BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisJPMorgan'ın altın tacirlerine hapis şoku----

JPMorgan'ın altın tacirlerine hapis şoku

JPMorgan'ın altın tacirlerine hapis şoku
11 Ağustos 2022 - 14:21 www.finansgundem.com

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan’ın iki üst düzey emtia tüccarı piyasa manipülasyonu yapmak gerekçesiyle suçlu bulundu. Tüccarların onlarca yıllık hapis cezası alma ihtimalleri bulunuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan Chase değerli metaller işletmesinin eski başkanı ve işletmenin önde gelen bir altın tüccarı ABD’nin Chicago eyaletindeki mahkemede piyasa manipülasyonu suçlamalarıyla mahkum edildi. Altın tüccarları yanıltıcı e-postalar göndererek manipülasyon yapmaktan suçlu bulundu.

Bloomberg’ün haberine göre Michael Nowak ve Gregg Smith, üç haftalık bir duruşma ve sekiz günden fazla süren müzakerelerin ardından çarşamba günü federal jüri tarafından suçlu bulundu. Savcılar, Nowak ve Smith'in 2008'den 2016'ya kadar yüksek kâr elde edebilmek için değerli metal fiyatlarını yukarı ve aşağı taşıdıklarına dair kanıtları gözler önüne serdi. Kanıtlar arasında ikilinin ayrıntılı ticaret kayıtları, sohbet kayıtlarını ve ifadelerini içeren bilgiler de bulunuyor.

Bankanın değerli metaller masasında pazarlama elemanı olarak çalışan üçüncü bir sanık olan Jeffrey Ruffo, komploya katıldığı suçlamalarından beraat etti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu dava ABD Adalet Bakanlığı’nın dahil olduğu bugüne kadarki en büyük hukuki süreçlerden biri niteliğinde. Ticaret masasından sorumlu genel müdür Nowak ve üst düzey tüccar Smith, dolandırıcılık, sahtekarlık ve piyasa manipülasyonu suçlarından mahkûm edildi. ABD hükümeti savcıları, JPMorgan'daki değerli metaller işletmesinin bir suç örgütü olarak yürütüldüğünü iddia etti, ancak jüri üç tüccar için de haraç isteme suçlamalarını beraat ettirdi.

Savcı Avi Perry, kapanış konuşmaları sırasında tüccarlar için "Piyasayı hareket ettirme gücüne, dünya çapındaki altın fiyatını manipüle etme gücüne sahiplerdi" dedi.

ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Edmond Chang, Nowak ve Smith'in gelecek yıl cezalandırılacağını söyledi. Her biri onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıya, ancak ceza çok daha az olabilir. 2020 yılında dolandırıcılıktan suçlu bulunan iki Deutsche Bank tüccarı bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nowak’ın avukatı David Meister davayla ilgili yaptığı açıklamada, “Jürinin Bay Nowak'ı haraç ve komplodan beraat ettirmesinden memnuniyet duyuyor olsak da jürinin kararından dolayı son derece hayal kırıklığına uğradık ve mahkemede haklarını savunmaya devam etmeye çalışacağız” ifadelerine yer verdi. Smith’in avukatı açıklama yapmadı.

Beraat eden Jeffrey Ruffo’nun avukatı Guy Petrillo ise, “Bay Ruffo, ailesi ve biz her zaman Jeff'in masumiyetine inandık ve bu talihsiz suçlamalar artık geride kaldığı için minnettarız” dedi.

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan, 2020 yılında Adalet Bakanlığı'nın kendisine yönelik sahtekarlık iddialarını çözmek için 920 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Bu rakam 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana piyasa manipülasyonuyla suçlanan herhangi bir finansal kurumu tarafından verilen en büyük para cezası.

Çarşamba günkü kararla birlikte ABD Adalet Bakanlığı’nın, JPMorgan, Merrill Lynch, Deutsche Bank, The Bank of Nova Scotia ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere Wall Street finans kurumlarında çalışan 10 eski tüccara yönelik mahkeme kararı da güvence altına alınmış oldu.

FBI'ın Ceza Soruşturma Bölümü'nden Direktör Yardımcısı Luis Quesada yaptığı açıklamada, "Bugünkü mahkeme kararı, bir dolandırıcılık planı ne kadar karmaşık veya uzun süredir devam ederse etsin, FBI'ın bu tür suçlara karışanları adalete teslim etmeye kararlı olduğunu gösteriyor" dedi.

İki bankacının milyarderliği 4 gün sürdü

 

KPMG’ye 13 milyon sterlinlik şok ceza

 

Deutsche Bank’a kur manipülasyonu cezası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)