BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKabil Havalimanı işletmesine BAE de talip----

Kabil Havalimanı işletmesine BAE de talip

Kabil Havalimanı işletmesine BAE de talip
24 Kasım 2021 - 13:08 www.finansgundem.com

Kabil'deki havalimanının kontrolünü sağlama yarışında Türkiye ve Katar'a yeni bir rakip çıktı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin de havalimanı için Taliban'la görüşmeler yürüttüğü belirtiliyor.

Körfez ülkelerinde görev yapan dört yabancı diplomatın Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileri, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın işletmesini üstlenmek için Taliban'la görüşmeler yürütüyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin derlediği habere göre, Körfez'de Katar'ın da Afganistan'ın dış dünyayla havadan tek bağlantısı durumundaki havalimanının işletmesine talip olduğuna dikkat çeken diplomatlar, BAE'nin yaptığı görüşmelerin Körfez ülkelerinin Taliban üzerinde nüfuzunu artırma iddiasını gösterdiği değerlendirmesini yaptı. İsmini vermek istemeyen diplomatik kaynaklar, BAE'nin Katar'ın bölgede diplomatik güç elde etmesini önlemek istediğine dikkat çekti. 

Ağustos ayında ABD ve diğer NATO birliklerinin tahliye işlemlerinde Türkiye ile birlikte önemli rol oynayan Katar, çekilme sonrasında havaalanının işletmesine talip olduğunu açıklamıştı. Ancak Taliban'ın Katar ve Türkiye ile yaptığı görüşmelerden şimdiye kadar bir sonuç çıkmadı.

BAE: Desteğe devam etmek istiyoruz
ABD destekli Afgan hükümeti döneminde Kabil havalimanının işletmesini bir süreliğine üstlenen BAE, Ağustos'taki tahliyelerde de rol oynamıştı. BAE Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada, ülkesinin insani erişim ve güvenli geçişleri sağlamak üzere havalimanının işletmesine yardım etmeyi sürdürme konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Taliban ve Katarlı yetkililer ise söz konusu görüşmelerle ilgili olarak Reuters'ın sorularına yanıt vermedi.

Kabil'deki havalimanından geçen Ağustos ayında gerçekleşen tahliyelerde büyük bir kaos yaşanmıştıKabil'deki havalimanından geçen Ağustos ayında gerçekleşen tahliyelerde büyük bir kaos yaşanmıştı.

Taliban'ın mali destek aradığı iddiası
Öte yandan iki diplomat, Taliban'ın BAE'den finansal destek arayışında olduğunu da aktardı. Ancak BAE Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşbirliği Direktörü Salim el Zaabi, BAE'nin Taliban'a mali yardım yapmayı düşünüp düşünmediği konusunda Reuters'a bilgi vermedi. 

Diplomatlar, Taliban ile havalimanının işletmesi için talip olan ülkeler arasındaki görüşmelerde en önemli konunun, havalimanının güvenliğini kimin sağlayacağı sorusu olduğunu belirtti. Taliban, ülkede iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkede yabancı güç istemediğini söylemiş, hatta Türkiye'ye mesaj vererek yabancı güçlerin işgalci sayılacağını açıklamıştı. Diplomatik kaynaklar, havalimanı arazisi içinde hala Katarlı özel birliklerin güvenliği sağladığını, Taliban güçlerinin de havalimanı dışındaki bölgede devriye gezdiğini kaydetti.

Taliban: Kabil havalimanı uluslararası uçuşlara hazır

 

Taliban duyurdu: İşte Kabil Havalimanı için son karar!

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)