BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKearney: Türkiye, Kovid-19 sonrası dönemin yıldızı olacak----

Kearney: Türkiye, Kovid-19 sonrası dönemin yıldızı olacak

Kearney: Türkiye, Kovid-19 sonrası dönemin yıldızı olacak
12 Mayıs 2020 - 12:40 www.finansgundem.com

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, salgın sonrasında Avrupa, Amerika ve Ortadoğu ülkelerinin tedarikçilerini çeşitlendireceği, bunun da Türkiye’nin yıldızını parlatacağı ve ihracatın 10-16 milyar dolar artmasını sağlayacağı öngörüsünde bulundu

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, “Türkiye’yi Geleceğin Küresel Değer Zincirlerinde Konumlandırmak” adlı raporunda, Türkiye’nin Kovid-19 sonrası değişimlerden en çok fayda sağlayacak ülkelerin başında geldiğini belirtti.
Salgının etkisiyle tedarik zincirlerinin kısalacağını ve Avrupa ülkelerinin yakın yerlerde üretim yaptırmayı tercih edeceği öngören Kearney, bu eğilimin Türkiye’nin yıldızının parlamasına yol açacağını ifade etti.
Kearney’in dikkat çektiği bir başka eğilim, Kovid-19 sonrasında tedarikçi sayısının artacak olması. Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Amerika, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin riski azaltmak için Çin’e tedarikçi sayısını çeşitlendireceğini belirterek, bu eğilimin de Türkiye’ye avantaj sağlayacağı yorumu yaptı. Onur Okutur, “Çok kaynaktan tedarik eğiliminin arkasında, Kovid-19 pandemisinin küresel tedarik zincirinde aksamalara yol açması ve küçük üreticilerin düşük fiyatlarda üretim yaparak ölçek ekonomisini zayıflatması yatıyor” dedi.
Kearney Direktörü Onur Okutur, Türkiye’nin Kovid-19 sonrası ortaya çıkacak fırsatları değerlendirebilmesi için bugünden atması gereken bazı adımlar olduğunu da vurgulayarak bunları, dijital dönüşüm, katmadeğerli üretime odaklanma ve yeni normale uygun çalışan yeteneklerinin geliştirilmesi olarak sıraladı.

İYİMSER SENARYODA İHRACAT 16 MİLYAR DOLAR ARTACAK
Kearney, iyimser senaryo altında Türkiye’nin Avrupa Birliği ve İngiltere’ye ihracatının 2021’de yıllık bazda 8.8 milyar dolar, Amerika’ya 4.1 milyar dolar, Ortadoğu’ya ise 2.9 milyar dolar artacağı öngörüsünde bulundu. Kearney’in iyimser senaryosunun gerçekleşmesi durumunda Türkiye’nin toplam ihracatı salgın sonrası dönemde yıllık bazda 16 milyar dolar artış gösterecek.
İyimser senaryoda, Kovid-19’a bağlı olarak Asya ülkelerinin tedarik süreçlerindeki aksamalar yaşanacak, Amerika, Türkiye’den çelik ithalatına uyguladığı vergi kaldıracak, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanacak, Brexit sonrasında İngiltere ile Gümrük Birliği sürecek ve petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak Ortadoğu ülkelerinin tüketim harcamaları artacak...
Kearney, muhafazakâr senaryoda ise Türkiye’nin toplam ihracatının Kovid-19 sonrası dönemde 10 milyar dolar artış göstermesini bekliyor. Muhafazakâr senaryoda da Türkiye Kovid-19 sonrası dönemde Çin’den pazar payı kapıyor. Muhafazakâr senaryoda Türkiye’nin Amerika’ya ihracatının yıllık bazda 3 milyar dolar, Amerika ve İngiltere’ye 5.4 milyar dolar, Ortadoğu’ya ise 1.9 milyar dolar artacağı öngörülüyor.

KÜRESELLEŞME YERİNE ADALAŞMA
Kearney, Kovid-19’un küreselleşmeyi, bilinen anlamda sona erdirdiği, bunun yerini “Adalaşma” trendinin alacağını da belirtti. “Küreselleşme sona ermiş gibi görünüyor. Ekonomiler kendi adalarına dönüşüyor” diyen Kearney Türkiye Partneri Sean Wheeler, küresel markaların yerini yerel servisler ve ürünler, fiziki mağazalardan yapılan alışverişin yerini giderek artan oranda e-ticaretin alacağını öngördüklerini vurguladı.
Sean Wheeler, küreselleşme ile adalaşma dönemleri arasındaki farkları şöyle anlattı: “Küreselleşme döneminde tedarik zincirleri çok katmanlı ve karmaşık bir nitelik taşırken Kovid-19 sonrası adalaşma döneminde küresel değer zincirleri parçalanıyor; karmaşık sistemlerin birbirine olan ihtiyaçları gevşiyor ve liberal ticaret politikaları yerini korumacılık, ülkeler arası işbirliği yerini ise jeopolitik ve milliyetçilik alıyor…”

Sean Wheeler, küreselleşmenin yerini adalaşma trendine bırakmasından en fazla fayda sağlayacak ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini de belirtti. Wheeler, Kovid-19 sonrası dönemde ortaya çıkacak yeni eğilimleri avantaja çevirebilmek için Türkiye’nin hedef pazarlara yönelik ürün gamını, hedef sektörlerdeki yeni trendleri ve değişimi iyi anlaması gerektiğini vurguladı.

ON YILLARA DAYANAN KÜRESEL DENEYİM
Tedarik zinciri yönetimi alanında dünyanın çeşitli yerlerinde kanıtlanmış bir uzmanlığa sahip olan Kearney, Türkiye’nin değişen küresel değer zincirinde başarılı olmasını sağlayacak yol haritası üzerinde çalışıyor. Üretimin geleceği ve dijital tüketim eğilimleri alanlarında derin bir bilgi birikimine sahip olan danışmanlık şirketi, on yıllara uzanan bir tecrübeye de sahip...
Dünya Ekonomik Forumu, Küresel İş İdaresi Konseyi (Global Business Policy Council), Küresel Rekabet Konseyi Federasyonu (Global Federation of Competitiveness Council), Küresel Inovasyon Endeksi gibi uluslararası kurumlarla işbirliği yapan Kearney, İstanbul ofisini geçtiğimiz yıl yeniden açarak Türkiye’deki paydaşlarına yakından destek vermeye başlamıştı...

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)