BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKatar'la güçlenen bağlar, ekonomik iş birliklerine de yansıdı----

Katar'la güçlenen bağlar, ekonomik iş birliklerine de yansıdı

Katar'la güçlenen bağlar, ekonomik iş birliklerine de yansıdı
06 Aralık 2021 - 11:21 www.finansgundem.com

Körfez krizi sonrası, Türkiye-Katar ortaklığı sadece diplomasi ile sınırlı kalmadı, ekonomik iş birliklerinde de kayda değer bir artış görüldü. Yüksek Stratejik Komite Toplantılarında imzalanan 60'ın üzerinde anlaşma, yatırımlara zemin hazırladı.

Ankara-Doha hattında güçlenen bağlar, ekonomik iş birliklerine de yansıdı.

Körfez Krizinin baş gösterdiği Haziran 2017'de, Türkiye'den Katar'a tonlarca gıda malzemesi gönderildi.

Bu süreçte Katar'ın Türkiye'den ithalatı üç katına çıktı. Katar'da uzun soluklu Türk yatırımlarının da yolu açıldı. Türkiye'nin desteği ile sadece 6 ay gibi bir sürede, Katar'da inek ve tavuk çiftlikleri kuruldu. Körfez ülkesi, 2018 ve 2019'da da Türkiye'deki yatırımlarına da ara vermedi.

TRT'den Selin Yıldırım'ın haberine göre; 2020'nin başlarında tüm dünyada etkisini gösteren korona virüs salgınında, dinamikler korundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası 2018 tarihli para takası anlaşmasını revize etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pandemi süreci sonrası ilk ziyaretinin de Katar'a olması bu nedenle bir tesadüf değil.

Türkiye'ye 15 milyar dolarlık yatırım

2018'de Washington'la iplerin gerilmesi sonrası, ekonominin olumsuz etkilendiği süreçte Katar, Türkiye'nin yanında yer aldı. Türkiye'ye 15 milyar dolarlık yatırım yapılacağı açıklandı.

Yine 2018'de Türk ve Katarlı enerji firmaları, 5 milyar 200 milyon dolarlık doğal gaz ve petrokimya yatırımı anlaşması imzaladı.

Türkiye'de faaliyet gösteren Katarlı şirket sayısı 180'in üzerinde. 2020 verilerine göre Katar'daki Türk firmaları, 150'ye yakın projeyi üstlendi. Proje bedelleri ise 18 milyar dolardan fazla.

Ticaret hacmi, 1 milyar 400 milyon doları geçti

Türk Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmi, 2019 yılı sonu itibariyle 1 milyar 400 milyon doları geçti.

Elektrik-elektronik aksamı, mobilya, inşaat aksamları, petrol-mineral yağları, süt ve süt ürünleri, Türkiye'nin Katar'a ihraç ettiği başlıca kalemlerden...

Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası da önemli bir role sahip.

Bu süreçte Doha, gerek altyapı, gerekse proje yatırımlarına Türk firmalarını da dahil etti.

Türkiye'ye giren yabancı sermayenin çeşitlenmesinde Katar yatırımlarının önemli bir yeri var.

Katar'ın fon birikimi, Türkiye'nin de sanayi ve teknoloji altyapısı, gelecek yıllarda iki ülke arası iş birliğinin süreceğine işaret ediyor.

Erdoğan'ın Katar ziyaretinde masada neler var

 

Bakan Akar, Katar Savunma Bakanı Atiyye ile görüştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)