BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKashkari: Konut piyasasındaki yaşam belirtisi işimizi zorlaştırabilir----

Kashkari: Konut piyasasındaki yaşam belirtisi işimizi zorlaştırabilir

Kashkari: Konut piyasasındaki yaşam belirtisi işimizi zorlaştırabilir
09 Şubat 2023 - 10:05 www.finansgundem.com

ABD konut piyasasında serbest düşüş geride kalmışa benziyor. Bu durumun Fed’in işini zorlaştıracağı tahmin ediliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasası Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında rekor faiz artırımlarına gitmesiyle geçen yıldan bu yana serbest düşüşte. Ancak bu durumun değişmeye başladığı görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yavaş yavaş yaşam belirtileri göstermeye başlayan ABD konut piyasasının, Fed’in enflasyonla mücadelesini zorlaştırabileceği düşünülüyor.

Serbest düşüş sona eriyor

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, Fed'den Neel Kashkari, ABD konut piyasasındaki yaşam belirtilerinin işlerini zorlaştırabileceğini söylüyor.

Fed'in enflasyonla mücadelesinin mortgage oranlarının 2022'deki yüzde 3 seviyesinden yüzde 7'nin üzerine çıkmasını sağlamasının ardından keskin bir daralmaya giren ABD ev satışlarındaki serbest düşüş, geride kalmış görünüyor.

Mevsimsellikten arındırılmış Mortgage Satın Alma Başvuru Endeksi'nin (Mortgage Purchase Application Index) geçen hafta yüzde 3,1 oranında artarak 190 seviyesine ulaştığı görülüyor. Endeks, 2022 yılının aynı haftasındaki 282 seviyesinin çok altında kalsa da Ocak ayının ilk haftasında gördüğü 159 seviyesine düştükten sonra son haftalarda net bir şekilde istikrar kazanmış gözüküyor. Hem emlakçılar hem de inşaatçılar bu haberi sevinçle karşılarken, iyileşen konut verileri Fed'in ılımlı tepkisini çekiyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari yaptığı açıklamada, “Dün Wall Street Journal, mortgage oranlarının gerilemesi nedeniyle ABD konut piyasasının yeniden yaşam belirtileri göstermeye başladığına dair bir haber yayınladı” dedi. Mali koşulların gevşetilmesinin geçen hafta yüzde 6.09'a düşen ipotek oranları dahil, Fed için harika bir haber olmadığını söyleyen Kashkari, “Haklısınız, finansal koşulların gevşetilmesi ekonomiyi dengeye getirmek için işimizi zorlaştırıyor. Her şey eşit olduğunda, bu, diğer araçlarımızla daha fazlasını yapmamız gerektiği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

İpotek oranlarının düşmesi neden Fed için sorun yaratabilir?

2022 yılının ikinci yarısında artan faiz oranları, ABD konut fiyatlarının 2022'deki zirvesinden yüzde 2,5 oranında düşmesine yardımcı olurken, aynı zamanda rekor kira artışlarını da dolaylı olarak yumuşattı. Bununla birlikte, ABD konut piyasası yeniden ısınırsa, artan konut fiyatları ve kiralar, Fed'in konut cephesinde kaydettiği ilerlemeyi silebilir. Ve eğer Fed, konut gibi Faiz oranına duyarlı bir sektörde enflasyonu dizginleyemezse, faiz artırımı silahını kesinlikle enflasyonla mücadele etmek için kullanmaya devam edecektir.

Mali koşullar gevşemeye devam ederse, Kashkari Fed'in ‘diğer araçları’ kullanmaya çalışacağını ifade ediyor. Diğer araçlarla ne kastettiği sorulan Kashkari, “Kısacası faiz oranlarıyla daha fazlasını yapmamız gerekiyor; ayrıca bilançomuz da var” şeklinde konuşuyor.

Bilanço

Elbette, eğer faizler beklenenden daha fazla yükselirse, finans piyasalarının teorik olarak ipotek oranları gibi uzun vadeli oranlar üzerinde yukarı yönlü ilave bir baskı oluşturması bekleniyor. Bununla birlikte, emlakçılar ve aracılar için daha önemli olan ikinci bir öneri de masada duruyor gözüküyor: Bilanço.

Pandemi sırasında Fed'in niceliksel genişleme programı, yani tahvil satın alma, merkez bankasının Hazine menkul kıymetlerinin 5,4 trilyon dolara ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin de 2,6 trilyon dolara çıkmasına neden olmuştu. Fed, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden bazılarını satacak olsaydı, teorik olarak bu, ipotek oranlarını daha da yükseltirdi.

Peki bu olasılık, yani Fed'in ipoteğe dayalı menkul kıymetleri fiilen satma olasılığı nedir? Şu anda bu ihtimal oldukça düşük gözüküyor. Çarşamba günü Washington Ekonomi Kulübü'ne konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin boşaltılmasının şu anda gündemlerinde olmadığını söylemişti. Powell, “İpoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışını değerlendireceğimizi söylemiştik. Ancak size bunun aktif olarak değerlendirilen şeyler listesinde olmadığını söyleyebilirim” şeklinde konuşmuştu.

Piyasalar Fed yetkililerinin mesajlarıyla dalgalandı

 

Fed Yöneticisi Waller: Faiz beklenenden uzun süre yüksek kalabilir

 

Fed, Aralık 2022'ye ilişkin tüketici kredileri verilerini açıkladı

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir

 

Fed başarılı mı başarısız mı?

 

Ekonomistler Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)