BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKamu bankalarına yeni sermaye enjeksiyonu iddiası----

Kamu bankalarına yeni sermaye enjeksiyonu iddiası

Kamu bankalarına yeni sermaye enjeksiyonu iddiası
08 Temmuz 2021 - 14:25 www.finansgundem.com

Salgınla mücadelede Türkiye ekonomisine 720 milyar dolarlık destek sağlayan devlet bankalarına sermaye aktarımı yapılacağı iddia edildi. Uzmanlar devlet bankalarının süregelen borçlarının kapatılması için bir plana ihtiyaç olduğu uyarısında bulunuyor

Türkiye'de özel bankaların temkinli kaldığı pandemi sürecinde devlet bankalarına ait borçlar geçen yıldan bu yana neredeyse ikiye katlandı.

Reuters'ın Türkiye'deki bankacılık ve hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, devlet bankalarına yeni bir sermaye enjeksiyonunun yapılması düşünüldüğünü aktardı. Buna göre yetkililer borç verenlerden bu yıl ya da önümüzdeki yıl müteahhit ve diğer borçlanıcıların bekleyen talebini karşılamak üzere yeni bir kredi hamlesine hazırlanmasını istedi.
 
Eylül ayı sonunda salgından büyük darbe alan hizmet sektörünün borçlarının da tahsili gecikmiş borç (NPL) hanesine yazılması sonucu artacak olan borç yüküne karşı önlem ihtiyacı da dikkate alındığında bu ihtiyaç daha da net ortaya çıkıyor.

"Devlet bankaları kaynakları aşırı kullandı"

İsmini vermek istemeyen kaynaklardan biri devlet bankalarının geçen yıl büyük projeleri finanse ederek sınırını aştığını belirtti. Bu durumu kaynakların aşırı kullanılması olarak tanımlayan yetkili bankaların sermaye desteği ile güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca bazı geçmiş borçlar ödendikçe gelecek yıl için ekonominin çeşitli sektörlerinde kredi büyümesi ihtiyacının ortaya çıkacağına dikkat çekti.

Reuters'a konuşan kaynaklar sermaye enjeksiyonuyla ya da tahsili gecikmiş borçlarla ilgili henüz kesin bir kararın alınmadığını belirtti.

Değerlendirmede bulunan bir başka kaynak tahsili ödenmemiş borçların bir menkul kıymet şirketinden diğerine aktarılabileceği ya da "sorunlu banka" olarak kalmaya devam edilebileceği görüşünde.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan bu konuda yorum yapılmadığı bildirildi.

Özel bankalar kar ederken devlet bankaları zararda

Türkiye Varlık Fonu'dan (TVF) bir yetkili ise bankaların sermaye yeterliliği standart oranının halihazırda iyi seviyede olduğunu belirtti ve fonun ihtiyaç durumunda her zaman bankaları desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

TVF 2020'nin başında kamu bankalarına pandemiden kaynaklanan sıkıntıları hafifletmek için düzenlenen düşük faizli borçlarında etkisiyle borçlanma seviyesinin yüzde 90 oranında artmasının hemen öncesinde 21 milyar lira değerinde sermaye enjekte etmişti.

Devlet bankaları yüksek maliyetler ve Merkez Bankası'nın yüzde 19'luk faiz oranı ve benzer oranda enflasyon karşısında zarar ediyor.

Yılın ilk çeyreğindeki rakamlar iki büyük devlet bankasının net faiz gelirinin mali tablolarda kırmızıya düştüğünü gösterirken, özel bankalardan bir kısmının siyahta yer aldığını gösteriyor.

Reuters'a konuşan üst düzey bir bankacı bu bankaların bu yıl ya da gelecek yıl kredi büyümesi yaratabilmesi için acil sermayeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu durumun sermaye yeterliliği standart oranı ya da likidite ihtiyacıyla değil, büyüme için yeni borç yaratma kabiliyetiyle ilgisi olduğunu ve bu nedenle devlet bankalarının acil sermayeye gereksinim duyduğu yorumunu yaptı.

Tahsili gecikmiş borçların durumu

Türkiye'nin yıl sonu büyüme beklentisini yüzde 6,7'den yüzde 6,3'e düşüren Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings hızlı borç büyümesi ile turizm ve otelcilik gibi sektörlerin karşı karşıya kaldığı riskin yüksek kaldığına ve bu durumun kötü durumdaki inşaat ve enerji borcu nedeniyle zor durumdaki bankaların riskini arttırabileceğine dikkat çekti.

2018 yılında yaşanan mali kriz Türkiye'nin dayandığı ucuz yabancı krediyi açığa çıkarması ve bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 7'lik büyümeye kadar ekonomik büyümeye sert şekilde frenledi. Ekonomideki yükselişe ve yüzde 3,7 olarak seyreden sektörel tahsili gecikmiş kredi oranının düşüklüğüne rağmen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) borç ödeme süresini 30 Eylül'e uzatma kararı aldı. Bu tarihten sonraki borçlar tahsili gecikmiş borç (NPL) kategorisine alınacak.

BDDK verileri geçen yıl sonu itibarıyla gözetim altındaki borçların yüzde 23 artarak 370 milyona ulaştığını gösteriyor.

Konunun uzmanları BDDK'nın belirlediği tarihin sermaye enjeksiyonunu daha da acil hale getirdiği görüşünde.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil10 Temmuz 2021 17:42

    Kamu hisseleri üzerinde olumlu fiyatlanir mı ?

  • Çalışan09 Temmuz 2021 08:14

    Kamu Bankaları Kurumsal ve Bireysel Müşterilerine pandemi döneminde ciddi destek verdi. Evet karlılıkları düştü. Fakat pandemi döneminde üzerine düşeni yaptı. Yoksa puf olmuştu çoğu insan ve işletme. Onun için Kamu Bankalarını ağzınıza alırken elinizi vicdanınıza da götürün

  • ????*18 Temmuz 2021 13:57

    KGF kamu bankası mı?

  • öneri güleni08 Temmuz 2021 19:06

    Allah tan kamu bankaları var da onların bastıp da kredilendirdiyi paralarla ekoNoMi dönüyo yoksa ... şinanayda yvrm şinanay ytd...

  • nidedin08 Temmuz 2021 16:45

    700 milyar dolarmı benmi yanlış görüyorum o kadar para dağıtıldı bize niye hiç uğramadı çok komik hala gülüyorum sabaha ancak kendime gelirim.

  • ase5309 Temmuz 2021 01:10

    700milyar dolar yanlis bir rakam ama sagolsunlar kamu bankalari olmasaydi şirketler zor atlatirdi pandemiyi

  • uğur08 Temmuz 2021 15:16

    kamu bankası hayatta almam,,,özel bankanın hisseleri güzel.