sahipliği oranının üçüncü çeyreğe göre yükseldiği görüldü. 18-24 yaş grubunun toplam tasarruf sahipleri arasındaki oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 artarak yüzde 22’ye yükselirken, bu oran 55+ yaş grubunda yüzde 13’ten yüzde 18’e çıktı. 45-54 yaş grubunun payında ise 9 puanlık bir düşüş gözlendi.

Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanlar azaldı. Araştırmaya göre; 2018 üçüncü çeyrekte yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 28,3 iken, bu oran dördüncü çeyrekte yüzde 26,1’e geriledi. En temel yatırım gerekçesi olarak “geleceğe yatırım”ı gösterenlerin oranı da son çeyrekte yüzde 5 düşerek yüzde 42’ye geriledi. Tasarrufu olmayanların ilk sırada sunduğu “tasarruf edecek yeterli geliriolmadığı” gerekçesi ise dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde

5 artış göstererek yüzde 87’ye yükseldi. “Beklenmedik durumlara karşı”tasarruf edenlerin oranı ise yüzde 22’ye ulaştı. Çocuklu bireyler arasındaki tasarruf sahipliği oranı bir önceki çeyrekle aynı kalırken, çocuksuz bireylerde bu oran 2 puan yükselerek yüzde 21’e çıktı.

Alper Gökgöz: “2018’de tasarruf sahipliğinin artmış olması memnuniyet verici”

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, tasarruf sahipliğinin sürdürülebilir büyüme için önemine işaret ederek, yıllık bazda tasarruf sahipliğinin artarak 2018’de yüzde 15’ler seviyesine çıkmış olmasının Türkiye adına memnuniyet verici olduğunu söyledi. ING Bank olarak Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefiyle yol aldıklarını vurgulayanGökgöz, Turuncu Hesap ürün grupları ve Turuncu Ekstra gibi programlarlabu hedefi desteklediklerini ve müşterilerini tasarrufa teşvik ettiklerinisöyledi. Gökgöz, tasarrufa yönelik ürün ve hizmetlerini çeşitlendirmeyedevam edeceklerini sözlerine ekledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)