BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıKartta frene bastık----

Kartta frene bastık

Kartta frene bastık
02 Mayıs 2013 - 02:14 www.finansgundem.com

Müdürü Berna Ülman, Türkiye’de kredi kartlarında geçmiş yıllardaki yüksek artışların olmadığını, kart alımında yavaşlama olduğunu söyledi

Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye’de tüketici kredi kartında eski artışların olmadığını, kredi kartında yavaşlama olduğunu söyledi. Ülman, “Kredi kartı kullanımındaki yükşelişler, artışlar yavaşladı. Banka artındaki artış da yavaşladı ama halen son derece yüksek seviyelerde devam ediyor. Ama tüketici kredi kartındaki artış yavaşladı. Bunu daha sağlıklı, daha sature bir piyasa olmamıza bağlıyorum. Ticari kartlardaki artış devam ediyor, tüketici banka kartlarındaki artış devam ediyor ama tüketici kredi kartlarındaki artış yavaşladı” dedi.
Geçen yıl Türkiye’nin toplam kart kullanımında İspanya’yı geçerek Avrupa sıralamasında üçüncü olduğunu belirten Ülman, “Çok önemli bir pazarız. Kart adedinde İngiltere’den sonra ikinci, toplam kullanımda ise İspanya’yı geçerek İngiltere ve Fransa’dan sonra üçüncü olduk” dedi. Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı Berna Ülman, Milliyet'in sorularını yanıtladı.
- Kart kullanımındaki seyir nedir?
2012 yılı kart kullanımındaki Avrupa sıralamasında Türkiye için önemli bir yıldı. Kart adetlerinde öncü bir ülkeydik. Üçüncü ve dördüncü sıralarda yer aldık. Fakat şimdi hacimde Avrupa sıralamalarında öne geçtik. Geçtiğimiz yıl kart adedinde İngiltere’den sonra ikinci olduk. Toplam kullanımda üçüncü olduk. İspanya ile dönem dönem çekişmelerimiz oldu. Sonuçta toplam kullanımda İspanya’yı geçerek üçüncü olduk.
- İspanya’yı geçmek neden bu kadar önemli? Durgunluk var...
Tabii İspanya’da durağan bir ekonominin olmasının bunda etkisi var. Türkiye’nin büyümesi Avrupa’nın bizim kadar büyümemesi etkili oldu. Ancak biz de burada çok güzel işler yapıyoruz. Burada mütevazi de olmak istemiyorum. Sektör olarak gerçekten çok güzel ürünler çıkarıyoruz, çok güzel çalışıyoruz ve tüketici de bu ürünlere teveccüh gösteriyor. Ekonomimiz büyüme gösteriyor. Bu ivme ile buralara geldik.
-2013 yılında nasıl devam edecek?
Önümüzde Fransa ve İngiltere var. Bu ülkelerdeki rakamlar çok büyük. Birgün oralarda da oluruz ama bu yıl olmaz.
‘Banka kartı kullamını artıyor’
-POS’tan nakit çekiliyor mu?
Visa Pos Para’da 2012’de büyüme kaydettik. Carrefour, Real, Dia’ya DNR’ı da ekledik. 1200 noktaya ulaştık. POS Para’yla hedefimiz tüketicinin banka kartını POS’ta kullanma alışkanlığını artırmak. Alış verişlerde nakit yerine Banka kartının kullanılması hacim olarak % 0.50’den % 6’lara çıktı. İşlem olarak da % 33’lere geldi.‘Kartlı harcama martta arttı’
-Tüketim endeksiniz neye işaret ediyor?
Visa Kartlı Harcama Endeksi bir takım mevsimsel etkilerden arındırılarak hazırlanmış bir endeksdir. Kart adetlerindeki artıştan, enflasyondan arındırıldı. Ülkemizdeki tüketim harcamalarının gidişatına ilişkin öncü gösterge olacak. Çok geniş ve derin bir kapsamla ele alındı. Visa bunu İngiltere, İsveç’te uyguladı. Avrupa çapında bir takım çalışmalarımız oldu. Bütün bu çalışmaların know how’ını kullanarak geliştirdiğimiz bir endeks. Endekse baktığımızda şubatta başlayan bir düşüş var. Şubatta 122.5 olan endeks, martta az da olsa bir artış göstererek 123.5 çıktı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aslan Maraş02 Mayıs 2013 09:20

    Kartı olmayan yok frene basılmakta geç kaldık cüzdanlarımız kartlarla dolu kurtulmak mümkün olmuyor.