BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaKadın istihdamında lider bankalar----

Kadın istihdamında lider bankalar

Kadın istihdamında lider bankalar
16 Kasım 2013 - 04:46 www.finansgundem.com

Türkiye'de en çok kadın istihdam eden şirketler listesinde ilk 10'un 7'si bankalar. En fazla kadın istihdamı İş Bankası'nda.


CAPİTAL dergisi tarafından hazırlanan liste, Türkiye’deki şirketlerde çalışan kadın istihdam profilini ortaya koydu.

Buna göre en çok kadın istihdam eden şirket İş Bankası olurken, listenin ilk 10 sırasında 7 banka yer aldı.


KADIN istihdamında lig atlamak için Türkiye’nin önünde uzun bir yol var. Ancak şimdiden bunu başaran pek çok şirket de mevcut. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da desteğiyle Türkiye’de ilk kez Capital Dergisi, kadın istihdam rakamlarıyla öne çıkan şirketleri araştırdı. Capital 500 şirketleri, finans kuruluşları ve holdingleri kapsayan araştırmayla iş dünyasının ‘Kadın Dostu Şirketleri’ni ortaya koydu. Koç Holding Türkiye’nin en fazla kadın çalıştıran grubu. 18 bin 95 kadın çalışana sahip olan Koç’u, 16 bin 845 kadın istihdam eden Sabancı Holding ve 13 bin 210 kadın çalışanı olan Doğuş Holding izliyor. Türkiye’nin en fazla kadın istihdamı sağlayan şirketler listesinde ise ilk 10’da 7 bankanın yer aldığı görülüyor. İş Bankası 12 bin 306 kadın çalışan istihdam ediyor. Garanti Bankası’nın ise 10 bin 795 kadın çalışanı var.

EŞİTLİK VE MİLLİ GELİR

Goldman Sachs analistlerine göre kadın erkek istihdamında, cinsiyet eşitliğinde fark yaratabilen ülke ekonomileri GSYİH’lerini yüzde 25’e varan ölçüde artırabiliyor. Üst yönetimde cinsiyet eşitliğini gözeten şirketler, yüzde 56 daha iyi performans gösteriyor. McKinsey’nin araştırmasına göre 9 liderlik davranışından daha zengin bakış açısı, empati, takım çalışması, kavramsal düşünme yetkinlikleri ve stratejik bakış gibi 5’inde kadınlar erkeklerden daha başarılı. Pek çok şirket istihdama kadın ve erkeğin eşit oranda katılmasını bir ekonomik model olarak benimsemeye başladı.
Harward Üniversitesi Profesörü Rosabeth Moss Kanter’e göre şirketlere “kadın elinin değmesi” ve kültürün bu yönde şekillenmesi için liderlik pozisyonlarındaki kadın payının yüzde 30’a ulaşması gerekiyor. 27 AB ülkesinde halka açık şirketlerin yönetim kurulu başkanlarının yüzde 3’ü kadınken bu durum Türkiye için yüzde 6. Kadın CEO’ların OECD ve BRIC ülkelerindeki temsiliyet oranına bakıldığında da Türkiye daha iyi durumda. Söz konusu ülkelerde kadın CEO’ların ortalaması yüzde 5’in altındayken, Finlandiya, Norveç ve Türkiye yüzde 12 ve üzeri oranlarla en fazla kadın CEO’ya sahip üç ülke.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)