BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKonut - DASKKamu bankalarına büyük kaynak----

Kamu bankalarına büyük kaynak

Kamu bankalarına büyük kaynak
24 Nisan 2014 - 07:16 www.finansgundem.com

Doğal Afet Sigortaları Kurumu fonunun 3 kamu bankasına yatırılması zorunluluğu getirildi

Yönetmelik değiştirilince, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK), olası afetler için oluşturduğu 2.5 milyar liralık fonun, özel bankalardan çekilerek, 3 kamu bankasına yatırılması zorunluluğu getirildi.

Vatan'dan Gülümhan Gülten'in haberine göre, Hazine Müsteşarlığı’nın, “Doğal Afet Sigortaları Kurumu Çalışma Esasları Yönetmeliğinde” yaptığı değişiklikle, DASK’ın, olası afetler için oluşturduğu 2.5 milyar liralık fonun, özel bankalardan çekilerek kamu bankalarına yatırılması zorunluluğu getirildi. DASK’ın kendi mevzuatı gereği bu paranın hangi bankaya yatırılacağı rekabete uygun ve yüksek getiri esasıyla belirleniyordu. Mevzuatta, “Vadeli veya vadesiz mevduatın tutulacağı bankaların seçiminde, kamu bankaları hariç olmak üzere, sermaye yeterliliği ve aktif büyüklüğüne göre belirlenen bankalar arasından en yüksek getiri oranını sağlayan bankalar değerlendirilir. Bir bankada tutulan mevduat Kurum fonlarının yüzde 30’unu geçemez” şeklinde belirlenmişti. Ancak Hazine, bu kuralı kaldırarak, “Vadeli veya vadesiz mevduat kamu bankalarında değerlendirilir” şeklinde belirlendi.

Böylece DASK’ın toplam varlığı içinde bankalarda mevduat olarak tutacağı toplam tutar, sadece kamu bankalarına yatırılabilecek. 2012 sonu itibariyle DASK’ın kamu ve özel tüm bankalar arasından en yüksek getiriyi sağlayacak şekilde belirlediği bankalara uzun ve kısa vadeli yatırdığı toplam mevduat 1 milyar 946 milyon lira olmuştu. Bu tutar 2013 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 2.5 milyar liraya ulaştı. Şimdi bu tutar vadesi bittikçe özel bankalardan çekilerek, kamu bankalarına yatırılacak.

Tek bankaya yatırılabilecek

“Bir bankada tutulan mevduat Kurum fonlarının yüzde 30’unu geçemez” hükmü de kaldırıldığı için DASK’ın sözkonusu tutarı istediği bir kamu bankasına yatırması da mümkün olabilecek. Tüm fonu tek bir bankaya yatırmak istemezse de elinde Ziraat, Halk ve Vakıfbank dışında bir seçenek olmayacak.

Bu arada kamu bankalarına gelecek 2.5 milyar TL’lik kaynak bu bankaların rasyolarını olumlu yönde etkileyecek.

Faiz gelirinde kayıp olur mu?

DASK’ın 2.5 milyar liraya yakın mevduatının özel bankalar arasındaki rekabet nedeniyle aldığı faize göre, kamu bankalarıyla sürdürülen görüşmelerde DASK’ın aleyhine en az 2 puanlık bir fark olduğu belirtilirken, bu farkın DASK’ın elindeki fona yıllık maliyeti 50 milyon liralık kayıp olarak hesaplanıyor. Hükümet bir süre önce İşsizlik Sigortası Fonu’nun kamu bankalarında tutulması zorunluluğu getirilmişti. En büyük 10 bankasında tutulan yaklaşık 7.1 milyar liralık mevduatın, vadesi geldiğinde çekilerek, üç kamu bankasına yatırılacağı açıklanmıştı.

Toplam portföyün %93’ü mevduatta

DASK verilerine göre, 2000 yılından bu yana 3.6 milyar liranın üzerinde prim ödemesi yapıldı. 21 Nisan itibarıyla bu yıl ödenen primlerin toplamı 221.3 milyon TL seviyesinde. Van’da yaşanan depremde mağdur olanlara 2012’de toplam 117 milyon liralık tazminat ödemesi gerçekleştirildi. 2012 yılına ait faaliyet raporuna göre, fonda biriken kaynağın büyük bölümü mevduatta değerlendiriliyor. Portföy içerisinde mevduatın payı yüzde 93 seviyelerinde bulunurken yüzde 4’lük kısım Devlet İç Borçlanma Senetleri’nden oluşuyor. Genel fon yönetiminin ana felsefi anapara güvenliği, likidite ve getiri sağlamak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR