BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKanal İstanbul'a yakın zamanda başlanacak----

Kanal İstanbul'a yakın zamanda başlanacak

Kanal İstanbul'a yakın zamanda başlanacak
04 Nisan 2021 - 17:02 www.finansgundem.com

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un ihale hazırlıkları devam eden projeye çok yakın bir zamanda başlayacaklarını söyledi

Karaismailoğlu, Türkiye'nin kara ve denizlerinde egemenlik haklarının ve ticari faaliyetlerinin en güçlü şekilde uygulanması konusunda hükümetlerin izlediği milli politikaların, Türk milletinin ve tüm dünyanın malumu olduğuna dikkati çekti.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin onlarca yıllık büyüme vizyonunun en önemli dayanak noktalarından biri olan ulaştırma, haberleşme ve lojistik alanındaki altyapı çalışmalarının, ortaya koydukları iddianın bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

"Türkiye, gelişen dünyanın en önemli ticari koridorları üzerinde hakimiyet kuran bir ülke olarak Kanal İstanbul, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanları, demir yolu bağlantıları ve lojistik üsleriyle birlikte dünyanın en önemli lojistik merkezi haline gelecektir." diyen Karaismailoğlu, bu yapılanmanın Türkiye'nin gelecek on yıllarda ekonomisini ve dünya ticareti üzerindeki payını artıracağını belirtti.

Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti: "Kanal İstanbul'un tamamlanmasıyla Marmara Bölgesi, limanları, lojistik bölgeleri, demir yolu bağlantıları, Marmaray ve büyüyen endüstrisi ile birlikte Avrasya'nın merkezi olacaktır.

Türkiye Lojistik Master Planı çerçevesinde tasarlanan bu bölge, İngiltere'den Çin'e uzanan Orta Koridor'un da büyümesi ile birlikte dünya ticaretinin en önemli kavşak noktası olacaktır. Bu sayede bağımsız ve güçlü bir milli ekonominin sürdürülebilirliğine katkı yapılacak, milli egemenlik alanımızda sahip olduğumuz jeopolitik potansiyelimizin hayata geçirilmesi sağlanacaktır."

"Karadeniz çok önemli bir ticaret gölü haline gelecek"
Karaismailoğlu, yıllık 19 bin gemi geçişi olan Süveyş Kanalı'nın durmasının, dünya ekonomisini günlük 9,6 milyar dolar zarara uğrattığını ve ders alınması gereken bir emsal oluşturduğunu hatırlattı.

Dünya ticaret hacminin her geçen gün arttığını vurgulayan Karaismailoğlu, "Bugün 12 milyar ton olarak gerçekleşen ticaret hacminin yüzde 90'ı deniz yolu ile taşınıyor. Dünya ticaret hacmi 2030’da 25 milyar ton, 2050’de 95 milyar ton olarak gerçekleşecek. Bu da her yıl denizlerdeki yük hacimlerinin artacağını bizlere gösteriyor. Ayrıca Afrika'da artan üretim ve tüketim nüfusu ile Karadeniz'den Güney'e uzanan yeni bir Kuzey-Güney Koridoru doğacaktır. Bütün bu faktörlerin ışığında, Karadeniz’in önümüzdeki yıllarda çok önemli bir ticaret gölü haline geleceğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz'de Anaklia, Novorossisk, Köstence, Odessa, Soçi gibi pek çok limanın yatırımlarla büyütüldüğünü ve kapasitelerinin artırıldığını belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Ayrıca TEN-T yatırımları kapsamında Tuna-Ren Nehri bağlantıları ve Tuna Nehri genişletme çalışmaları sürdürülüyor, bu sayede Avrupa’dan gelen yükler Köstence Limanı'nda doğrudan Karadeniz’e indirilecek. Viking Koridoru yatırımları ile de Baltık Denizi'nden başlayan ve Baltık ülkelerinden geçerek Odessa Limanı'na inen bir koridor oluşturuluyor. Türkiye de mevcut limanlarının yanında, Rize İyidere ve Filyos Limanı yatırımları ile Karadeniz’deki gücünü artırdı. Hazar'daki açığa çıkmamış hidrokarbon rezervleri ve Karadeniz'deki doğal gaz rezervleri ile Karadeniz’in enerji hareketliliği daha da artacak.

Dünyada artan yük trafiği ve bunun deniz yolu ile taşınmasının, ülkelerin yüklerini Karadeniz'e indirip Boğazlar'dan güneye ve Orta Koridor'a aktarma çabaları, Karadeniz ve Hazar'daki enerji hareketliliği ve Karadeniz ile Ege kıyılarında yapılan liman yatırımların bizlere şunu gösteriyor: Orta Koridor'un ve Kuzey Güney Koridoru'nun kesişiminde bulunan İstanbul, dünya ticaretinin odak şehri olacak ve boğazlardan geçen yük miktarı her yıl artacak."

Buna bağlı olarak 2050 yılında yıllık 78 bin gemi geçişinin olacağı İstanbul Boğazı'ndaki olası bir duraksamanın, dünya ve ülke ekonomisini çok ciddi zararlara uğratabilecek bir risk teşkil ettiğine işaret eden Karaismailoğlu, "Gemi hacimlerinin büyümesi, tehlikeli maddelerin bu gemilerle taşınması, riskin boyutlarını daha da artırmıştır. Giderek artan Boğaz geçişi talebi, şehir içi deniz trafiğini imkansız hale getirecek, gemi bekleme sürelerini uzatacak ve en önemlisi çevre felaketlerine neden olabilecek kaza olasılıklarını artıracaktır." diye konuştu.

"Kanal İstanbul’un ihale hazırlıkları devam etmektedir"
İstanbul Boğazı'nın keskin dönüşleri, dip akıntıları ve yoğun trafiği yüzünden yönetilmesi zor bir su yolu olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün yaklaşık 14 saat olan bekleme süreleri ileriki yıllarda 36-48 saatlere varacaktır. Bu da küresel ticaret akışını olumsuz yönde etkileyecek bir etkendir. Kanal İstanbul ise gemi geçişi için ideal bir su yolu olarak projelendirilmiştir. Etkin bir lojistik yönetimi ile bekleme olmaksızın, gemiyi kumanda eden otonom kılavuz kaptan desteğiyle, akıllı seyrüsefer sistemleri kapsamında gemilerin yüzde 100 güvenli geçişi sağlanacaktır.

Bu proje Türkiye’nin vizyon projesidir. Dünyanın en büyük projelerinden biridir. Kanal İstanbul’un proje çalışmaları, imar planları tamamlanmıştır ve ihale hazırlıkları devam etmektedir. Çok yakın bir zamanda bu projeye başlayacak ve kısa sürede tamamlayacak güçte ve kararlılıktayız."

Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul'da önemli gelişmeler olacak

Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul açıklaması

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kync14 Nisan 2021 20:39

    KANAL ISTANBUL KURTULUŞUMUZ..

  • milli irade05 Nisan 2021 17:04

    kanalı devlet yapamaz. özel sektördende talip yok. zira kazançlı yatırım değil. ancak köprüler otoyollar gibi günlük 40.000 gemi geçiş garntisi verirsen cengiz-kalyon inşaat beşlisi yapar. bu parada bize vergi harç olarak geri döner.bir tek geminin tıkadığı süveyş kanalı 355mt  bizimki 150mt genişliğinde olacak. düşünün artık.

  • ferit can05 Nisan 2021 16:18

    KATARİSTANBULA HAYIR!!!

  • İki cihanda05 Nisan 2021 09:52

    Allah inşallah size fırsat vermez. Halk covid ve işsizlikten kırılırken sizin bu yaptığınız yada size yaptırılanlar ülkemizin getirildiği son noktayı gösteriyor. Ah Bahçeli çok büyük vebal altındasın bunları körleme destek olmak ile. Hem ülkeyi, hemde partini yaktın .

  • hisseci05 Nisan 2021 07:57

    O kadar sıkıntı dert tasa varken kanal İstanbul tam anlamıyla milletle dalga geçmektir ben istedim oldu mantığı... siz önce gidin aşı alın yüzbinlerce işsisz var onlara iş bulun olası depremden etkilenecek yüzbinlerce konut var çözüm üretin eyt lilerin hakkını teslim edin İstanbul sözleşmesiyle kadınları güvence altına alın yeni ve modern bir eğitim öğretim planlaması yapın

  • Misafir 05 Nisan 2021 07:55

    1tr azotlu üre gübresi 60 gün önce 120 TL idi şimdi 165 TL önce tarımsal üretim değil mi

  • Boş iş05 Nisan 2021 07:40

    Kardeş karadenizin ticaret merkezi haline gelmesini kanal olmaması mı engelledi bugüne kadar boş boş konuşmayın sanki ilk defa gemiler geçecek sen kendini süveyş falan zannediyorsun sanırım,karadenizdeki ülke sayısı belli potansiyel belli aklıımızla alay etme

  • Tekno papaz04 Nisan 2021 23:24

    SMA hastası çocuklar için  ve tedavisi çok pahalı olan hastalar için harcayın o parayı. Daha yararlı olur 

  • MESELEŞUKİ04 Nisan 2021 22:29

    Montrö boğazlar sözleşmesine göre karadenize geçmek için yapılacak bütün kanal, su yolu flan bu anlaşmaya tabi olacakmış ve kesinlikle hiç bir gemiden ücret alınamayacakmış. Sizi kanalınız olan CNN Türkte emekli büyük elçi Uluç ÖZÜLKER , Mete YARAR' ın sorusunu cevaplıyor ve stüdyo buz kesiyor. soruyu soran sorduğuna pişman oluyor beş para alınamayacağına göre; siyasileri, toprak kapan katarlı, suud aileleri, bizim akraba bakanların, toprağı kapan zenginlerin yeni rantla hazineyi boşaltma operasyonu yani.

  • Selami ŞAHİN04 Nisan 2021 21:56

    Rant için Türkiye'ye ve İstanbul'a ihanet ediliyor. Bu durum halkın oyuna sunulmalıdır. Tabi bunu göze alamaz.

  • TR04 Nisan 2021 20:36

    Yalan konuşmayın, istanbul kanalının ulaşımla milli egemenlikle ne alakası var, Rant hevesinize kılıf uydurarak milleti kandırıyorsunuz, bu kanal istanbul a ve ülkeye ihanet olacak, bu inadınızın istanbul a faturası çok ağır olacak, yüzyıllardır bu ülkenin bekası ve milli güvenliği bu ucube kanal a mı endeksliydi? Ülkeyi uçuruma sürüklüyorsunuz, sizin bu kanalı yapacak kadar siyasi ömrünüz kalmamıştır, istanbul u düşünseydiniz yıllardır istanbul halkının kullanımına açık olan gezi parkını uyduruk bir vakfa devretmezdiniz. Hani hep halkın iradesinden bahsediyorsunuz ya, hadi buyurun referandum yapın, istanbul halkına sorun, buna cesaretiniz yok mu?

  • Metallica 04 Nisan 2021 19:59

    Halkin iradesini konusturmasina olanak tanıyalım:referandum

  • Kaynak sözcü gazetesi 04 Nisan 2021 19:28

    Yarın başlayacak IMF toplantısının gündemlerinden biri, üye ülkelerin rezervlerine toplamda 650 milyar dolarlık IMF parası (SDR) aktarılması olacak. Öneri onaylanırsa, Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervlerine 6,4 milyar dolar eklenebilir

  • burhan04 Nisan 2021 18:20

    Spekülasyonları bir an önce bırakında hemen yapmaya başlayın,,daha neyi bekliyorsunuz.

  • Okie Dokie04 Nisan 2021 18:14

    Kanal İstanbul'un yapılması beni ziyadesiyle mutmain etti. Böylelikle İsrail denizaltıları ve gemileri boğazlardan serbestçe geçebilecek.

  • Bokio kokio05 Nisan 2021 05:51

    Bravo gardesim zaten amaç o, büyük ısrail yayılması ,,araplara diyorlar hala arapları kim kontrol ediyor ,,bir an evvel kanal istanbulda başlanmalı ,,sembolik olarak tam ortadan kazma hemen vurulmali, kanal ıstanbul çok faydalı proje ,,bir an evvel başlayıp büyük ısrail yolunu açmalı ,,

  • Mülayim. 04 Nisan 2021 18:02

    KLGYO ve EKGYO yarar. Kiler in arazisi var orda.

  • Vatandaş04 Nisan 2021 17:59

    Kanal İstanbul,un yapılması çok doğru ve yerinde bir karar, ülkemizin menfaat,i için Mısır bu işten iyi bir gelir elde ediyor,bunu gören İsrail,de bu işe girdi, boş konuşmayalım

  • Kaçan Grup04 Nisan 2021 17:46

    elinizi vatandaşın cebinden çekin artık yaw

  • Ali04 Nisan 2021 17:19

    Aşı almadan hiç biseye para harcamayın önce sağlık .Ben aşı olmak istiyorum.yeter artık.

  • Bika04 Nisan 2021 17:16

    İmar affı yapıldı ve toplanan  paralarla  kentsel dönüşüm olacaktı, mühendislik hizmeti görmeyen affa uğrayan binalar depremde yıkılırsa ne olacak! Kanal İstanbul projesi için para varsa, kentsel dönüşüm için harcanmalı.