BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKayıp kaçak bedeli hukuka aykırı----

Kayıp kaçak bedeli hukuka aykırı

Kayıp kaçak bedeli hukuka aykırı
22 Ekim 2014 - 21:19 www.finansgundem.com

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, elektrik faturalarına yansıtılan, kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, elektrik faturalarına yansıtılan, kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Silifke'de bir vatandaş, faturalarından tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi için tüketici hakem heyetine başvurdu. Heyet, başvurucudan tahsil edilen ücretlerin iadesine karar verdi.

Elektrik dağıtım şirketi ise söz konusu bedellerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) belirlendiği, kurul kararlarının iptali için açılacak davaların Danıştay'da görülmesi gerektiği gerekçesiyle, hakem heyeti kararının kaldırılması istemiyle dava açtı.

Silifke 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, davanın reddedilmesine ilişkin kararı bozdu.

Bozma kararında, EPDK kararlarının idari yargı yerinde iptal edilmedikçe tüm tüketicileri bağladığı, bu nedenle hakem heyetinin kararının kaldırılmasının gerektiği belirtildi.

Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını onadı.

Kararda, şöyle denildi:

"Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak), kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır. Hem bu hal, parasını her halükarda tahsil eden davalı kurumun çağın teknik gelişmesine ayak uydurmasına engel olur, yani davalı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacını duymayacağı gibi, elektrik hırsızlanmak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysa ki elektrik kaybının önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davalıya aittir. Bununla birlikte tüketici vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi yani şeffaflık hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)