BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKanuni'nin 500 yıllık İran seferi----

Kanuni'nin 500 yıllık İran seferi

Kanuni'nin 500 yıllık İran seferi
16 Eylül 2019 - 08:29 www.finansgundem.com

Türk Tarih Kurumu, Matrakçı Nasuh minyatürlerini halka açtı. Minyatürler Kanuni’nin hangi yolları kullanarak İran’a gittiğini resmi olarak belgeliyor.

Türk Tarih Kurumu, arşiv taramaları çerçevesinde tarihin saklı kalmış bilgi ve belgelerini gün yüzüne çıkararak, kamuoyuna sunma çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın 1533-1536 yılları arasında gerçekleştirdiği İran seferine ilişkin önemli bir belge daha gün yüzüne çıkarılarak kamuoyuna sunuldu. Buna göre yaşadığı dönemde; Sultan Süleyman’ın, en yakınındaki isimlerden biri olan Matrakçı Nasuh’un, Padişah’ın İran seferi sırasında konakladığı hanlardan, geçtiği köylere kadar ayak bastığı her noktayı resmettiği minyatürler halka açıldı. Türk Tarih Kurumu’nun resmi internet sitesi ve Twitter adresinden yayınlanan minyatürlerin Kanuni Sultan Süleyman için özel olarak yapıldığı da belirtildi. 

ADETA HARİTA GİBİ  

Anadolu’dan geçerek İran’a giden yollar hakkında önemli bilgiler sunan minyatürlerin; şehirler, kasabalar, kaleler, köyler, harabeler, durak yerleri, hanlar, derbentler, dağlar, geçitler, önemli akarsular, köprüler, çöller, stepler ve bahçelerin adlarını ve stilize haldeki resimlerini ve hatta bitki örtüsünü ve hayvanları içerdiği için coğrafya atlası olarak da değer taşıdığı belirtildi. Dönemin şartlarını ortaya koyan en önemli belgelerden biri olan minyatürlerde, evlerin yanında camiler, kervansaraylar, hamamlar ve pazarlar da açıkça tespit edilebiliyor. (Yelda Gökdağ/Akşam)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)