BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKâr etmekten korkar olduk----

Kâr etmekten korkar olduk

Kâr etmekten korkar olduk
25 Mayıs 2013 - 13:43 www.finansgundem.com

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, aldıkları komisyon şikayetinden sonra kar açıklamaya korkar olduklarını söyledi

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ücret ve komisyonlarla ilgili şikâyetlerden dolayı kâr açıklamaktan çekinir hale geldiklerini söyledi. Özen, “Düşük faiz ortamında ücret ve komisyonların artması kaçınılmaz” dedi.
GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bir bankacı olarak kâr rakamları hakkında çekinerek konuştuklarını belirterek, “Daha fazla analiz edilerek bankaların nereden kâr ettiğine bakılması gerekiyor” dedi. Şu anda Türkiye için güneşli günler olduğunu kaydeden Özen, “Ama biraz bulutlar da var. Bu bulutlardan da kurtulmak lazım diye düşünüyorum. Bu da verimlilikten geçiyor, verim artışı lazım” diye konuştu. Özen, ekonomide toplam verimlilik artabilirse güneşli günlerin kalıcı olabileceğin söyledi.
DÜŞÜK FAİZDE ŞART
Bankacılık sektörünün ücret ve komisyon gelirlerinin ileriye dönük bakıldığı zaman düşük faiz ortamında artırılmak zorunda olduğunu belirten Özen, “Bu olmazsa ciddi problemler ortaya çıkar” dedi. Dünyanın her yerinde düşük Faiz ortamında faaliyet gösteren bankaların ücret ve komisyon gelirlerinin arttığını aktaran Özen, liberal ekonomiye devam edilecekse bunun olmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Bankacılık sektörünün toplam gelirler içerisindeki payının yüzde 20’ler civarında olduğunu vurgulayan Özen, bu rakamın Almanya’da yüzde 50’ler, Amerika’da ise yüzde 37’ler civarında olduğunu ifade etti.  Türkiye’de yüzde 20 olan bu rakamın çok düşük olduğunu kaydeden Özen, Türkiye’ye en yakın ülkenin yüzde 25’ler civarında olduğunu vurguladı.
15 YILLIK PARA GETİRİN
Özen, Türkiye’de yakın dönemde çok büyük projelerin bulunduğunu, hava limanı projesi, Kanal İstanbul projesi, olimpiyatların gelmesi, 3. köprü ve enerji projeleri gibi projelerde öz kaynak karlılıklarının düşük olacağını söyledi. Reel sektörün bankacılık sektörünü ‘düşük faizlerle’ eleştireceğine ‘Biz artık yatırım yapılabilir ülke olduk, siz gidin artık 10 yıllık para yerine 15 yıllık para getirin’ demesi gerektiğini kaydeden Özen, “Ben, bu büyük projelere daha rahat gireyim, demesi lazım. Bu tür eleştirileri kabul ederim. Ama faiz tartışmaları bu rekabet ortamında geçerli değil diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
İpoteği kaldırma ücreti alan haksız
BANKALARIN aldığı bazı ücret ve komisyonlarla ilgili Ergun Özen şöyle konuştu: “Bazı komisyonlar var ki, Türk bankacılık sektörü burada haksızlık yapıyor. İşlemsizlik ücreti diye bir şey. Bunu almamamız lazım. Ben buna bir bankacı olarak katılıyorum. İpotek alıyoruz, borcunu ödüyor, ipoteğini serbest bırakacağız, bundan komisyon alıyoruz. Garanti Bankası olarak alıyoruz, ama yanlış yapıyoruz. Bunu     bırakacağız.”
Kredide tavan uygulaması yanlış
ERGUN Özen, ticari kredilerde tavan uygulamasına ilişkin “Bu şu demek, ey bankacılık sektörü, sen uzun vadeli Türk lirası kredileri ver, faizler sonra düşerse müşteri gelsin sonra yüzde 2’yi ödesin, bütün faiz riski sizde kalsın. Bunun başka bir açıklaması yok” dedi. Bankaların belli bir oranda faiz riski aldığını belirten Özen, burada    kısıtlamayı, tek rakamı doğru bulmadığını söyledi. Kredinin vadesine göre bu oranın yüzde 4 ya da 5 olabileceğini aktaran Özen, tavan uygulamasının yanlış olduğunu, bunun bir matematiği olduğunu dile getirdi. Özen, ücretli ve ücretsiz kart uygulamasını ise adil bulduğunu belirtti.
Negatif faiz uzun süre kalıcı
NEGATİF faiz ortamının hem olumlu hem de olumsuz yanlarının olduğunu belirten Ergun Özen,  “Türkiye Cumhuriyeti’nin bütçesindeki faiz giderleri azalıyor bu olumlu bir kazanımdır. Bütçedeki faiz giderlerini ne kadar azaltabilirsek, yatırımlara daha fazla para harcayabiliriz. İkincisi reel sektör ve bireylerin faiz giderleri düşüyor. Bu da olumlu bir gelişme” diye konuştu.Özen, “Türkiye negatif reel faizi daha önce gördü ama çok kısa sürdü. Bu sefer kalıcı olacağını düşünüyorum. Kalıcı derken uzun süre kalıcı” dedi.
Faiz indirimine sevinmiyoruz
BANKALARIN Merkez Bankası’nın faizlerdeki indirimi kredi oranlarına yansıtmadığı eleştirilerine karşılık Ergun Özen, “Bankacılar olarak biz buna sevinmiyoruz. Biz Merkez Bankası’ndan bütün parayı alıp da böyle yüzde 6-7 marjlarla kredi satmıyoruz. Böyle bir dünya yok. Böyle bir dünya olsa bu eleştiri haklı olacaktı. Biz fonlamamızın yüzde 10-15’ini Merkez’den yapabiliriz. Çünkü Merkez Bankası’ndan çok kısa vadede fon bulabilirsiniz. Dolayısıyla Merkez’den aldığımız paradaki faiz düşüşleri bize ancak bu kadar yansıyor” dedi.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)