BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKadın fon yöneticilerinin sayısı neden azalıyor?----

Kadın fon yöneticilerinin sayısı neden azalıyor?

Kadın fon yöneticilerinin sayısı neden azalıyor?
03 Mart 2020 - 14:33 www.finansgundem.com

Finans sektöründe kadın çalışanların sayısının arttırılması yönünde birçok açıklama yapılırken istatistikler fon yöneticili alanında cinsiyet eşitsizliğinin arttığını gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fon yönetiminde kadınların saflarını artırmak için devam eden çabalar hakkında sürekli yapılan açıklamalara rağmen Chicago merkezli araştırma firması Morningstar tarafından hazırlanan rapora göre finans endüstrisinde son 20 yıl içinde hiçbir ilerleme kaydedilmemiş hatta bazı alanlarda geriye bile gidilmiş.

Financial Times London'ın haberinde yer alan araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadın fon yöneticilerinin oranı 2019 yılında %11 olarak kayda geçmiş. Bu oran 2000 yılında %13,8 idi. Morningstar araştırma ekibinin direktörü ve araştırmayı yöneten isim olan Madison Sargis, fonların sayısının bu süre içinde arttığını, ancak erkek çalışanların daha fazla işe aldığını, fakat sektöre giren kadın sayısında bir değişme olmadığını söylüyor. 

Fon sektörüne yeni katılan kadınların net sayısı 20 yılı aşkın bir süredir sabit ve Morningstar'ın verilerine göre 1.000'den az kadın fon yöneticisi ve yaklaşık 7.400 erkek sektörde çalışıyor.

Para yöneticileri saflarında ilerleme eksikliği sektöründe cinsiyet odaklı gelişme hedefleriyle çelişiyor. Şirketlerin büyük kısmının odak noktaları yönetim kurulu çeşitliliği ve kadınların şirket yöneticisi olarak temsili 2000 yılındaki %11 oranından 2018’de %22’ye yükselerek iki katına çıkmış.

Ancak bu ilerleme, küresel örneklerin dışındaki yerel fonlara yansımıyor. Kadınlar, sektörün en parlak bölgelerinde temsillerini kaybettiler. Pasif endüstri henüz emekleme dönemindeyken, pek çok kadına yeni fonları işletme fırsatı verildi. Bu sektör istatistiklerine de yansıdı. 2000 yılında ABD'de kadınlar tarafından yönetilen pasif fonlar % 19,4 ile son 20 yıl içinde sektörde en yüksek seviyeye ulaştı. Ama pasif fonlar yükselişe geçtiğinde kadınların temsili %13'e kadar düştü.

Morningstar'ın yatırımcı yönetimine liderlik eden Jackie Cook, "Bu kadar çok varlık yöneticisi tarafından konuya son birkaç yıldır ne kadar ilgi gösterdiği göz önüne alındığında, cinsiyetler arasındaki ücret farkını düzeltme kararlarına karşı oy vermeye devam ettiğini görmek beni gerçekten şaşırttı" diyor ve ekliyor:

"Kadın yeteneğini çekme ve koruma ihtiyacı yatırımcı açısından yeterince bariz görünüyor."

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)