BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKavcıoğlu: Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor----

Kavcıoğlu: Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor

Kavcıoğlu: Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor
27 Ocak 2022 - 10:35 www.finansgundem.com

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sunumunu yaptığı 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu'nda enflasyon tahminlerine yukarı yönlü sert revizeler geldi. 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2'ye yükseltildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılına ilişkin enflasyon beklentisini yukarı çekerken, liralaşma stratejisi açıkladı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu toplantıda dezenflasyon sürecinin hızlı bir şekilde yakında başlayacağını belirtti.

Bankalar için maliyetlerin düştüğüne dikkat çeken Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel bankalara yönelik eleştirisini destekleyen ifadeler kullandı.

Kavcıoğlu 20 Aralık tarihinde TCMB'nin tek kuruş satmadığını belirtti.

Başkan Kavcıoğlu Türk lirasındaki değer kaybının faiz indirimi ile ilgisi olmadığını vurguladı.

Raporun tam metin erişimi için tıklayınız...

Kavcıoğlu'nun konuşmasındaki satır başları şöyle:

Son rapordan bugüne dek varyantlara ilişkin risklerin canlı kalması bazı ülkelerde 2022 büyüme görünümünü olumsuz etkiledi.

Küresel iktisadi faaliyet üzerindeki risklerin sınırlı olduğunu değerlendiriyoruz, Türkiye'nin dış talep görünümü olumlu seyrini korumaktadır.

Doğalgaz fiyatları yüksek seyrediyor.

Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor. Dünya genelinde manşet ve çekirdek enflasyon hız kazandı.

Enflasyonun etkileri merkez bankaları tarafından yakından takip ediliyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları arasındaki söylem ayrışması artıyor.

Gelişmekte olan ülkelere portföy girişleri olduğunu gözlemliyoruz. Portföy akımları hala salgın öncesi seviyelere ulaşamadı.

Çin dışındaki hisse senedi piyasalarına da girişler olduğu, Türkiye'ye yönelik sermaye girişleri Kasım ayında devam ederken, Aralık ayında çıkış gözlendi.

Türkiye'de iktisadi faaliyet 3. çeyrekte kuvvetli seyrini sürdürdü. Türkiye OECD ülkeleri arasında net ihracatın büyümeye en fazla katkı yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

Aşılamanın hızlanması küresel ekonomideki toparlanma sürecini destekliyor. Dış talebin iktisadi faaliyete katkısı artıyor. Vaka sayılarında artış gözlense de izolasyon tedbirleri küresel ölçekte daha gevşek uygulanıyor.

Daha gevşek önlemler turizm faaliyetindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde önemli rol oynadı. Kartla harcama verilerine göre salgından daha çok etkilenen hizmet sektörlerinde artış oranlarının daha yüksek olduğunu görüyoruz.

Anket verileri firmaların yatırımlarını artırma eğiliminde olduğunu gösteriyor. İlave kapasite ihtiyacının önümüzdeki dönemde de yatırım talebini destekleyecek bir unsur olduğunu değerlendiriyoruz. Uzun vadeli TL finansman imkanları yatırımlar için önemli.

Yüksek frekanslı veriler işgücündeki toparlanmanın iktisadi faaliyetle uyumlu görünüm sergilediğini gösteriyor.

Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz.

Hizmet gelirleri salgın öncesi seviyelerine ulaştı.

Altın ve enerji dışarıda bırakıldığında cari dengedeki iyileşmenin sürdüğünü görüyoruz. Cari dengenin 2022'de fazla vereceğini öngörüyoruz.

4. çeyrekte yıllık kredi büyümesi tarihsel ortalamalara yakınsadı. Ticari kredilerdeki gelişmeyi önemsiyoruz.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ

Yılın son çeyreğinde döviz kuru gelişmeleri enflasyondaki yükselişin en önemli belirleyicilerinden biri oldu.

Enflasyondaki yükselişte temel mal, gıda ve enerji grupları öne çıktı.

3. çeyrekte iç talep ivmelendi. Takip eden çeyrekte iç talebin olumlu seyrini koruduğunu gözlemliyoruz. Büyümenin daha dengeli bir kompozisyonda gerçekleştiğini görüyoruz.

Döviz kurlarına bağlı fiyatlama davranışı enflasyonu yükselten en belirleyici unsurlardan oldu.

Kur gelişmelerinin ve ithalat fiyatlarının yanı sıra tedarik zincirindeki aksamalar da üretici fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Teslim sürelerinin yeniden uzadığını görüyoruz.

Politika faizinde Eylül-Aralık döneminde toplamda 500 baz puan indirim yaptık. Ocak ayına geldiğimizde faizi sabit tutmaya karar verdik.

Kararların birikimli etkilerini yakından takip ediyoruz. TL'yi öncelikleyen geniş kapsamlı bir gözden geçirme sürdürüyoruz.

Emtia fiyatları önceki rapora göre yüksek seviyelerini korumakla birlikte oynak bir seyir izledi.

Enflasyon tahmini yükseltildi

Ham petrol tahminini 2022 yılı için ortalama 80,4 dolar oldu. (Önceki 77,5 dolar)

2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 24,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 10 oldu.

2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 11,8'ten yüzde 23,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2 oldu.

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; bir süredir küresel emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktaydı.

Son aylarda ise bunlara ek olarak, döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları önemli rol oynadı.

Fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, sağlıksız fiyat oluşumlarının zemini ortadan kaldırılmıştır.

Fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımların sonuçlarına ek olarak, arz-talep uyumsuzlukları ve tedarik süreçlerindeki aksaklıkların kademeli olarak azalması ile önümüzdeki
aylarda dezenflasyon sürecinin başlamasını öngörüyoruz.

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir.

Enflasyonu artıran arz-talep uyumsuzlukları ve kapasite kısıtlarının ortadan kaldırılmasını ve cari işlemler dengesindeki eğilimin güçlenmesini önemsiyoruz.

Bu bağlamda, ticari ve bireysel kredileri yakından takip ediyoruz. Ekonomiye sağlanan
kaynakların, etkin bir biçimde, amacına uygun faaliyetlere yönlendirilmiş olmalarını sürdürülebilir fiyat istikrarı için gerekli görüyoruz.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ

“Liralaşma Stratejisi” TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biridir.

"Liralaşma Stratejisi” yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır.

Bu strateji kapsamında TCMB, bir dizi uygulamayı yakın zamanda hayata geçirmiştir.

2021 yılı Aralık ayında yabancı para ve altın mevduatların TL’ye dönüşümü desteklenerek, TL mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde bir adım atılmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tamamlayıcı ürünüyle birlikte döviz kurlarında oluşan
sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmıştır.

Para politikası aktarım mekanizması etkinliği açısından, fonlama miktarı, kullanılan araçlar, dağılım, vade ve teminat yapısı gibi likidite yönetiminin unsurları önem arz etmektedir.

Bu çerçevede, mevcut Türk Lirası likidite yönetiminin temel bileşenleri olan APİ ve swap
işlemlerinin büyüklüğü, toplam fonlamadaki payları, imkân bazında dağılımı ve teminatlandırma yapısı “Liralaşma” stratejisi kapsamında gözden geçirilmektedir.

Reel sektöre finansal sistem tarafından sağlanan kredilerin belirlenmiş amaçlarına uygun kullanımı, söz konusu buluşmanın finansal istikrarı güçlendirmesi dolayısıyla Türk lirasının temellerinin sağlamlaştırılması açısından elzemdir.

Bu kapsamda, TCMB ihracatı ve yatırımları reeskont ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) yoluyla desteklemektedir. Bir yandan hedefli kredilerle ihracat ve cari dengeyi, yatırımları ve istihdamı destekleyerek; diğer yandan kredi büyümesini dengeli bir bileşimle istikrarlı kılacak adımları atarak fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde tesis edilmesine katkı sunacağız.

TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinde liralaşma stratejisi çerçevesinde, yakın, orta ve uzun vadede devreye alınacak tüm uygulamaların odağı, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde
yeniden şekillenmesi amacıyla finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacaktır.

Kavcıoğlu enflasyon raporunun sunumunun ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.

"TCMB 20 Aralık'ta tek kuruş satmamıştır"

20 Aralık'ta TCMB tek kuruş satmamıştır. Bireysel ve kurumsallar 20 Aralık'ta 2,25 milyar dolar sattı. Bilançoda rezervlerin düşmesine yönelik yorumlar yanlıştır. Rezervlerdeki düşüşte BOTAŞ'a yapılan döviz satışı etkili oldu. Rezervlerimizin yükseltilmesi yönündeki çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. BAE ile swap anlaşması yaptık. 1-2 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor.

Kur korumalı TL mevduatı modelimizle kurun enflasyona olan etkisi sıfırlanmış olacaktır. Enflasyonun indirilmesinin en önemli ayaklarından biri bu.

Liralaşma stratejisi enflasyonun üzerinde olumlu etki gösterecek. Dezenflasyon sürecini hızlı bir şekilde başlatacağız. Liralaşma süreciyle enflasyon tek haneye inecek ve Türkiye'nin gündeminden kalkacak.

"ÜFE'nin TÜFE'ye yansıyacağı yorumları yanlış"

Piyasa faizleri konusunda Aralık ayında yaşanan olayları baz alarak konuşmak çok doğru değil, bankalarla biz de görüşüyoruz, bankalar da gerekli adımı atacaktır.

Kur korumalı enstrümanda yavaş davranan bankalar var, buradan onlara da sesleneyim.

Bankacılık sektörü kaynaklarında maliyet düşüyor, vade uzuyor.

Türkiye ekonomi modelinde TCMB olarak üzerimize düşen düşük maliyetli finansman konusunda gereğini yapıyoruz.

Sadece TCMB'nin sağladığı imkanlar bu işe yetmez, bütün bankacılık sektörünün de bu işe girmesi lazım, daha düşük oranda kredileri finanse etmeleri gerekiyor.

Bankanın ortalama maliyetleri yüzde 16-17 civarında. Bu maliyetlerle yüzde 30'larda kredi vermeleri doğru değil. TCMB olarak bu maliyetlerle yüksek faizli kredi verilmesine razı değiliz. Cumhurbaşkanımız bu konuda söylediklerinde haklıdır.

Türkiye’nin kalıcı fiyat istikrarını sağlayabilmesi için üretimi artırması lazım cari dengeyi sağlaması lazım. Bunun dışındaki kararların geçici olduğunu gördük.

Türkiye’nin kalıcı fiyat istikrarını sağlayabilmesi için üretimi artırması lazım cari dengeyi sağlaması lazım. Bunun dışındaki kararların geçici olduğunu gördük.

İç borçlanmada dövizle borçlanma diye bir şey söz konusu olmayacak.

Kur korumalı mevduata DTH'lardan dönüş 4,7 milyar dolar oldu. Tüzellerle birlikte bu rakam artacaktır.

Dolarda Merkez Bankası ve Fed etkisi

 

Fed faizlerde değişikliğe gitmedi

 

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bam Bam27 Ocak 2022 12:01

    bütün üreticiler üretimi artıracak fiyatlar düşecek vay arkadaş nasıl bir kafa var bunlarda. İnekten ucuza süt elde edemeyeceksin et dünya pahalısı olacak bu vatandaşta üretim artışı ile enflasyonu düşürecekmiş. size verilen maaşı düşürsek enflasyon daha hızlı düşer. Yeter bu millete çektirdikleriniz boş boş laf salatası başka bir şey yok 1.3 dolar olmuş 13.6 daha üretim diyor  

  • Halim27 Ocak 2022 11:59

    İthalatın ihracada oranı yüzde 16 mis ..garip işadamları yüzde 80 diyor ...bu yalan mı doğrumu ...piyasa hala bunlari dinliyor hayret...gördüğünün yarısını duyduğun hicbirseye inanma demiş atalar bakalim zaman ne gostecek.

  • Yalcın27 Ocak 2022 11:33

    Petrol ortalama 80 demişler .... yüz bekleniyor deniliyor direk enflasyona artı yüzde 25 yapıyor ..bakalım bizi neler bekliyor hayırlısı neyse o olsun

  • vatandaş27 Ocak 2022 11:17

    yalan söylemek bedava olduğuna göre istediğin rakamı söyleyebilirsin. ben de en az %40 olacak diyorum

  • Bam Bam27 Ocak 2022 11:17

    Bu raporları işi bilenler günün masalı diye öylesine gözden geçirir ve sadece gülür.2022 hedefi değiştirmişmiş 2023 %8 enflasyon olacakmış.Anlat anlat heyecanlı oluyor.

  • AHMET ÖZBİR27 Ocak 2022 11:06

    Neden niçin faizleri ortaçag gerisindeki dogmalarla indirilmesine onay veriyorsun neden ülkenin faizlerin indirilmesiyle büyük bir ekonomik krize piyasaların bozulmasına güvenin sıfırlanmasına yol açacağına belli iken neden hiçbir bilimsel dayanağı olmayan sadece cehalet ve bagnazlıkla faizle inatlaşarak olmayacak duaya amin denilerek bugünlere gelinecegini görmemek akıl tutulması

  • Mucise Reis ;)27 Ocak 2022 11:01

    FED izledikten sonra, açıklamaları bana ptt liginde olguğumuz gösteriyor. FED aynı biçimde Avrupa devlet açıklamaları primier lig de olduklarını gösteriyor. Bizimkiler toplasnada basına kapalı konuşuyor canlı yayaın yok. TBMM bile bazen yayın kesiyor cansız bant yayaın. böyle bir devlere hangi yabancı gelsın  =?  Bütün verileri geçtim bir tır a şehirden b şahre taş taşısa şöfor + mazot masrafı ototmaıkman 9 bin tl otoban yol kopğru masraf vb. adam bu taşları antalyada tıra dağdan toplatsan istanbulda Allhın taşının kg masrafı 3 tl oluyor :D  Aracı kazanmıyor masrafını elkiyor : )) bu durumda yol masraf vergileri enflasyonu her daim kademi zam olarak tekılıyor... 14 tl ye kadar etkıleyecek . her alan az az zam yapacak