BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKendi işletmesini açanlar için altın tavsiyeler----

Kendi işletmesini açanlar için altın tavsiyeler

Kendi işletmesini açanlar için altın tavsiyeler
03 Aralık 2021 - 17:44 www.finansgundem.com

Büyük şirketlerde çalışanlar arasında istifa trendi giderek yayılıyor. Birikimleri üzerinden yeni işletme açanların sayısı hızla artsa da uzmanlar başarılı bir işletme sahibi olmak için uyulması gereken bazı kurallar olduğunu belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de çalışan kesimde yaygınlaşan ‘Büyük İstifa’ hareketi ve devam eden pandemi gerçeği milyonlarca Amerikalının işlerinden ayrılmasına neden oldu ve kendi işlerini kurmasını sağladı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Ekim ayı verilerine göre, ABD'de yaklaşık 9,44 milyon şirket dışı serbest meslek sahibi kişi bulunuyor. Nisan 2020’den bu yana bu tür serbest meslek sahiplerinin sayısı yaklaşık 2 milyon arttı.

ABD Nüfus Kayıt Bürosu verilerine göre, bu yıl Ekim ayına kadar, 4,5 milyondan fazla Amerikalı yeni işletme oluşturmak için gerekli olan federal vergi kimlik numarası için başvurdu. Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, bu rakam, 2020'nin tamamında yeni işletmeler için yapılan yaklaşık 4,3 milyon başvurunun yanı sıra 2019'da yapılan 3,5 milyon başvuruyu da geride bıraktı.

Serbest çalışmak veya kendi işinizi kurmak için düzenli bir işten ayrılmaya karar vermek genellikle uygun planlama olmadan yapmanız gereken bir şey değildir. CNBC’nin haberinde iş piyasası uzmanları 9-5 mesai ile yapılan mesleklerden serbest mesleğe geçiş sırasında ve sonrasında alınması gereken önlemleri paylaşıyor.

Büyük atlayışı yapmadan önce…

Sertifikalı mali planlama uzmanı ve Florida merkezli finans şirketi Imagine Financial Security'nin Kurucusu Kevin Lao'ya göre, bir işletme kurmak için işyerinden ayrılmadan önce yeni girişim için bir iş planı belirlemek iyi bir fikirdir. Lao’ya göre bu plan, işletmenizin amacının ne olduğunu, kitlenizin kim olduğunu ve neleri ücretlendirmeyi umduğunuzu basit bir dille yazmak anlamına geliyor.

Lao konuyla ilgili açıklamasında, “İkna edici bir ‘nedeniniz’ yoksa başarıya ulaşmak çok zordur” ifadelerine yer verdi.

Kişisel finans uzmanı ve Brown Ambition podcast'inin baş yapımcısı ve yardımcı sunucusu Mandi Woodruff-Santos, işletme sahiplerinin birden fazla potansiyel gelir akışı belirlemek isteyebileceğinizi de dile getirdi. Santos, daha sonraki süreçte uygun görülen yeni işler üzerinden yeni gelir akışları sağlamaya da açık olunması gerektiğini belirtti.

Yalnız bir girişimci olarak iş kurarken atılacak ilk adım olan bir vizyon sahibi olunmasının ardından bu süreçte işletmecilerin kendilerini idare edebilecek mali durumun olduğundan emin olması gerekiyor.

Kesin sermaye miktarının risk toleransınıza ve ne kadar hızlı bir şekilde kâr elde edebileceğinizi düşündüğünüze bağlı olarak değişebileceğini söyleyen Lao, kendi Finans şirketini kurduğunda 12 aylık yaşam giderleri ve üç aylık iş giderleri birikimi olduğunu da sözlerine ekledi.

İş giderleri, gerekirse limited şirket gibi bir varlık kurmanın maliyeti, muhasebe yazılımı veya yeni bir bilgisayar satın alma gibi ekipman ve hizmetler için ödeme yapma gibi giderleri içeriyor. Ayrıca genellikle bir işveren aracılığıyla elde edeceğiniz avantajlar olan ve işyerinizden ayrılmanız durumunda kendi başınıza karşılamanız gereken sağlık sigortanızı satın almanız ve emeklilik tasarruflarını düzenlemeniz gerekebilir.

Yardımcı olabilecek diğer öneri de işletmecilerin her ay için işlerini hızlandıracağına ve masraflarının karşılandığına emin olmasına yardımcı olabilecek bir gelir hedefi belirlemesidir.

Bu büyük atlayışa tam olarak hazır değilseniz işletmenizi daha sonra tam zamanlı olarak oluşturmak umuduyla başka bir yan işle uğraşmak da seçenekler arasındadır.

İşletmeciliğe henüz başlayanlar

Büyük atlayışı tek başına gerçekleştirenlerin göz önünde bulundurması gereken birçok önemli nokta bulunuyor.

Bunlardan birincisi, mali durumunuzla uygun bir dengede kalmanız ve bir iş harcamasına karşı kişisel bir masrafın ne olduğu konusunda net olmanız gerektiğidir.

New York merkezli finans şirketi Fola Financials’ın Kurucusu ve Yeminli Mali Danışman Sheneya Wilson, "Eğer harekete geçmeyi düşünenlere her zaman bunu doğru şekilde yapmaya teşvik ederim" dedi. Wilson işletme giderleri ve kişisel giderler konusunda “Siz ve işletmeniz arasında ayrım yaratmaya başlamak istemelisiniz” ifadelerine yer verdi. Yeminli mali danışman bunu yapmanın en kolay yolunun genellikle işletme giderleri için farklı bir banka hesabı ve kredi kartı veya kredi hesabı açmak olduğunu söyledi.

Wilson, düzenli kalma konusunda mali kesinti beklentilerini en üst düzeye çıkarmak da dahil olmak üzere uygun vergi planlamaları yapmanın da yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi. Maliyet beklentilerini büyük tutmanın sebebi ise nedeni, genellikle küçük işletmelerin en yüksek genel vergi oranlarından birine sahip olmasıdır.

İşletme uzmanı "Vergi borçlarını nasıl en aza indirebileceğinizi yıl bitmeden önce bunu bilerek planlamanız gerekir" dedi. Bu, bir işletme gideri olarak neleri hesaba katılacağı ve diğer hangi kredi ve kesintiler için uygun olduğunuzu bilmeniz gerekiyor.

Her şeyi doğru ayarladığınızdan emin olmak için birkaç profesyonelden görüş alınması da mantıklı bir yöntemdir. Wilson, vergilerinizi doğru şekilde dosyalamanıza yardımcı olabilecek bir muhasebeciye sahip olmanızı öneriyor.

İşletme uzmanı ayrıca, başlattığınız işin türüne bağlı olarak iyi bir avukata sahip olmanızı da tavsiye ediyor.

Tüm bunlara ek olarak Woodruff-Santos da serbest mesleğe geçerken kendi bütçeniz ve finansal hedefleriniz konusunda yardımcı olabilecek bir mali danışmanın tavsiyesine uymanın da yararlı olabileceğini belirtti.

Serbest mesleğin şartları

Serbest mesleğe veya kendi işinizi kurmaya karar verdikten sonra, bunu başka bir kariyer hamlesi olarak ele almayı unutmayın. Woodruff-Santos bir işletme sahibi olduğunda, "İnsanların nişanlandıklarını veya bir bebekleri olduğunu haber vermesi gibi duyurdum," ifadelerine yer veriyor ve bu bakış açısının potansiyel işleri hızlandırmaya yardımcı olabileceğini de sözlerine ekliyor.

Woodruff Santos ayrıca birbirlerini destekleyen bir profesyonel gruba dahil serbest meslek ve küçük işletme sahipleriyle veya benzer sektörlerde çalışan girişimcilerle iletişim kurulmasını öneriyor. Bunun nedeni ise tek başına iş kuranların ofis saatlerinden veya daha büyük bir şirkette çalışmanın sağladığı sosyal faydalardan uzak kalmaları ve yalnızlık çekmeleridir.

İşletme uzmanı, ayrıca farklı projelerde ne kadar süre çalışacağınıza ve mesainizin ne zaman olduğunuza karar vermek gibi kendiniz için profesyonel sınırlar belirlemenizi ve bunlara bağlı kalmanızı önerir. Woodruff Santos, “9’dan 5’e kadar çalışma saatleri olan yeni bir iş yaratmak ve aşırı monotonlaşmak bir hatadır. Bana kalırsa freelance çalışmanın eğlenceli yanı çalışma saatlerinizi çeşitlendirebilmektir” dedi.

İşletmelerde istifa dalgası nasıl durdurulur?

 

Dünya 'büyük istifayı' konuşuyor!

 

Powell: Pandemi ekonomideki köklü eşitsizlikleri genişletti

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)