BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKaradeniz'de toplu yunus ölümleri yaşanıyor----

Karadeniz'de toplu yunus ölümleri yaşanıyor

Karadeniz'de toplu yunus ölümleri yaşanıyor
26 Mart 2022 - 09:20 www.finansgundem.com

Karadeniz’de ve İstanbul'da onlarca yunus kıyıya vurdu. Uzmanlara göre yunuslar, Ukrayna’daki bombardıman seslerinden etkilenmiş olabilir.

Son 10 gün içinde İstanbul’da 25, Sinop’ta ise 15 yunus kıyıya vurdu. Eyüpsultan' bağlı Akpınar sahili neredeyse yunus mezarlığına döndü.

Sabah'tan Bulut Yamandağ'ın aktardığına göre bölgede kimsesiz hayvanlar için besleme yapan hayvanseverler, son 10 günde boyları 1-2 metre arasında değişen 25 yunusun kıyıya vurduğunu bildirdi. Afalina, tırtak ve mutur adıyla bilinen 3 yunus türünün bulunduğu Karadeniz'deki yunusların ölüm nedeni araştırılıyor.

'DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞMADIM'

Aynı manzara bir süre önce Sinop'ta da yaşandı. Akliman sahilinde kıyıya vurmuş halde yaklaşık 15 ölü yunus belirlendi. Tedirgin eden toplu ölümlerle ilgili inceleme başlatıldı. Köpekleri beslerken sahile vuran yunusları gören hayvansever Gürkan Gazoğlu, "Bu bölgede yıllardır besleme yapıyorum. Daha önce bu şekilde toplu yunus ölümleriyle karşılaşmadım. Bu noktanın tam karşısında savaşın devam ettiği Odessa var. Yunuslar bir aydır süren savaş nedeniyle mi ölüyor bilemiyorum" dedi.

'YUNUSLAR GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNDEN OLDUKÇA ETKİLENİRLER'

Uzmanlar ise yunus ölümlerine neden olabilecek ihtimalleri şöyle değerlendirdi:Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Hidrobiyolog Prof. Dr. Nagihan Gülsoy, konu ile ilgili şunları söyledi

 Yunuslar, yönlerini ve besinlerini ekolokasyon (biyolojik sonar) yardımıyla bulan, sesle haberleşen canlılardır. Yaşam alanlarındaki ve göç yollarındaki gürültü kirliliğinden oldukça etkilenirler. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Karadeniz'in kuzey kıyılarındaki bombalamaların, mayınların yol açtığı aşırı gürültünün yarattığı stres ve işitme merkezlerinin zarar görmesi yüzünden de ölümler gerçekleşmiş olabilir. Balık avcılığı için denizlere atılan ağlar, denizdeki kirlilik ile bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklar da yunusların ölümüne neden olmuş olabilir.

YUNUSLAR KALKAN AĞLARINA TAKILMIŞ OLABİLİR

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise yunus ölümlerine neden olabilecek ihtimalleri şu şekilde değerlendirdi:

Kalkan balıkları yumurtlamak için bu dönemlerde kıyılarımıza yaklaşırlar. Bu balığı yakalamak için kullanılan ağlar uzun ve geniş gözlüdür. Yunusların bu ağlara takılıp boğularak öldükleri biliniyor.

Yunuslar kendi aksanlarını geliştiriyor

Yunusları takip ettiler,rekor sayıda lüfer yakaladılar

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)