BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık'Katılım bankası kurmayı düşünebiliriz'----

'Katılım bankası kurmayı düşünebiliriz'

'Katılım bankası kurmayı düşünebiliriz'
01 Nisan 2013 - 08:44 www.finansgundem.com

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 4 bankanın faaliyet gösterdiği katılım bankacılığı alanına girebileceklerini açıkladı

Uzun yıllar sadece 4 bankanın faaliyet gösterdiği katılım bankacılığı alanına kamu bankalarıyla başlayan ilgi özel sektör bankaları ile devam edecek gibi duruyor. Ağırlıklı olarak yurtdışından girişlerle katılım bankacılığı tarafının büyümesi beklenirken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın işareti sektörü hareketlendirmiş gibi duruyor.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Uluslararası piyasalarda dünyanın önde egelen bankaları aynı bir finansal süper market anlayışı ile islami bankacılık hizmeti verirken Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen'de 'katılım bankacılığı yaparmısınız?' sorusuna "Neden olmasın?" yanıtını verdi.
Türk bankacılık sektörü krizle birlikte bir dönem sekteye uğrayan satın alma ve ortaklık anlaşmalarında yeniden hareketlenirken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın verdiği işaret ile sektörün katılım bankacılığı tarafında da adeta kartlar yeniden karılıyor. Ekonomi yönetiminin kararı ile Ziraat Bankası ve Halkbank katılım bankacılığı lisansı alıp bu alanda da faaliyet göstermek için çalışmalarına hız verirken, özel sektör bankalarından da bu konuda niyet beyanları gelmeye başladı. Bunun ilk sinyalini de Türkye'nin en büyük özel bankalarından biri olan Garanti Bankası verdi
Babacan'ın Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Habertürk ve BloombergHT ortak canlı yayının da yaptığı "Katılım bankacılığında yeni lisanslar vermeye hazırız. Katılım bankacılığının sektördeki payını yüzde 7-8'lere çıkarmak istiyoruz" açıklamasının ardından konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Garanti olarak katılım bankacılığı alanında faaliyet göstermek isteriz" açıklamasında bulundu.
SADECE KAMUYA LİSANS HAKSIZLIK OLUR

"Eğer ekonomi yönetiminin lisans verme isteği varsa, bizim de bu alanda faaliyet göstermek isteriz. Bu konuda çalışmalara başlayacağız" diyen Ergun Özen, "Dünya bankacılığına baktığımız zaman HSBC gibi bankaların hem ticari bankacılık hem de İslami bankacılık yaptığını görürüsünüz. Dünyada tek lisans biz de iki lisans. Eğer otorite lisans vermeye açıksa biz tabii ki bunu değerlendiririz. Zaten sadece kamu bankalarına lisans verilecekse bu özel sektör açısından haksız rekabet de olur" değerlendirmesinde bulundu.  
Başbakan Yardımcısı Babacan, geçen hafta cuma günü, Ziraat Bankası ve Halkbank'a en kısa zamanda bir katılım bankası kurması için talimat verdiklerini, azınlık ortak opsiyonunun değerlendirilebileceğini ama bu söz konusu bankaların hakim ortak olmalarını istediklerini söylemişti. Babacan, "Bunun yanı sıra birileri yerli, yabancı, tamamen yabancı ya da yerli yabancı ortak katılım bankası kurmak istiyorsa lisans vermeye açığız. Amacımız yüzde 5'lik pazar payının yüzde 8-10'a belki de 15 çıkarmak" diye konuşmuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)