BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKayıt ettirilmeyen hisseler uçtu----

Kayıt ettirilmeyen hisseler uçtu

Kayıt ettirilmeyen hisseler uçtu
02 Temmuz 2013 - 07:41 www.finansgundem.com

150 milyon liralık hisse senedi kese kağıdı oldu

Yatırımcıların ellerinde tuttuğu ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirmedikleri toplam 150 milyon lira değerindeki hissenin sahibi artık Yatırımcı Tazmin Merkezi.
Vatan'ın haberine göre, yastık altında tutulan ve sisteme kaydettirilmeyip “çöp” olan hisse senetlerinin ayrıntıları ortaya çıktı. Tam 150 milyon lira değerindeki hisse senedi eski adıyla Yatırımcı Koruma Fonu olan Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne (YTM) devredildi. Yani ellerindeki hisseleri Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirmeyen yatırımcılar için artık bu hisselerin hiçbir değeri yok. Hisse senetleri borsada işlem gören 285 şirket Kasım 2005’te kaydi sisteme geçti.
Kaydileştirme kısaca menkul kıymetlerin hak sahiplerinin adına açılan hesaplara aktarılması anlamına geliyor. Kasım 2005’ten itibaren yatırımcılara ellerindeki hisse senetlerini kaydileştirmeleri için 7 yıllık bir süre tanındı ve bu süre 31 Aralık’ta sora erdi. Bu süre zarfında kaydileştirilmeyen ve Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne geçen 285 farklı hisse, 3 ay içerisinde resmi müzayede yoluyla satılacak.
8.1 milyon adet İş C
Yatırımcı Tazmin Merkezi, Cuma günü devraldığı hisseleri satabilmek için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirmek için başvuruda bulundu. Yapılan başvuru, 150 milyon liralık üşengeçliğin ayrıntılarını da gözler önüne serdi. Yastık altında tutulup kaydettirilmeyen ve şu anda hiç bir değeri kalmayan hisseler arasında en büyük tutar İş Bankası C hisselerine ait. Yatırımcılar sahip oldukları toplam 8 milyon 111 bin adet İş Bankası C hisselerini MKK’ya kaydettirmedi ve bu hisseler üzerindeki tüm haklarını kaybetti. Cuma günkü kapanış fiyatına göre 8.1 milyon adet İş Bankası C hissesinin değeri 46.2 milyon lira seviyesinde. Anadolu Efes de “kese kağıdına dönüşen en pahalı” ikinci hisse oldu. Yatırımcıların sahip oldukları 29.2 milyon lira değerinde 1 milyon 43 adet Anadolu Efes hissesi Yatırımcı Tazmin Merkezi’nin oldu.
Resmi müzayede
Yatırımcıların bilerek ya da bilmeyerek değerini sıfıra indirdikleri hisselerden biri de Koç Holding. 6.3 milyon lira değerindeki 678 bin 440 adet Koç Holding hissesi artık Yatırımcı Tazmin Merkezi’nin. 4.3 milyon liralık Akbank, 4.1 milyon liralık Enka İnşaat 3.9 milyon liralık Akçansa, 3.8 milyon liralık Aselsan, 3.5 milyon liralık Erdemir hissesi artık yatırımcıları için birşey ifade etmiyor.
YTM’nin kayıt için başvurduğu hisseleri resmi müzayade yoluyla ne zaman satacağı konusunda henüz net bir tarih yok. Bu hisseler direkt olarak borsada satılmayacağı için, piyasa üzerinde bir satış baskısı oluşturması beklenmiyor. İhalelerde satılacak “büyük montanlı” hisselere şirketlerin ana ortakları ya da grup şirketlerinin katılabileceği söyleniyor.
Yatırımcı Koruma Fonu 400 milyon TL’ye çıkacak
Kaydileştirilmeyip Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne geçen hisselerin satışından elde edilecek gelir eski adı Yatırımcı Koruma Fonu’na devredilecek. YTM, yatırımcıların sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan tüm sermaye piyasası aracı ve nakit alacaklarının 100 bin liraya kadar olan kısmını güvence altına almış durumda. Yatırımcıları Koruma Fonu’nun 2012 yılı sonu itibarıyla toplam değeri 249 milyon 315 bin lira. Bu rakam hisselerin satışından elde edilecek tahmini 150 milyon liralık gelirle 400 milyon liraya ulaşacak. Peki bu fonun kaynakları neler? Aracı kuruluşların yatırdıkları yıllık ödentiler, Kurul, Aracı Kuruluşlar Birliği ve İMKB tarafından verilen idari para cezalarının yarısı ve tutarı Kurul tarafından belirlenen geçici ödentiler Fon’un ana gelir kalemlerini oluşturuyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)