BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Kara liste'de Türkiye yok----

'Kara liste'de Türkiye yok

'Kara liste'de Türkiye yok
14 Şubat 2014 - 22:52 www.finansgundem.com

OECD bünyesinde faaliyet gösteren FATF, kara para aklama konusunda kara listeye alınmadığını söyledi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren ve kara para aklama ile mücadele edilmesi için kurulan Mali Eylem Görev Gücü'nün (Financial Action Task Force - FATF) bildirisinde, Türkiye'nin kara listeye alınmadığı, koyu gri listedeki yerini koruduğu bildirildi.

FATF'in internet sitesinde yayımlanan bildiride, Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda koyu gri listeden çıkamadığı görülürken, ülkenin FATF tavsiyelerini yerine getirmede gösterdiği çabanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Bildiride, mevzuat konusunda yaşanan ilerlemelere karşın, terörün finansmanını tespit etme ve mal varlığını dondurma konusunda hala bir takım endişeler taşındığına vurgu yapıldı. FATF, Türkiye'nin bu konudaki eksiklerini tamamlama ve eylem planını uygulamaya devam etmesi konusunda tavsiyede bulundu. Türkiye, 2011'den bu yana bulunduğu koyu gri listeden Tanzanya ve Kenya'nın çıktığı bildirildi.

Uzmanlar, daha önce, FATF bildirisiyle ilgili Türkiye hakkında olumsuz bir tablo öngörülmediğini açıklamış ve Türkiye'nin kara listeye alınmasının teknik açıdan mümkün olmadığını vurgulamıştı.

Mevzuat değişikliğindeki katedilen mesafeye rağmen, Türkiye'nin uygulama eksiği nedeniyle koyu gri listedeki yerini koruyacağı belirtilirken, uygulama sorununu aşması halinde bu listeden çıkmasının da metodolojik olarak en az 1 yıl süreceği ifade edilmişti.

"Uygulama eksiği aşılmalı" 
Toplantılarda, kanunun çıkmasıyla mevzuat eksikliğini aşan Türkiye'nin önündeki uygulama konusundaki engellerin ise henüz ortadan kalkmadığı belirtiliyor. FATF, BMGK'da alınan kararların en geç 24 saat içinde uygulanması tavsiyesinde bulunurken, bu konuda Bakanlar Kurulunda yaşanan gecikmeler eleştiriliyor. Uzmanlar, bu gecikmeleri ortadan kaldırabilmek için başka bir mekanizmaya ihtiyaç duyulabileceği görüşünü paylaşıyor. Eleştirilere karşın FATF Sekretaryası, yaşanan gelişmeleri de gözönünde bulundurarak, Türkiye'nin mevzuat konusunda büyük ölçüde uyum sağladığını ekim ayı raporunda belirtmişti. Dolayısıyla FATF'ın, Türkiye'nin attığı adımları dikkatle incelediği ve gelişmeleri de takdirle karşıladığı belirtiliyor.

FATF'ın işleyişi 
OECD bünyesinde Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu olarak da bilinen hükümetler arası bir kuruluş olan FATF, G7 ülkelerinin girişimiyle 1989'da kuruldu. Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu FATF, kara paranın aklanması, terör finansmanının engellenmesi alanında ülkelere 40 tavsiyede bulunuyor. Organizasyonun tavsiye olarak sunduğu konu başlıklarına 2012'de, kitle imha silahları da eklenmişti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • koyu gri16 Şubat 2014 17:54

    "Türkiye, 2011'den bu yana bulunduğu koyu gri listeden Tanzanya ve Kenya'nın çıktığı bildirildi." Listeden Türkiye çıkamamış ama Tanzanya ile Kenya çıkmış. manidar değil mi?