BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKansere filler çözüm olabilir----

Kansere filler çözüm olabilir

Kansere filler çözüm olabilir
17 Temmuz 2022 - 13:24 www.finansgundem.com

Yeni bir araştırmaya göre; filler, genetik yapılarındaki farklılık sayesinde kanseri tedavi etme konusunda bir çözüm yöntemi sunabilirler.


Bilim insanları, filllerin genlerinde bulunan protein yapılarının taşıdıkları tümörle savaşan bir orduya sahip olduğunu belirtiyor. Bu proteinlerin, mutasyona uğramış kanser hücrelerini yok edebileceği belirtiliyor. Bu durum, Dünya'nın en büyük kara hayvanı olan fillerin, kansere yakalanma olasılığının insanlardan neden beş kat daha az olduğunu açıklayabiliyor.

Fillerin genetik yapısındaki proteinlerin işlerlik gösterme biçiminin çözülmesi, aynı zamanda "herkese uygulanabilecek kanser tedavisinin" de yolunu açabilir. Araştırmanın yardımcı yazarı Profesör Fritz Vollrath, bu karmaşık çalışmanın fillerde etkileyici bir genetik yapı olduğunu ve bu yapının sadece onların neden korunması gerektiğini değil aynı zamanda anlamamız gerektiğinin en büyük işareti olduğunu belirtiyor.

Filler, beş tonluk vücutlarına ve uzun ömürlerine rağmen insanlarda %25'e varan ölüm oranına kıyasla %5'ten daha az ölüm oranı sayesinde kansere karşı yüksek bir dirence sahipler. Hücreler, bir organizmanın organizmanın yaşamı boyunca bölünmeye devam ettiği sürece tümör riski de taşır. Biyologlar tarafından kabul edilen bu gerçeğe bağlı olarak, büyük canlıların kanser için daha fazla risk altında olması gerekirken filler için durum bu şekilde gözükmüyor.

"Heyecan verici yeni bir yaklaşım "

Araştırmalara göre; filler, her bir ebeveynden 20, P53 adlı bir genin 40 versiyonunu miras alıyor. 'Genomun koruyucusu' olarak adlandırılan, hatalı DNA'lı hücreleri avlar ve öldürüyor. Diğer tüm memeliler, her bir ebeveynden bir tane olmak üzere, bu güçlü genden sadece iki tanesine sahiptir.

Biyokimyasal analizler ve bilgisayar simülasyonları, ayrıca fillerdeki 40 versiyonun yapısal olarak biraz farklı olduğunu ve çok daha geniş bir kanser karşıtı aktivite sağladığını gösterdi. Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Profesör Robin Fahraeus, p53'ün kanser gelişimini önlemeye nasıl katkıda bulunduğuna dair anlayışları için heyecan verici bir gelişme olduğunu kaydetti.

"İnsanlarda, aynı p53 proteini, hücrelerin çoğalmayı durdurması mı yoksa apoptoza mı gitmesi gerektiğine (intihar) karar vermekten sorumludur, ancak p53'ün bu kararı nasıl verdiğini açıklamak zor olmuştur" diyen Fahreus, farklı etkileşim kapasitelerine sahip fillerde birkaç p53 formunun varlığının, tümör baskılayıcı aktiviteye yeni bir ışık tutmak için heyecan verici yeni bir yaklaşım sunduğunu açıkladı.

"Yeni ilaçlar geliştirilebilir"

Molecular Biology and Evolution dergisinde yayınlanan veriler, p53 proteinlerinin nasıl aktive edildiğine yeni bir ışık tuttu. Bu proteinler, kansere neden olan ortamlara karşı duyarlılığını ve tepkisini artırabilecek ilaçların geliştirilmesine kapı açabilir.

Barselona Otonom Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Dr Konstantinos Karakostisi ise kavramsal olarak, hücredeki çeşitli streslere verilen tepkileri toplu veya sinerjik olarak birlikte düzenleyen yapısal olarak modifiye edilmiş p53 havuzlarının birikiminin, hücre regülasyonu için alternatif bir mekanik model oluşturduğunu ve bu durumun da biyomedikal uygulamalar için yüksek potansiyel önemi olduğunu belirtti.

"Soyları teklikede"

Fakat bu çalışmaların yanı sıra günümüzde dişleri nedeniyle yıllardır ödüllendirilen filler, kaçak avcılar tarafından neslinin tükenmesinin eşiğine getirildikten sonra kritik bir tehlike altında bulunuyor. Afrika'da yalnızca yaklaşık 400.000 ve Asya'da tahmini 30.000 ile sayıları geçen yüzyılda önemli bir düşüş yaşadı. Bir asır önce, her iki kıtada da yaygın olan filler, ayrıca habitat kaybı ve küresel ısınmadan kaynaklanan ek tehditlerle karşı karşıya bulunuyor.

Antikanser etkisi: İşte kabak çekirdeğinin vücudu yenileyen etkileri...

 

Araştırma: Şarküteri ürünleri kansere yol açıyor

 

Kanser aşısında 'umut verici' sonuçlar!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.17 Temmuz 2022 13:45

    FİLLER ÇOK BÜYÜK/İRİ KULAKLARINI SÜREKLİ SALLAYARAK BEYİNLERİNİ SERİN TUTTUKLARINDAN KANSER OLMUYORLARDIR