BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaJPMorgan ve Barclays'e göre TCMB'nin son faiz indirimi olabilir----

JPMorgan ve Barclays'e göre TCMB'nin son faiz indirimi olabilir

JPMorgan ve Barclays'e göre TCMB'nin son faiz indirimi olabilir
25 Haziran 2020 - 11:25 www.finansgundem.com

JPMorgan ve Barclays gibi dünyanın en büyük bankalarından bazıları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2020'nin son faiz indirimine gidebileceğini düşünüyor

Dünyanın en büyük bankalarından bazılarının ekonomistlerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kötüleşen enflasyon görünümü ve yatırımcılar için daralan getiri oranının etkisiyle borçlanma maliyetlerini muhtemelen bu yıl bir kez daha düşürecek.

Politika faizi yüzde 24 seviyesindeyken kur şokunun ardından yaklaşık bir yıl önce başlayan genişleme döngüsü şimdiye kadar aralıksız sürdü. 

JPMorgan Chase & Co. ve Barclays Plc analistleri bunun büyük bir ihtimalle 2020'nin son faiz indirimi olacağını düşünüyorlar. Goldman Sachs Group Inc. ve Oxford Economics faizlerin yakında yeniden yükselmesi gerekebileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın göreve gelmesinden bu yana uygulanan parasal genişlemenin tamamlayıcısı olarak, merkez bankası korona virüs pandemisinin etkilerini kontrol altına almak için ekonomiye on yıldan uzun bir süredir görülmeyen bir hızda para pompalıyor.

Arka arkaya yapılan 9 indirimin ardından Türkiye, fiyatlara göre düzeltildiğinde dünyanın en düşük faizlerinden birine sahip. Enflasyonda görülen yukarı yönlü son harekete rağmen bankanın hızlanmanın geçici olduğunu belirtmesi, Morgan Stanley'e göre "faiz indirimlerinin devam etmesinin önünde hiçbir şeyin duramayacağı" anlamına geliyor.

Morgan Stanley ekonomistleri Alina Slyusarchuk, Andrea Masia ve Georgi Deyanov'un müşteriler için hazırladığı raporunda "Enflasyon rakamının TCMB'yi daha fazla genişlemeye gitme konusundaki cesaretini kırmayacağını düşünüyoruz." ifadesi yer aldı.

Bloomberg ekonomisti Ziad Daoud, "Merkez Bankası yatırımcılar için pozitif reel faizi korumak istiyorsa daha fazla genişleme için alan daralıyor" dedi.

Genişleyici döngünün kesilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizleri indirmediği gerekçesiyle selefini görevden aldığı Uysal için riskli olabilir. Erdoğan, çoğu ekonomist ve merkez bankasının aksine düşük borçlanma maliyetlerinin fiyatları yavaşlatmada daha etkili olduğunu düşünüyor.

Beklenen fiyat artışlarına göre hala "makul" ölçüde reel faiz sağladığını belirten Merkez Bankası, bu yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentilerini yüzde 8.2'den Nisan'da yüzde 7.4'e çekti.

Aralarında Ercan Ergüzel'in de bulunduğu Barclays ekonomistleri, enerji piyasalarındaki sıçramanın bu noktadan itibaren yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini belirtiyor. Barclays, Perşembe günü gidilebilecek 50 baz puanlık bir indirimin genişleme döngüsünü sonlandırabileceğini düşünüyorlar.

Fiyat görünümü bozulma sinyalleri vermeye başladı. Tüketici enflasyonu yükselen gıda fiyatları zayıf talebi dengelemesiyle Mayıs'ta beklenmedik bir şekilde yıllık yüzde 11.4'e yükselerek iki aylık düşüşü sonlandırdı.

JPMorgan'a göre reel faizler en az 1913'ten beri en düşük seviyesinde bulunuyor ve Merkez Bankası genişleme döngüsüne son vermeye hazır olabilir. Aralarında Yarkın Cebeci'nin de bulunduğu JPMorgan analistlerinin müşteri notunda, "Son bir 25 bp indirim ile birlikte politika yapıcılar yakın zamanda bir Faiz indirimi olmadan bekle gör döneminin başladığının sinyalini verebilir. Hızlı kredi büyümesiyle birlikte bu kadar düşük faizler iç talebe önemli bir destek sağlıyor ve sürdürümlesi durumunda dezenflasyonu riskle atabilir." dendi.

BİST 100'de gözler Merkez'de

Bankalar sorunlu krediler için şirket kuruyor

Suriye’de Türk lirası kullanılmaya başlandı

Merkez’den 50 baz puanlık indirim bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)