BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKalpazanlıkla mücadele eden gizli laboratuvar----

Kalpazanlıkla mücadele eden gizli laboratuvar

Kalpazanlıkla mücadele eden gizli laboratuvar
02 Ocak 2022 - 10:57 www.finansgundem.com

Frankfurt’taki devasa Avrupa Merkez Bankası genel merkezinin 23. katında çalışan kalpazanlıkla mücadele uzmanları, euro bölgesinin en iyi sahte banknotlarını inceliyor.

İlk bakışta bir fen lisesinin laboratuvarını andıran oda, her banknot için ayırt edici işaretleri gösteren yaklaşık on güvenlik işaretini analiz etmek için 3D mikroskoplar ve mikrogram ölçeği gibi çok sayıda gelişmiş cihazı içeriyor.

AFP’nin haberine göre, Avrupa Merkez Bankası Para Birimi Geliştirme Bölümü Başkanı Jean-Michel Grimal, euronun piyasaya sürülmesinden 20 yıl sonra bir euro bölgesi vatandaşının sahte bir euro banknotu alma riskinin çok zayıf olduğunu söyledi.

Merkezdeki bir grup uzman tarafından gerçekleştirilen analiz, Avrupa Merkez Bankası’nın en son kalpazanlık tekniklerini takip etmesine ve bir adım önde kalmasına yardımcı oluyor.

2020’de bir önceki yıla göre yüzde 18 daha az bir oranla, yaklaşık 460 bin euroluk banknot tedavülden çekildi. Karşılaştırma yapmak gerekirse, şu anda dolaşımda yaklaşık 26 milyar euroluk banknot var. Frankfurt’taki uzmanların çok titiz bir iş çıkarması, gerçek ve sahte banknotları küçük güvenlik detaylarına dayanan bir mikroskopla karşılaştırması gerekiyor.

İçeride, son 20 yılda incelenen, 5 ila 500 euro arasında değişen yaklaşık bin sahte banknot var.

Avrupa Merkez Bankası sahtecilik uzmanlarından Eric Languillat, her euro bölgesi ülkesinin kendi sahte tespit merkezine sahip olduğunu, ancak Frankfurt’un en iyi taklit olarak kabul edilen ilginç örneklere sahip olduğunu söyledi.

Bu veriler, suç ağlarını izleyen Europol gibi güvenlik güçlerine yardımcı oluyor.

Banka her yıl sahtesi yapılamayacak banknotları piyasaya sürmeye çalışmak için büyük bir bütçe ayırıyor. Bu yöntemler bariz nedenlerle gizli tutuluyor.

Harcanan paranın, sahte para banknot maliyetine kıyasla iyi bir yatırım olduğunu söyleyen Grimal, “Amaç, sahtecilik riskini neredeyse sıfıra indirmek” diye konuştu.

Merkez Bankası yıllardır banknotlara dokunarak ve bakarak sahteciliği tespit etmek için halka tavsiyelerde bulunuyor.

Languillat, “Genel olarak sahteciliğin kalitesinin kötü olduğunu bilerek bir banknota yakından bakarsak, bunu tespit etmek kolay olacak” dedi.

Son resmi araştırmalara göre, Avrupa nüfusu için güvenli bir ödeme yöntemi olarak tek para birimi olan euroya yüzde 80 oranında güven duyuluyor.

Türeci ve Şahin'in resimlerinin Euro'ya basılması önerildi

 

Yeni yıla buruk merhaba

 

Tesla, 200 bin aracını geri çağırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)