BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKamu bankaları kredilerde normalleşmeye direniyor----

Kamu bankaları kredilerde normalleşmeye direniyor

Kamu bankaları kredilerde normalleşmeye direniyor
14 Şubat 2018 - 10:58 www.finansgundem.com

Sektör genelinde kredi büyümeleri Kredi Garanti Fonu öncesine dönerken, kamu bankalarının krediler konusunda biraz daha aktif olduğu görülüyor

Bankacılık sektöründe kredi büyüme hızı Kredi Garanti Fonu (KGF) ile hızlanan dönemin ardından normalleşme eğilimi gösterirken, kamu bankalarının bu normalleşmeye direndiği görülüyor.

2 Şubat haftası itibariyle bankacılık sektörü genelinde kredi büyümesi yüzde 15,9'a kadar geriledi. Böylelikle sektörde kredi büyümelerinde KGF etkisinin silindiği izlendi. Kredi Garanti Fonu'nun aktif olduğu 2017 yılının ikinci yarısında sektördeki kredi büyümesi yüzde 45'in üzerine kadar yükselmişti.

Benzer durum özel sektör bankaları için de söz konusu oldu. Özel bankaların KGF döneminde kredi büyümeleri yüzde 40'ı aşarken KGF'nin etkisini yitirmesiyle bu bankaların kredi büyümesinde yüzde 10'ların altı kaydedildi.

Buna karşın kamu bankalarında ise kredi büyümelerindeki geri çekilme daha yavaş oldu. 2 Şubat haftası itibariyle kamu bankalarında kredi büyüme hızı yüzde 18,3 olarak gerçekleşti.

KONUT KREDİLERİNDE KAMU BANKALARI DAHA AKTİF

Kamu bankalarının kredi konusundaki bu yaklaşımı alt kalemlerde de açık bir şekilde görülüyor. Bloomberg'in analizine göre özellikle konut kredilerinde de büyümeyi kamu bankaları sırtlıyor.

Kamu bankaları bir buçuk yıldan bu yana konut kredilerindeki büyümeyi domine ediyor. Bankacılık Düzentleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre Temmuz 2016’dan bu yana, katılım bankaları dışındaki özel bankaların verdiği konutkredileri yüzde 12 artarak 56,1 milyar liraya ulaşırken, kamu bankalarının verdiğikonut kredileri ise yüzde 67 artarak 83,9 milyar liraya çıktı.

Başka bir deyişle aynı dönemde kamu bankaları nette 33,8 milyar liralık yeni konut kredisi sağlarken, özel bankalar ise 6 milyar liralık konut kredisi sağladı. Konut kredisi faizleri de 2 Şubat haftasında 6 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 14,55’e yükseldi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)