BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKadın çalışan sayısı yeterli değil----

Kadın çalışan sayısı yeterli değil

Kadın çalışan sayısı yeterli değil
21 Eylül 2013 - 08:34 www.finansgundem.com

Güler Sabancı, New York’ta Birleşmiş Milletler The Global Compact tarafından düzenlenen “Liderler Zirvesi”nin açılış panelinde konuştu

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, New York’ta Birleşmiş Milletler The Global Compact tarafından düzenlenen “Liderler Zirvesi”nin açılış paneline katılarak bir konuşma yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yaptığı açılış konuşmasının ardından gerçekleşen panelde Güler Sabancı sürdürülebilirlik, kadın istihdamı ve Sabancı Topluluğu’nda bu konularda yapılan uygulamalara değindi. Zirvenin konuşmacıları arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın yanı sıra Belçika Kraliçesi Mathilde, eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Nobel ödüllü ekonomist Muhammad Yunus gibi isimler yer aldı.
Aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüttüğü Birleşmiş Milletler The Global Compact tarafından düzenlenen zirvenin açılış panelinde yaptığı konuşmasında Güler Sabancı şunları kaydetti;
“Benim sürdürülebilirlik anlayışım bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinden ödün vermemektir. Piyasa ortamında güven ve itibarı yeniden oluşturmak için, uzun vadede sürdürülebilir değer yaratmaya öncelik verilmelidir.
 Sürdürülebilirlik, şirketler üzerinde ciddi bir etki yaratmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik felsefesi ne kadar benimsenirse, o kadar fazla fırsat ortaya çıkacaktır.    Bunun hayata geçirilmesi için gereken çeşitli adımlar vardır.  Liderler tam sorumluluk üstlenmelidir ve sürdürülebilirliğin iş süreçleri için faydalı olduğunu tüm paydaşlara aktarılmalıdır. Sürdürülebilirlik bütçe oluşturma, uzun vadeli planlama, yatırım kararları dahil tüm süreçlerin bir parçası haline gelmelidir”.
SABANCI TOPLULUĞU’NDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Konuşmasında Sabancı Topluluğu’ndaki sürdürülebilirlik uygulamalarına da değinen Güler Sabancı, “İki çimento fabrikamızda atık ısı geri kazanımıyla enerji üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu fabrikalara ait enerji ihtiyacının %30'u, yaklaşık 30 megavat olmak üzere, bu yolla üretiliyor. Alternatif yakıt ve hammadde kullanımı sayesinde, karbon yakıt kullanımımızın neredeyse %20'sini ikame ediyoruz. Ayrıca Akçansa Türkiye’de Gönüllü Emisyon Ticareti sistemini uygulayan ilk şirket oldu. Buna paralel olarak, Türkiye çapında paydaşlarına Kurumsal Yönetim desteği sağlayan ilk ve tek firma yine Akçansa.
Geçtiğimiz Mayıs ayında Enerjisa'nın 143 megavat kapasiteli rüzgar santralini açtık. Bu tesis, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en büyük yenilenebilir enerji üretim tesisi. Bunun dışında, toplamda kurulu kapasitesi 69 megavat olan iki rüzgar santralimiz daha bulunuyor. Planımız, 2020 yılına kadar 4000 megavat kapasiteli yenilenebilir enerji kaynağını devreye almak.
Geçtiğimiz üç yıl içinde Brisa, kullandığı yakıtların karbon emisyonunu 26.000 ton azalttı. Bu da yaklaşık 78.000 ağacın kurtarılması anlamına geliyor.
2020 yılında karbon emisyonumuz, 2005 yılına kıyasla %25 daha düşük olacak. 2009 yılından bu yana fabrikalarımızda açığa çıkan atık miktarı %59 oranında geriledi. 2015 yılına kadar 'sıfır atık' hedefine ulaşmayı planlıyoruz” dedi.
SABANCI TOPLULUĞU’NDA KADIN İSTİHDAMI
Güler Sabancı, Topluluğun kadın istihdamı politikalarına da değinerek, “Sabancı Topluluğu’nda çalışanlarımızın yaklaşık üçte biri kadın ama bu yeterli değil. Yönetim kademelerinde çalışan kadınların oranı ise %21. Kadın çalışanlarımızın terfi oranı, 2012 yılında %22 iken, 2013 yılı ilk ay itibarıyla bu oran %34’e yükselmiş durumda. Geçtiğimiz yıl Topluluğumuzda yalnız bir kadın genel müdürümüz varken, şimdi bu rakam üç oldu. Ayrıca Toplulukta yeni işe alınan çalışanlar arasında kadınların oranı 2012 yılında %26 iken, 203 yılının ilk çeyreğinde bu oran %35’e yükseldi” açıklamasında bulundu.
SABANCI VAKFI’NIN ÇALIŞMALARI
Güler Sabancı konuşmasında Sabancı Vakfı’nın faaliyetlerine ilişkin olarak ise şunları söyledi, “Sabancı Vakfı olarak hedefimiz, Türkiye'de kadının insan haklarını iyileştirmek. Yürüttüğümüz “Kadınlar ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve İyileştirilmesi Ortak Programı”nda tüm Birleşmiş Milletler kurumları, İçişleri Bakanlığı, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi işbirliği yapıyor.
Türkiye’de kadın hakları konusunda gereken tüm kanunlar var.  Bizim yaptığımız, kadınların kendi haklarını bilmeleri ve kullanmaları.  Ayrıca toplumun da bu hakları anlaması ve kabul etmesi.
Birleşmiş Milletler Ortak Programı, Türkiye çapında yerel olarak kadın haklarına odaklanan ilk geniş ölçekli program. Cinsiyet, cinsiyet tabanlı bütçe oluşturma ve cinsiyet ilkeleriyle ilişkili eğitimlere dört yılda yerel hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarından 3.420 katılımcı dahil oldu.
Genç ve yetişkin kadınlara daha iyi hizmet temin edebilmek amacıyla Yerel Eşitlik Eylem Planları geliştirildi. Yeni Kadın Destek Merkezleri, Sığınma Evleri, Bakımevleri ve Mesleki Eğitim Programları oluşturuldu. Sabancı Vakfı Burs Programı, program kapsamındaki şehirlerde 34 projeyi destekleyerek 300.000 kişiye ulaştı. Seminerlere bugüne kadar Türkiye'nin batısından ve doğusuna 2.144 öğretmen ve  katılımcılar dahil oldu. Sabancı Üniversitesi’nde verilen bir haftalık eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra 206 öğretmen Mor Sertifika alma hakkı kazandı”.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) THE GLOBAL COMPACT LİDERLER ZİRVESİ HAKKINDA
• Dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu olarak çalışmalarını sürdüren BM The Global Compact tarafından düzenlenen Liderler Zirvesi 2013 19-20 Eylül tarihleri arasında New York’ta gerçekleştiriliyor.
• Tüm dünyadan 1200 kişinin katıldığı zirvenin bu yılki konusu ise “Daha İyi Bir Dünyanın Mimarları” olarak belirlendi.
• BM The Global Compact Liderler Zirvesi, bu seneki en büyük BM The Global Compact etkinliği olma özelliğini taşıyor.
• BM The Global Compact, Birleşmiş Milletler eski Genel-Sekreteri Kofi Annan tarafından 1999 yılında duyurulan ve 2000 yılında resmen kurulan dünyanın en kapsamlı sürüdürülebilirlik platformu olarak çalışmalarını sürdürüyor
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)