BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisJPMorgan’dan 156 milyarlık soruna çözüm----

JPMorgan’dan 156 milyarlık soruna çözüm

JPMorgan’dan 156 milyarlık soruna çözüm
16 Haziran 2021 - 15:57 www.finansgundem.com

JPMorgan emlak piyasasında ırkçı önyargıları durdurmak için reform çağrısı yapıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan Chase ABD’de emlak piyasasında ekspertiz sürecinde ırkçı önyargıları ortadan kaldırmak için hamle yaptı. Tüm banka kapsamında emlak piyasasında ırkçılık ve eşitsizlikle mücadele için devreye sokulan planda, JPMorgan ilk kez ekspertiz sürecinde ırkçılıkla savaşabilecek özel kanunları ortaya koydu.

Aynı zamanda evlerin ekspertizinde inovatif yaklaşımlara yönelik çalışmaları desteklerken, ekspertiz sektöründe oldukça fazla ihtiyaç duyulan çeşitliliği artıracak çabaları öne çıkardı. Ekspertizlerin ötesinde, ABD’nin en büyük bankası siyahi ve Latin Amerika kökenli kişilerin ev alma, birikim yapma ve bütçelerine uygun emlaklara erişim sürecini zorlaştıran engelleri hafifletme sözü verdi.

JPMorgan Chase Politika Merkezi Başkanı Heather Higginbottom, “emlak piyasasında sistematik bariyerler var ve bunları çözme konusunda oynayacağımız bir role sahibiz" dedi. Bu çabalar kapsamında yeni 400 milyon dolarlık planda, kar amacı gütmeyen işletmelere ve uygun fiyatlı emlak hizmeti sunan kurumlara düşük maliyetli kredi, sermaye ve destek sağlanacak.

CNN’in haberine göre plan geçtiğimiz yıl ekim ayında ırk temelli eşitsizliği ortadan kaldırmak için oluşturulan 30 milyar dolarlık planın bir parçası.

156 milyar dolarlık sorun

Emlak piyasasındaki ayrımcılık ABD’nin devasa gelir uçurumunun bir sonucu olduğu kadar, bu sorunu tetiklemeye de devam eden bir unsur. Bunun nedeni bir ev almanın birikim gerektiriyor olması ve bir ev sahibi olmak servet sahibi olmanın en bilinen yollarından bir tanesi. Siyahilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki evlerin değeri ortalama 48 bin dolar.

Bu rakam Brookings Institution verilerine göre ise siyahilerin yaşamadığı bölgelerdeki emlak fiyatlarının yaklaşık %23 altında. Emlak fiyatlarındaki uçurum araştırmacıların okul, suç ve ev fiyatlarında fark yaratan diğer semt özelliklerini ortadan kaldırmaları durumunda bile dikkat çekiyor. Bu sorun ise Brookings’e göre toplamda 156 milyar dolar zarar yaratıyor.

ABD Para Birimi Denetim Ofisi Başkanı Michael Hsu, salı günü konuyla ilgili düzenlenen bir sanat etkinlikte yaptığı açıklamada, “ekspertizlerde ayrımcılık ve eşitsizlik ev fiyatlarının düşmesine neden oluyor ve azınlıklar için varlık sahibi olmanın kilit kaynaklarından birini olumsuz etkiliyor” dedi. Devamında, “bu etki oldukça büyük ve görmezden gelinemez” ifadesini kullandı.

Siyahi eksperlerin oranı %2’nin altında

finansgundem.com'un derlemesine göre, JPMorgan ve diğer büyük bankalar daha önce ayrımcılık güden ekspertizleri temel almaları nedeniyle eleştiri oklarını üzerlerine çekmişti. Mart ayında JPMorgan, ırkı nedeniyle evinin değerinin altında gösterildiğini söyleyerek bankayı suçlayan Afrika kökenli bir ABD vatandaşına 50 bin dolar ödemeyi kabul etti.

ABD Konut ve Kentsel Değişim Bakanlığı tarafından da onaylanan anlaşmada JPMorgan’ın bankanın konut kredisi danışmanlarına ve müşteri hizmetleri uzmanlarına ekspertiz konusunda zorunlu eğitim vermesi gerektiği söylendi. Ancak ekspertiz alanında çeşitlilik bulunmuyor. 2019’un ilk dönemlerinde eksperlerin %77,7’si erkek ve %85,4’ü beyaz olarak tanımlanmıştı.

Eksperlerin %2’sinden daha azının ise siyahi olduğu belirtildi. Bankacılık ve emlak sektöründe adil yaklaşımı savunan National Community Reinvestment Coalition CEO’su Van Tol, “ekspertiz sürecinde birçok öznel değerlendirme var. Bu da önyargılar için oldukça fazla alan olduğu anlamına geliyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “bankalar kiminle çalıştıkları konusunda bir değerlendirme yapmalı. Azınlık topluluklarında düşük değerlemeleri destekliyorlar mı” ifadelerini kullandı. Bu alanda çeşitliliği artırmak adına çaba gösteren JPMorgan ise ekspertiz ekibine yeni çalışanlar çekmek amacıyla bir program başlatacağını açıkladı.

Aynı zamanda işe alım sürecinde de ayrımcılığın önüne geçileceği söylendi. Banka aynı zamanda konut kredisi danışmanlığı pozisyonu için 100 kişinin işe alındığını söyledi. Bu pozisyonda çalışanlar müşterilerin ev sahibi olması için destek veriyor.

HSBC'nin fon yönetimi kolunda flaş değişim

 

ABD’deki enflasyon yatırımcı portföylerini altüst edebilir

 

Akbank’tan ilk sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)