BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKarapara devlete yarıyor----

Karapara devlete yarıyor

Karapara devlete yarıyor
28 Ekim 2013 - 06:29 www.finansgundem.com

Polislerin yaptığı operasyonla belirlenen suçla kazanılmış paralar devleti ihya ediyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na (KOM) bağlı Suç Geliriyle Mücadele Şubesi’nin narkotik, organize, kaçakçılık ve mali suçları değerlendirilerek hazırladığı verilere göre, son 3 yılda KOM bünyesinde toplam 2186 planlı operasyon yapıldı. Hürriyet'in haberine göre, söz konusu operasyonlarda 23 bin 867 kişi gözaltına alırken, mali durumları da tek tek incelendi. Sanıkların suç işledikleri tarihlerde satın aldıkları tespit edilen gayrimenkul, şirket hissesi ve araçlar ile nakit paralara mahkeme kararıyla el konuldu ve bunlar devletin kasasına gelir olarak eklendi.
Yapılan araştırmalara göre, sanıklar suçtan elde edilen gelirin büyük bir kısmını arsa, ev ya da lüks araç satın alarak değerlendiriyor. Son 3 yılda yaklaşık 266 milyon TL değerinde 1308 gayrimenkul, 214 milyon TL değerinde 6 bin 243 araç ele geçirildi. Sanıkların banka hesaplarında yapılan incelemeler sonucunda ise 82 milyon TL nakit paraya el konuldu. Bazı sanıkların yatırım amaçlı satın aldığı 147 milyon TL değerindeki şirket hisseleri de devlete gelir kaynağı oldu.
KATLANARAK ARTIYOR
Mahkemelerin, TCK’nın 55’inci maddesinde yer alan, “Suçun işlenmesiyle elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatlerle, bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir” hükmüne dayanarak verdiği el koyma kararlarındaki büyük artış da dikkat çekici. 2011’de mahkemeler sadece 82 gayrimenkule el konulması kararı verirken, 2013’ün 10 ayında 721 gayrimenkule el konuldu. Yine 2011’de 1.9 milyon TL değerinde şirket hissesine el koyan mahkemeler, 2013’ün 10 ayında 78 milyon TL değerinde şirket hissesini devletin kasasına dahil etti.
Son 3 yılda suçlulardan alınarak devletin kasasına konulan 709 milyon TL’yle polis teşkilatının bir aylık maaşı ödenebilirken, tam teşekküllü 300 yataklı 70 hastane ya da 30 sınıflı 270 okul yapılabiliyor. Suçtan elde edilen 709 milyon TL, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Rekabet Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’na ayrılan toplam yıllık bütçeden daha fazla.
İçişleri Bakanlığı’nın 2012 Aralık ayındaki onayıyla kurulan Suç Geliriyle Mücadele Şubesi, Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’yla da (MASAK) işbirliği içinde çalışıyor. Polisin yaptığı operasyonlarda sanıklara ait gelir bilgilerinin önemli bir kısmı MASAK’ın incelemesi sonrasında, soruşturma dosyalarına ekleniyor. Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair 4208 sayılı Yasa, Resmî Gazete’de yayımlandığı 19.11.1996 tarihinden beri yürürlükte. Yasa, suçtan elde edildiği tespit edilen her türlü gelirin devlet tarafından el konulmasını öngörüyor. Suç Gelirinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki 5549 Sayılı Kanununda desteklediği yasa kapsamında, TCK maddeleri de bazı cezaları öngörüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)