BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKarışık istihdam belirsizliği artırdı----

Karışık istihdam belirsizliği artırdı

Karışık istihdam belirsizliği artırdı
07 Eylül 2015 - 13:01 www.finansgundem.com

Ünlü fon yöneticisi Muhamed El-Erian Cuma günü açıklanan ABD Ağustos ayı istihdam verilerini değerlendirdi

Bloomberg View köşe yazarı ve Allianz SE baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Cuma günü açıklanan ABD Ağustos ayı istihdam verilerini, Fed'in faiz artırımı beklentilerine etkisi bakımından değerlendirdi. EL-Erian'ın değerlendirmesi şöyle;

Ağustos ayı için karışık veriler, Fed'in Eylül ayında faiz artırımına ilişkin belirsizlikleri daha da artırdı.

ABD'de Cuma günü açıklanan Ağustos ayı istihdam verileri, birçoklarının hevesli bir şekilde algıladıkları ülkede toparlanmanın durumuna çok fazla ışık tutmadı. Fed için, bu karışık tablo, 16-17 Eylül'deki topklantıda, Faiz artırımına gidilip gidilmeyeceğine ilişkin düşünceleri daha karmaşık hale getirdi.

173,000'lik ek pozisyonla birlikte, Ağustos ayındaki istihdam artışı son beş ayın en yavaş artışını işaret ediyor ve 220,000 civarındaki beklentilerin önemli ölçüde altında kaldı. Ancak bu negatif sinyal, rapordaki diğer bazı veriler tarafından dengelendi. Bunların arasında, işsizlik oranının yüzde 5.1 ile Nisan 2008'den bu yana en düşük seviyeye inmesi, önceki aylardaki istihdam rakamalrının yukarı revize edilmesi, çalışılan saat süresinin uzaması ve ücret artışları yer alıyor.

Kendi başına bu rapor, Fed'i, yaklaşık dokuz yıl sonra yapacağı ilk faiz artırımınının zamanlaması konusunda, öyle ya da böyle, karar vermeye yöneltecek denli kesin değil. Rapor, ABD ekonomisinin, zayıf küresel büyüme ve finans piyasası volatilitesinin ters etkileri ile kolaylıkla başa çıkabileceği cinsten veri göstermedi. Bu duruma açıklık sağlayacak bir rapor Eylül ayıonda faiz artırımını makul kılacaktı. Ancak Ağustos ayı verileri, aynı zamanda, faiz artırımının kötü bir tavsiye olacağı anlamına da gelmiyor. 

Gerçekten de ortada bir yerde çıkan veriler, Fed'in, ABD ekonomisindeki iyileşmeyi olumsuz etkileyebilecek etkilere ve artasn küresel ekonomik ve finansal kırılganlığa ağırlık vermesi ile birlikte, dikkate alması gereken belirsizliğe katkıda bulundu. 

Fed, küresel koşulları önümüzdeki haftalarda çok daha yakından izliyor olacak. Ve muhtemelen, bir sonraki politika kararını, küresel finansal koşulları etkileyecek söylem ve hareketlerinin biçimi konusunda belirsiz yargılara dayandırmak zorunda kalacak. Merkez bankaları bu gibi koşullarda karar almaktan hoşlanmaz ve ellerinin bu şekilde bağlı olduğunun reklamını yapmak istemeyeceklerdir.

Eğer piyasalar, Cuma günü ve son haftalarda olduğu gibi dalgalanmaya devam ederse ve Fed, eğer küresel finansal sisteminin gücünü test etme ve kırılgan ve belirsiz reel küresel ekonomik faaliyete zarar verme riskini almak istemezse, faiz artırımını ertelemek zorunda kalacak.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)