BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKatılım bankacılığına teşvik gelecek mi?----

Katılım bankacılığına teşvik gelecek mi?

Katılım bankacılığına teşvik gelecek mi?
30 Ekim 2013 - 22:39 www.finansgundem.com

Ali Babacan, “Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi”nin BİST’teki açılış toplantısında soruları cevaplandırdı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin en önemli kuruluş amacının İslami finans konusunda bilgi paylaşımı olduğunu belirterek, "Merkezin, İslami finans konusunda düzenleyici ve kurumsal alt yapının güçlendirilmesi, uygulama birliğinin sağlanması ile bilgi paylaşımının teşvik edilmesi gibi amaçları da var" dedi.
Babacan, Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, merkezle ilgili çalışmaların temelinin 2 yıl önce atıldığını belirterek, merkezin Borsa İstanbul’un çatısı altında kurulmasına karar verildiğini anımsattı.
Merkezin kurulmasında bir çok kurumun katkısı olduğunu vurgulayan Babacan, merkezin en önemli kuruluş amacının ise İslami Finans konusunda bilgi paylaşımı olduğunu kaydetti.
Babacan, merkezin ayrıca teknik ve danışmanlık hizmetleri de sunacağına işaret ederek, “Merkezin, İslami finans konusunda düzenleyici ve kurumsal alt yapının güçlendirilmesi, uygulama birliğinin sağlanması, bilgi paylaşımının teşvik edilmesi ile bu alandaki araştırmaların geliştirilmesi gibi amaçları da var” dedi.
Faizsiz finans sisteminin finansal istikrar anlamında büyük katkılar sağladığını belirten Babacan, şöyle konuştu:
“Son yaşanan krizin ardından IMF’in raporlarında da görüldüğü gibi faizsiz sistemin özellikle risk paylaşımına bağlı olarak çalışması  toplamda sistemin risklerinin daha düşük tutulmasına neden oluyor. Risk paylaşımı finansman tercihlerinde dikkat ve titizliği beraberinde getiriyor. Faizsiz finansmanın arkasında mutlaka reel bir faaliyet ve bir varlık var. Bu da İslami finans metotlarının konvansiyel metotlardan en büyük farkı.  Aşırı risk alınmasının engellenmesi kısa vadeli ve riskli yatırımlar yerine uzun vadeli yatırımları beraberinde getiriyor."
Babacan,  finansal ürünlerdeki sunilik ve aşırı kaldıraç kullanımı gibi risklerin faizsiz bankacılık sisteminde daha düşük olduğunu vurgulayarak,  “Türkiye’de 1980’lerde başlayan  faizsiz bankacılık sistemi, 2010’da hayata geçen sukuk ihraçlarıyla birlikte farklı bir boyut kazandı. Katılım bankalarının toplam sistemdeki payı krediler açısından baktığımızda yüzde 6 civarında. Son 5-6 yılda yüzde 3’ten buralara geldi” diye konuştu.
Dünyada 1,5 trilyon dolar civarında faizsiz finansal varlık bulunduğunu anlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyada 2006’da 20 milyar dolarlık kira sertifikası ihraç edilirken, 2012’de bu rakam 130 milyar dolara ulaşmış oldu. Hazine şimdiye kadar 5 ayrı ihraç gerçekleştirdi. Özel sektör de şuan 7 kira sertifikası ihracı yaptı. İngiliz hükümeti de dün, gelecek yıldan itibaren sukuk ihracına başlayacağını duyurdu. Böylece İslami finansman kurumları, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde değil aynı zamanda batı ülkelerinde de yoğun bir şekilde kullanılacak. “
 KAMUNUN YÖNETTİĞİ KATILIM BANKALARI DA ÖNÜMÜZDEKI DÖNEMDE SİSTEMDE OLACAK
2011’de Borsa İstanbul bünyesinde bir katılım endeksi oluşturduklarını belirten Babacan, artık kamu bankalarının da katılım bankacılığına gireceğini daha önce açıkladıklarını anımsattı.
Kamu bankalarının Türkiye’deki bankacılık sisteminde 3’te 1’lik bir paya sahip olduğunu vurgulayan Babacan, “Katılım bankacılığı ayağında kamu yok. Dolayısıyla artık kamunun yönettiği katılım bankaları da önümüzdeki dönemde sisteme katılmış olacak” dedi.
Babacan, bütün bu çalışmaların İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olması yönündeki çabalara destek verdiğini vurgulayarak, Dünya Bankası’nın İstanbul’da açtığı bu merkezin son derece büyük önem taşıdığını kaydetti.  
Faizsiz finansman araçlarının önce Güneydoğu Asya‘da, sonra Körfez’de daha sonra da batıda uygulanmaya başladığını dile getiren Babacan,  Türkiye’nin bu konuda biraz geç kaldığını ancak yeni açılan merkezle beraber artık İstanbul’un da İslami finansta küresel boyutta bir şehir haline geleceğini söyledi.Babacan, Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi’nin İstanbul’da açılmasının Türkiye için büyük bir gurur arz ettiğini dile getirdi.
BURASI BİR BİLGİ MERKEZİ OLACAK
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ise Dünya Bankası Küresel İslami Finans Merkezi'nin bir bilgi merkezi olacağını belirterek, "En son teknolojileri sağlayacak,  teknik destek verecek, pratik bilgilerin üretilip yayılmasını sağlayacak, büyüme ve kalkınma konusunda destek verecek" dedi.
Kim, Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, merkezin İslami finansı küresel olarak geliştirmek amacıyla yapılan ortak bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Bu ortak çabada İslami finansa uygun ortamların sağlanması adına deneyimlerin paylaşıldığını vurgulayan Kim, gerek Türkiye’nin gerekse Dünya Bankası’nın bu konuda çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

İslami finansın küreselleşmesi ile sahip olduğu kaynakların ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Kim, Lüksemburg gibi batı ülkelerinde de konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını dile getirdi. İslami finansın geliştirilmesi için Dünya Bankası’nın özel sektör  ve ilgili devletlerle çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Kim, şunları kaydetti:
“Burası bir bilgi merkezi  olacak. En son teknolojileri sağlayacak, teknik destek verecek, pratik bilgilerin üretilip yayılmasını sağlayacak, büyüme ve kalkınma konusunda destek verecek. Bu nedenle başta Sayın Babacan olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Sayın Babacan dünyada çok saygı gören bir liderdir. Pek çok G-20 toplantısına katıldım. Her zaman fikirlerini çok güçlü bir şekilde ifade eden ve dinlenen bir sestir. Türkiye’de başta Başbakan olmak üzere üst düzey yetkilerle görüştüm ve bu görüşmeler sonucunda kendilerini halka ne kadar adadıklarını gördüm."
Kim, Türkiye’deki gelişmelerin çevre ülkelere, hatta dünyaya katkı sağlayacağını belirterek,  “Türk halkı olarak böyle liderlere sahip olduğunuz için çok şanslısınız. Bu merkezin de başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü Türk yetkililerle çalışacağız, onların verdiği sözü yerine getirdiğini gördüm" ifadesini kullandı. 
Suriye'ye yardım çağrısı ile ilgili Dünya Bankası'nın bir planının olup olmadığına ilişkin soruya Kim, "Bu konuyla ilgili olarak çalışıyoruz. Ürdün'e yardım sağlamaya çalışıyoruz. Lübnan'a ne yazık ki yardım imkanlarımız kısıtlı. Türkiye ile ilgili kredi çalışmamız olmadı" yanıtını verdi.
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Babacan, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ve Katılım Bankaları Birliği Başkanı Ufuk Uyan'ın kurdela kesimiyle Dünya Bankası  Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)