BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKarantinadaki İngiltere'de iflas dalgası çok yakın----

Karantinadaki İngiltere'de iflas dalgası çok yakın

Karantinadaki İngiltere'de iflas dalgası çok yakın
20 Kasım 2020 - 13:51 www.finansgundem.com

Artan korona virüs vakalarının ardından kasım ayı başında yeniden kapanma sürecine giren İngiltere’de son raporlar işletmelerin ikinci kapanma süreci olmasa bile iflasın eşiğinde olduğunu gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de her yedi işletmeden birinin, kasım ayı başında yürürlüğe giren yeni kısıtlamalardan çok önce bile çöküşün eşiğinde olduğuna ilişkin veriler ülkedeki ticaret şartların zorluğunu ortaya koyuyor.

The Guardian’ın haberine göre, İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi'nden (ONS) yapılan olağan güncelleme raporu, ekim ayının son iki haftasında gerçekleştirilen ankete katılan yedi firmadan birinin, önümüzdeki birkaç ay boyunca hayatta kalacaklarına dair özgüvenlerinin düştüğünü ya da güvensiz olduklarını gösterdi. Ankete göre her üç firmadan birinin iflas korkusunu yaşadığı otelcilik sektörü kendinden en az emin olan sektör oldu.

Ekonomistler, İngiltere ekonomisinin Kovid-19 virüsünün yayılmasını yavaşlatmak için uygulanan sert kısıtlamalardan önemli bir darbe alacağını tahmin ediyor. Ancak ONS rakamları pek çok şirketin zaten zor durumda olduğunu gösteriyor.

Raporun açıklanmasının ardından İngiliz işveren örgütlerinden CBI, virüsün dirilmesinin fabrikalardaki siparişlerin üzerinde belirgin bir etkiye neden olduğunu açıkladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomide beklenenden daha güçlü gelen üçüncü çeyrek rakamlarının ardından momentumun kaybedildiği konusunda uyardı.

IMF'nin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan G20 Liderler Zirvesi’nin internet üzerinden yapacağı toplantı öncesinde, IMF Başkanı Kristalina Georgieva, son aşı haberlerine rağmen iyileşme sürecinin kolay olmayacağını açıkladı.

İngiltere’de vaka sayılarındaki artışla birlikte tüketici güveninin de zayıflaması ve ONS raporu gelecek hafta İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın sunacağı 2021-2022 hükümet harcama planları için kasvetli bir zemin sundu. ONS raporuna göre en kötü durumdaki işletmeler olan otellerin ve restoranların üçte birinin (%34) sene sonuna ulaşmakta güçlük çekeceğini gösteriyor. Rapora göre İngiltere hükümetinin ücretsiz izin planının son tarihi olan ekim ayının sonunda çalışan nüfusun %9’unu işaret eden yaklaşık 3 milyon kişi halen maaşlarını hükümet destekli olarak alıyordu.

Yaz aylarında kısıtlamaların kaldırılmış olmasına rağmen yine de kapalı kalan sanat, eğlence ve rekreasyon sektöründe işgücünün %34’ü ücretsiz izinde kalmayı sürdürdü.

Sunak bu ayın başında yaptığı açıklamada çalışanların maaşlarının %80’inin devlet katkısıyla ödendiği ücretsiz izin planının en azından mart ayına kadar devam edeceğini belirtti. Ancak ONS verileri işletmelerde kış boyunca iflas dalgası oluşabileceği sinyallerini gösteriyor.

ONS’nin ekim ayı ortasına kadar olan dönemi kapsayan verileri İngiltere’deki yeni kısıtlamaların ekonomi üzerindeki etkisini gösterdi.

ONS raporu 2019 yılı kasım ayına göre mağaza çevresinde insan trafiğinin bu yıl eylül ayında %44 olduğunu, pandemi öncesindeki şubat ayına göreyse yollardaki trafiğin %22 azaldığını gösteriyor.

Bununla birlikte yiyecek ve ilaç harici alışveriş yapan yetişkinlerin sayısı ise %10 azaldı. Bu oran ilk kısıtlama süreci sonrasında hayati olmayan mağazaların tekrar açıldığı haziran ayından bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

İngiltere'de rekor bütçe açığı

 

Morgan Stanley'den dolar için kritik seviye

 

Piyasalarda gün ortası 20/11/2020

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)