BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKentsel dönüşüme yeni finansman modeli----

Kentsel dönüşüme yeni finansman modeli

Kentsel dönüşüme yeni finansman modeli
07 Mart 2021 - 10:10 www.finansgundem.com

Kentsel dönüşümü hızlandırmak ve mağduriyetleri önlemek için yeni bir finansman modeli devreye giriyor

Türkiye genelinde 6.7 milyon riskli yapının yenilenmesi için başlatılan kentsel dönüşüm hamlesinde süreci hızlandıracak adımlar peş peşe geliyor. Geçtiğimiz günlerde evini dönüştürecek vatandaşa verilecek faiz destekli kredide limit 200 bin liraya çıkarıldı ve KDV yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü.

Şimdi de dönüşüm projelerinin sorunsuz tamamlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca önemli bir adım atıldı. Hürriyet gazetesinin haberine göre atılan bu adımla Emlak Katılım Bankası sürece dahil edildi.

Banka, dönüşüm projelerinde iş yapan firmalarla iş bitirme protokolü imzalayıp, inşaat ilerleme seviyesine göre ödeme yapacak. Emlak Katılım’ın garantör olmasıyla mağduriyetlerin önüne geçilecek.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?
Yeni finansman modelinin ‘güçlendirme’, ‘yerinde dönüşüm’ ve ‘alansal dönüşüm’ için geçerli olacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sürecin nasıl ilerleyeceğini şöyle anlattı:

“Önce riskli evde yaşayan vatandaşımız ile müteahhit arasında sözleşme imzalanacak, güçlendirme veya yapım için ruhsat başvurusu yapılacak. Sonraki süreçte Emlak Katılım Bankası, müteahhit ile inşaatın teknik verilerini ve vatandaş-müteahhit arasında imzalanan sözleşmeyi değerlendirecek ve uygun olan projeler için de Bankamız ile müteahhit arasında iş bitirme protokolü imzalanacak. Vatandaşların Emlak Katılım Bankası’ndan kullandığı finansmanlar, iş bitirme garantisi anlaşması kapsamında, inşaatın ilerleme seviyesine göre müteahhit firmaya aktarılacak. Emlak Katılım Bankamız, geliştirdiği yeni finansman modelleriyle hem güçlendirmede hem yerinde dönüşümde hem de alansal dönüşümde vatandaşlar ile müteahhit firmalar arasındaki imzalanacak sözleşmelerin içerisinde bir garantör rolü olacak.”

KREDİYE FAİZ DESTEĞİ
Dönüşüm maliyetlerini azaltıcı finansman yardımlarının devam ettiğini belirten Kurum, kredilerin de kontrollü kullanımıyla işin tamamlanmasının garanti altına alınacağını söyledi.

“Vatandaşımız oturduğu binanın kentsel dönüşümü sürecini başından sonuna kadar güven içerisinde, mağduriyet yaşamadan gerçekleştirebilecek” diyen Bakan Kurum, “Yine güçlendirme ve konut kredileri için azami 120 ay vade ile 400 baz puanlık, işyerleri için de azami 84 ay vade ile 300 baz puanlık kar payı desteğini de Emlak Katılım Bankamız aracılığıyla vatandaşlarımıza sunacağız. Sunduğumuz bu finansman çözümleri hem piyasayı canlandıracak, yeni yatırımcıların piyasaya girişini kolaylaştıracak hem de vatandaşlarımızın ve özel sektörün hak ve menfaatlerini koruyacak. Böylelikle, kısa zamanda afetlere hazır bir Türkiye’yi elbirliğiyle inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HANGİ FİNANSAL DESTEKLER VERİLİYOR?
- Riskli evde yaşayan vatandaşların mevcut yapılarının 1.5 katına kadar yapacakları inşaat taahhüt işlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü.

- Faiz destekli kredilerde limitler yüzde 60 arttırıldı. Evini güçlendireceklere verilen kredide üst sınır 50 bin liradan 80 bin liraya.

- Dönüştüreceklere verilen kredide ise 125 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldı.

- Birden fazla evi olan hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı da 625 bin liradan 1 milyon liraya yükseldi.

- Dönüşüm kredisine 0.40 (400 baz) puana kadar destek veriliyor.

- Desteğin miktarı binanın enerji verimliliğine göre de değişebiliyor. Faiz destekli konut kredileri için vade en çok 10 yıl, işyeri kredilerinde ise 7 yıl oluyor. Kredi alanlar, ödemelerini eşit taksitli ödeyebildiği gibi 12 ile 24 ay arasında ana para ödemesiz dönem de sunuluyor.

- Kentsel dönüşüm projelerinde tapu, noter, damga vergisi gibi harçlardan muafiyet sağlanıyor.

- Riskli yapıda 18 ay, riskli alanda 48 ay kira desteği veriliyor. Ancak kira yardımı ve Faiz destekli kredi aynı anda kullanılmıyor, birinin seçilmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşüm başladı! Kiralar katlandı

Kentsel dönüşümde banka kredisi faiz destekleri yeniden düzenlendi

Kentsel dönüşüm inşaat işlerinde KDV düşürüldü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)