BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringKDV indirimi sektörü büyütecek----

KDV indirimi sektörü büyütecek

KDV indirimi sektörü büyütecek
21 Aralık 2011 - 07:57 www.finansgundem.com

Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşar, "Bu düzenleme KOBİ'leri desteklemeyi amaçlamaktadır. Biz bugüne kadar KOBİ'leri destekledik'

Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşar, makine ve teçhizatta leasing KDV'sinin yüzde 1'e indirilmesi konusunda, "Bu düzenleme KOBİ'leri desteklemeyi amaçlamaktadır. Biz bugüne kadar KOBİ'leri destekledik.
Ama bu düzenleme ile daha da fazla destekleyeceğiz. İndirim, iş hacmimizin artışına yardımcı olacak." dedi. Taşar, Maliye Bakanlığı ile birtakım görüşmeler yaptıklarını, ancak bu sürecin içinde tam olarak yer alamadıklarını, dolayısıyla düzenlemenin detayını bilmediklerini söyledi. Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde yatırım malı finansmanı yapıldığını, şahıslara leasing yapılamadığını anlatan Taşar, "Bu yüzden düzenlemenin yatırım malı finansmanı genel tanımı ve çerçevesi içinde oluşmasını bekliyorduk. Makine ve teçhizat da zaten bunun yüzde 60-70'idir." dedi.
Bilgisayar gibi leasinge konu olup da makine teçhizat olmayan bazı ekipmanların ise kapsam içinde olup olmadığını bilmediklerini belirten Taşar, "Bu içeriği hep birlikte öğreneceğiz. Bizim tercihimiz, mademki kanun bunun çerçevesini çizmiş, yatırım malı finansmanı çerçevesinde genel uygulama olmalı. Ama Maliye nasıl bir sonuç çıkaracak bakacağız. Hiç olmamasından daha iyidir. KDV ile ilgili düzenleme leasing sektörüne çıkıyor gibi söyleniyor, ama nihai olarak bu düzenleme, bizim finanse ettiğimiz, KOBİ'leri desteklemeyi amaçlamaktadır. KOBİ'leri desteklemek de Türkiye ekonomisinde sermaye birikimi olmayan, orta ve uzun vadeli ekipman finansmanı yapacak yatırımcıların finansmanının sağlanmasıdır. Biz bugüne kadar KOBİ'leri destekledik. Ama bu düzenleme ile daha da fazla destekleyeceğiz. İndirim, bizim de iş hacmimizin artışına yardımcı olacak." şeklinde konuştu.
Düzenlemenin geçmiş sözleşmelerin kiralarına uygulanmaması gerektiğinin altını çizen Taşar, "Biz çünkü baştan yüzde 18 KDV'yi Maliye'ye ödüyoruz ve kiralar üzerinden mahsup ediyoruz. Eski kiraların üzerinde yüzde 1 olursa, aradaki yüzde 17'lik farkı tamamen gider yazarız ve sektör bir anda batabilir hale gelir. O yüzden düzenlemenin eski sözleşmeleri kapsamaması gerekir. Umarız böyledir." dedi. Sektörün geçen yılı 3,2 milyar dolar iş hacmiyle kapattığını hatırlatan Taşar, bu yıl 4,6 milyar dolar hedeflediklerini bildirdi. Reel ekonomiye finansal kiralama kadar destek olan bir finans enstrümanı olmadığını ifade eden Taşar, "Dünyadaki global krizi düşündüğümüz zaman üretim yapmak, istihdam sağlamak, çok önemli." diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)