BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKanser ilacında ilk deneme! Türeci ve Şahin umut ışığı oldu----

Kanser ilacında ilk deneme! Türeci ve Şahin umut ışığı oldu

Kanser ilacında ilk deneme! Türeci ve Şahin umut ışığı oldu
24 Haziran 2021 - 10:40 www.finansgundem.com

Özlem Türeci ve Uğur Şahin, buldukları korona aşısıyla tüm dünyanın umudu olmuştu. Türeci ve Şahin şimdi de geliştirdikleri kanser ilacıyla gündeme geldi.

Alman BioNTech'in kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Uğur Şahin şirketin çevrimiçi yıllık genel toplantısında yaptığı konuşmada, ürettikleri Kovid-19 aşılarının yeni ortaya çıkan varyantlar karşısında da etkili olduğunu söyledi. Şahin, “Şu anda aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok” dedi.

ÜÇÜNCÜ DOZ HAZIRLIĞI

Üçüncü bir doz gerekmesi durumunda yapılan hazırlıklar kapsamında aşının yeni varyantlara karşı etkinliğinin sürekli olarak gözden geçirildiğini söyleyen Şahin, bununla birlikte bilim insanlarının koronavirüsün varyantları hakkında giderek daha fazla bilgi sahibi olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda, yeni varyantlar ortaya çıktıkça aşılı olanların bağışıklığının zamanla azaldığının gözlemlendiğini de kaydetti ve “Bağışıklığı yenilemek için üçüncü bir aşının yüksek önemde olabileceğine inanıyorum. Ancak ne zaman ve ne sıklıkta bir takviyeye ihtiyaç duyulacağını henüz bilmiyoruz” dedi.

3 MİLYAR KOVİD AŞISI

Aşı geliştirme çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Şahin, BioNTech firmasının teknoloji, üretim ve yeni tesciller konusunda en uygun şartları yakalamak için uğraş verdiğini belirtti. Öte yandan Şahin, BioNTech ve ABD’li ortağı Pfizer’ın gelecek yıl arttırılmak üzere bu yıl 3 milyar Kovid-19 aşısı üretmeyi planladıklarını açıkladı. Aşıların en az yüzde 50’si ise BioNTech tarafından üretilecek. Aşı patentinin paylaşılması konusuna da karşı olduğunu belirten Uğur Şahin, aşı üretiminin oldukça kompleks (karmaşık) bir konu olduğunu belirterek, son aşamaya kadar her biri 50 bin basamaktan oluşan iş sürecine gereksinim olduğunu söyledi ve “Üretimdeki kısıtlayıcı faktör patentte değil, ham madde gelişiminde” dedi.

KANSERDE DE UMUT ONLARDA

Alman BioNTech tarafından geliştirilen mRNA bazlı ‘BNT111’ isimli kanser ilacının ilk defa bir hasta üzerinde denenmesine başlandığı bildirildi. Koronavirüs aşısı ile dünyanın umudu olan BioNTech şirketi, mRNA bazlı ilaçları ilk defa kanserli hücrelerin sağaltımı için araştırmalara başlamış, ancak Kovid-19 pandemisi ortaya çıkınca aşı gelişimine dönüştürmüştü. Kanser tedavisinde ikinci devre denemelere geçildiğini duyuran şirket, BNT111 ismi verilen yeni kanser ilacının ilk denemede olumlu sonuç alınan bir hasta üzerinde uygulanmasına başlandığı açıkladı. mRNA teknolojisiyle üretilen yeni kanser ilacının, monoklonal antikor ilacı olduğu belirtilen ‘Libtayo’ ile kombine edilerek, tedavisi şimdiye kadar mümkün olmayan cilt kanseri iyileştirilmesinde kullanılacağı bildirildi. Aynı türde olduğu belirtilen farklı çalışmaların devam ettiği, vücut bağışıklığını sağlayan öznel antikorlarla birlikte takviye edilen mRNA bazlı ilaçların diğer kanser türleri için de umut ışığı olduğu belirtildi.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin çifti, pandemiden önce mRNA bazlı kanser tedavisi üzerinde çalışıyordu. Ancak salgın başlayınca önceliği korona aşısına verip tüm dünyaya umut oldular. Türeci ve Şahin şimdi de geliştirdikleri kanser ilacıyla umudun adı oldu.

24.6 MİLYON

Türkiye’ye şimdiye kadar 20.1 milyon dozu haziran ayında olmak üzere toplam 24.6 milyon doz BioNTech aşısı geldiği öğrenildi.

Kovid-19 aşılarının yeni yan etkileri

 

Şahin ve Türeci'ye büyük ödül

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yurrttaş24 Haziran 2021 11:52

    Siizinle övünüyoruz. sayenizde aşı olabildik. Bizim siyasilere ve saraya kalsa yanmıştık. Çok teşekkurler minnettarız.