BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiJP Morgan'dan Türkiye verilerine revize ----

JP Morgan'dan Türkiye verilerine revize

JP Morgan'dan Türkiye verilerine revize
12 Aralık 2014 - 18:01 www.finansgundem.com

JP Morgan, petrol fiyatlarındaki düşüşe işaret ederek Türkiye için makro tahminlerini revize etti

JP Morgan tarafından yayınlanan raporda Türkiye'nin makro ekonomik verilerine ilişkin beklentilerde revizeye gidildi. Kurum TCMB'nin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde faiz oranlarını 75 baz puan indireceğini öngördü ve 2015 büyüme beklentisini yüzde 3.3 seviyesinden yüzde 3.6 seviyesine çıkardı.

Bu yılın sonunda 12 aylık enflasyonun yüzde 8.8 olacağı ve önümüzdeki yılın sonunda ise bu oranının yüzde 6.1 seviyesine gerileyeceği öngörüldü.

JP Morgan'ın raporunda şöyle denildi:

Bugün Ulusalararası Enerji Ajansı önümüzdeki yılın küresel petrol talebi artışının önceki tahminlerin altında kalacağını ve OPEC dışı ülkelerin petrol arzının daha fazla artacağını beklediğini duyurdu. Böylece IEA 2015 küresel petrol talebi beklentisini son 5 ayda 4 kez düşürmüş oldu.

Bu açıklamada petrol fiyatlarının önümüzdeki yılın ortalarına kadar düşmeye devam edeceği öngörüldü ki bu da hem Türkiye'de enflasyonun aşağı yönlü sürpriz yapacağı ve hem de ECB'nin niceliksel gevşeme adımlarına Ocak ayında başlayacağı yönündeki beklentilerimize paralellik arz etti.

Bu faktörler bizim 2015 makro beklentimizi revize etmemize ve TCMB'nin 2015 ilk çeyrekte faiz oranlarını 75 baz puan indireceğini öngörmemize neden oluyor. Bu duruma enflasyon beklentilerindeki düzelme ve cari açıktaki daralmanın güç kazanması da ışık tutuyor.

Önceki raporlarımızda yılın ilk çeyreğinde TCMB'nin Faiz artırmayacağını öngörmüştük. İlk çeyrekte yapılmasını beklediğimiz bu indirimlerin zamanı ise GFED'nin faiz artırımlarının başlamasına yönelik endişelerin gücüne ve küresel finansal piyasaların durumuna bağlı olacak.

GSYİH artışının bu yıl yüzde 3.0 seviyesinde olmasını ve önümüzdeki yıl yüzde 3.6 seviyesine yükselmesini bekliyoruz. (Önceki beklenti:%3.3)
Bunlara ek olarak cari işlemler açığı bu yıl 45 milyar dolarla GSYİH'nın yüzde 5.5'i seviyesindeyken önümüzdeki yıl 34 milyar dolarla GSYİH'nın yüzde 3.9'una gerilemesini bekliyoruz. (Önceki beklenti: %4.2)
Enflasyon beklentilerimiz de aşağı yönlü revize edildi. Enflasyonun bu yıl yüzde 8.8 (önceki beklenti: %9.0) önümüzdeki yıl yüzde 6.1(önceki beklenti:%6.6) seviyesine gerilemesini bekliyoruz. Önemli bir ayrıntı ise düşük petrol fiyatları sayesinde yılın ilk yarısının sonlarına doğru enflasyon oranlarının yüzde 5'in altına gerilemesini bekliyoruz.

Bunun sonucunda bir yandan düşük petrol fiyatları ve bir yandan da enflasyon beklentilerinin iyileşmesi ile dış dengelerdeki toparlanmanın ve ECB'nin atacağı gevşeme adımlarının TL'deki değer kaybını sınırlayacağını düşünüyoruz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)