BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKazakistan protestoları fintek devini vurdu----

Kazakistan protestoları fintek devini vurdu

Kazakistan protestoları fintek devini vurdu
12 Ocak 2022 - 16:50 www.finansgundem.com

İngiltere’nin en başarılı halka arzlarından birini gerçekleştiren fintek şirketi Kaspi, Kazakistan’da gerçekleşen protestolar nedeniyle milyarlar kaybetti. Kazakistan tarihin en büyük protestolarından biriyle karşılaşırken, şirket hisseleri %31 düştü.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnternet kesintilerine neden olan ve bankaların kapanmasına yol açan Kazakistan’daki protestolar fintek devi Kaspi’nin iki milyarder hissedarına en büyük darbeyi indirdi. Vyacheslav Kim ve Mikheil Lomtadze, Kaspi’nin en büyük hissedarları. İkili Londra borsalarında işlem gören şirketin hisseleri ocak ayında %31 düşerken, toplamda 3 milyar dolar kaybetti. Kazakistan’daki protestolar, hükümetin acil durum ilan etmesine neden oldu ve birkaç gün boyunca internete erişilemedi.

Kazakistan Devlet Başkanı protestoların bastırıldığını açıklamış olsa da, online bankanın hisseleri aralık ayından bu yana %26 düşüş gösterdi. Orta Asya’nın en büyük enerji üreticisi Kazakistan’da artan yakıt fiyatları nedeniyle başlayan protestolar, yılın başlangıcında sakin bir şekilde başladı. Ancak daha sonra şiddetli çatışmalara dönüştü. Bununla birlikte protestocular ülke genelinde hükümete ait binalara el koydu. Protestolarda 160 kişi hayatını kaybetti.

Kazakistan Başkanı Kassym-Jomart Tokayev protestoları bir “darbe girişimi” olarak tanımladı. Alınan acil durum önlemleri kapsamında Kazakistan’ın merkez bankası 6 ocakta tüm bankacılık operasyonlarını durdurdu. Bankacılık işlemleri pazartesi günü yeniden başladı. İnternet erişimiyse ülke genelinde sorunlu kalmaya devam etti.

Bloomberg’in haberine göre Kaspi, Kazakistan’ın en büyük ödeme sistemini yürütüyor ve kullanıcıların mobil bankacılık işlemlerine ek olarak ürün ve seyahat hizmetleri satın almasına imkan tanıyor. ABD’li yatırımcı Michael Calvey tarafından kurulan Moskova merkezli özel sermaye fonu Baring Vostok Capital Partners, 2006 yılında şirketin hisselerini satın aldı ve bundan bir yıl sonra Lomtadze’yi yönetime getirdi. Şirketin ilk dönemlerindeki yatırımcılarından bir tanesi de Goldman Sachs oldu.

finasgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2020’nin ekim ayında Londra borsalarında halka arzını gerçekleştiren Kaspi, hızla başarıyı yakaladı. Şirket halka arzının hemen ardından %33 yükseldi.

Kazakistan’ın ilk Başkanı Nursultan Nazarbayev’ın yeğenlerinden Kairat Satybaldyuly’nin de 2018 yılına kadar şirkette %30’luk hissesi bulunuyordu. Satybaldyuly daha sonra hisselerini Kim’e sattı. 81 yaşındaki Nazarbayev, başkanlığı 2019 yılında Tokayev’e devretti. Kim ve Lomtadze’nin şirkette sırasıyla %24 ve %23’lük hisseleri bulunuyor.

Hızlı market siparişi şirketleri hızlı kazandırmıyor

 

BoE'den bankalara uyarı

 

Citigroup’tan yeni küçülme hamlesi

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)