BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisJPMorgan’dan 2,5 trilyonluk yeşil yatırım----

JPMorgan’dan 2,5 trilyonluk yeşil yatırım

JPMorgan’dan 2,5 trilyonluk yeşil yatırım
16 Nisan 2021 - 14:13 www.finansgundem.com

JPMorgan Chase iklim değişikliği ve eşitsizlikle mücadele için 2,5 trilyon dolarlık yatırım planı açıkladı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük bankası iklim değişikliğiyle mücadele için önemli bir adım atıyor. JPMorgan Chase perşembe günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki 10 yılda iklim değişikliğiyle mücadele eden ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda kalan çözümlere 2,5 trilyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Bankanın hedefi kapsamında yenilenebilir enerji, temiz teknoloji, atık yönetimi gibi alanlara yapılacak 1 trilyon dolarlık yatırım da yer alıyor.

Büyük bankalar tarafından açıklanan en büyük yeşil yatırım planı, finansal kurumların dünyanın daha temiz enerjiye geçiş sürecine verdiği desteklerin arasında son açıklanan oldu. JPMorgan’ın Küresel Sürdürülebilirlik Başkanı Marisa Buchanan CNN’e yaptığı açıklamada, “bu yalnızca doğru olanı söylemekle ilgili değil, doğru olanı yapmakla ilgili” dedi. 2,5 trilyon dolarlık 10 yıllık hedef JPMorgan’ın kısa vadeli hedefinin de hızlanacağı anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıl şubat ayında JPMorgan 2020 yılında iklim çözümlerini ve sürdürülebilir kalkınmayı deseklemek için 200 milyar dolar yatırım yapma planını açıklamıştı. Banka bu hedefin üzerine çıktığını ve yalnızca yeşil girişimlere 55 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Buchanan, “teknoloji Paris İklim Anlaşması’nın koyduğu hedeflere ulaşma yolunda bulmacanın çok büyük bir parçası olmalı. Bu bir banka olarak bizim için büyük fırsat” dedi.

Rakip banka Bank of America (BofA) ise geçtiğimiz hafta 1,5 trilyon dolarlık sürdürülebilir finans hedefi açıkladı. Bu hedefe ise 1 trilyon dolarlık iklim yatırımları da dahil edildi. Finansman hedefleri JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo ve diğer büyük bankaların, 2050 yılına kadar finanse ettikleri şirketler ve projeler de dahil olmak üzere, net sıfır sera gazı emisyonu hedefininin ardından geldi.

Yapılan açıklama bankaların iklim değişikliğiyle mücadelenin bir parçası olma konsunda ne kadar büyük bir baskının altında olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Wall Street’in temiz enerjiyi yalnızca bir sosyal sorumluluk girişimi olarak değil, karlı bir yatırım olarak da değerlendirdiğinin altını çizdi.

Bankalar iklim değişikliğiyle mücadelede geride kaldı

İklim değişikliğine yönelik mücadelede öne çıkan sivil toplum örgütleri, büyük bankaların attığı adımların yeterli olmadığını savunuyor. Özellikle de bankaların fosil yakıt üreticilerini desteklemeye devam etmesi eleştiri topluyor. 2015 yılında Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesinden bu yana dünyanın en büyük 60 bankası, iklim örgütleri tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan bir rapora göre fosil yakıt üreticilerine 3,8 trilyon dolar finansman sağladı.

Bankaları fosil yakıt üreticilerine finansman sağlamama konusunda ikna etmek için kampanyalar yürüten BankFWD’nin Direktörü Vanessa Fajans-Turner, “bankalar genel olarak sürdürülebilir finans alanında geride kaldı” dedi. Örneğin finansgundem.com'un derlemesine göre, JPMorgan 2020 yılında fosil yakıt projelerine 51,3 milyar dolar finansman sağladı. Bu rakam ise, bankanın geçtiğimiz yıl yeşil girişimlere aktardığını söylediği 55 milyar dolarla neredeyse eşdeğer.

Fajans-Turner, “bu tutarlı bir sürdürülebilir Finans stratejisi değil ve bankanın müşterileri ile rakipleri bunu biliyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bankaların iklim mücadelesiyle ilgili attığı adımları olumlu karşılıyoruz. Ancak bankaların uzun bir yolu var” ifadelerini kullandı.

JPMorgan CEO’su Dimon: Fosil yakıtlardan bir anda uzaklaşamayız

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon geçtiğimiz hafta hissedarlarına gönderdiği yazıda, “iklim değişikliğinin gerçek olup olmadığını sorguladığımız zamanları geride bıraktık” dedi. Açıklamasında, “ancak çözümün fosil yakıtlardan uzaklaşmakla bitmeyeceğini anlamamız gerekiyor. Ticari, erişilebilir ve düşük karbonlu alternatifler küresel enerji ihtiyaçlarını karşılayabilene kadar petrole ve doğal gaza ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Başka bir deyişle JPMorgan yeşil enerjiye yönelik desteğini artırırken, fosil yakıtlara veda etmiyor. Petrol ve doğalgazın önümüzdeki on yılda da önde gelen yakıt kaynakları olmaya devam etmesi beklense de, iklim aktivistleri fosil yakıtlara verilen desteğin şimdi son bulması gerektiğini söylüyor. Çevre örgütü 350.org'un Politika Direktörü Natalie Mebane, “fosil yakıtların büyümesini durdurmadan iklim krizine anlamlı bir çözüm sunamayız” dedi.

JP Morgan 13 milyar dolarlık tahvil sattı

 

ABD yaptırımları faiz artırımına yöneltiyor

 

Brexit Londra finans merkezini beklenenden daha kötü vurdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)