BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiJP Morgan'dan enflasyon tahmini----

JP Morgan'dan enflasyon tahmini

JP Morgan'dan enflasyon tahmini
06 Nisan 2021 - 13:19 www.finansgundem.com

Amerikan kökenli dev finans kuruluşu JP Morgan, Türkiye için 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 11,2'den yüzde 13,4'e çıkarırken, 2022 sonu için enflasyon tahminini yüzde 10,5 olarak korudu.

TÜİK'in dün açıkladığı Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan, talep şartlarında olası zayıflamaya rağmen enflasyon dinamiklerinin kötüleştiğine işaret etti. Türkiye için 2021 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 11,2'den yüzde 13,4'e çıkarırken, 2022 sonu için enflasyon tahminini yüzde 10,5 olarak korudu.


Eylül'de 100 baz puan faiz indirimi beklentisini koruyan JPMorgan, yılın geri kalanı için kümülatif faiz indirimi beklentisini ise düşürdü. Mart ayında gıda fiyatlarının bir önceki aya göre beklentilerin yarısı seviyesinde yüzde 1,1 arttığını, ancak bunun yüzde 1,3’lük çekirdek enflasyon artışı ile telafi edildiğini belirten JPMorgan, fiyat baskılarının genele yaygın olmadığını, sağlık, eğlence, eğitim, lokanta ve otel gibi birkaç sektörle sınırlandığını da vurguladı.

"Bu durum, bizim geçtiğimiz 4 ayda yapılan Faiz artırımlarının kümülatif etkisinin talebi sınırlamaya başladığı ve arza ilişkili daralmalarını belirli sektörlerde fiyat baskılarını azdırdığı görüşümüzü destekliyor" değerlendirmesini yapan JP Morgan, lirada son dönemdeki zayıflığın maliyet bazlı fiyat baskılarını artırmaya başladığını ve bunun Mart ayında ÜFE'de görülen yüzde 4,1’lik artışla yansıtıldığını da vurguladı.


JP Morgan raporunda, "Nihai olarak, lirada zayıflama yeniden enflasyon bekleyişlerinde bir kötüleşmeye yol açtı. Kısacası, talep şartlarında olası zayıflamaya rağmen enflasyon dinamikleri kötüleşti. Bunun sonucu olarak, yılsonu için enflasyon tahminini yüzde 11,2'den yüzde 13,4'e revize etti. 2022 yılsonu için enflasyon tahminimiz yüzde 10,5'te değişmeden kaldı" ifadelerini kullandı. Kısa vadede fiyat baskılarına eklenmesi olası iki faktör olduğunu belirten JP Morgan, bunlardan birini Kovid-19 vakalarında keskin artışın hükümeti tedbirleri sıkılaştırmaya zorlaması olduğunu ve bunun arz problemlerini artırma potansiyeli olabileceğini vurguladı.

İkinci faktör olarak ise gıda fiyat enflasyonunu işaret eden JP Morgan, Ramazan döneminde Türkiye'de fiyat enflasyonunun neredeyse her zaman hızlandığına dikkat çekti. "Bununla birlikte konjoktürel tepe noktasının (yüzde 17,0-17,5) çok uzağında değiliz" ifadelerini kullanan JP Morgan, "Yılın son çeyreğine kadar enflasyonun katılığını korumaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Enflasyon dinamiklerindeki bu kötüleşmemin, TCMB'nin temkinli bir yaklaşımını gerektirdiğini belirten JP Morgan, "Global finansal şartlarda sıkıştırmanın ortasında, herhangi bir erken genişleme veya zor kazanılmış politika güvenilirliğini zayıflatacak buna benzer bir şey kolaylıkla yıkıcı hala gelebilir" ifadelerini kullandı. Yeni Başkan Kavcıoğlu'nun Enflasyonu düşürmeye ve şeffaflığa, öngörülebilirliğe bağlılık vurgusu yaptığını duymanın rahatlatıcı olduğunu ifade eden JP Morgan, "Ana belirsizlik, yeni yönetimin bu taahhütleri nasıl yerine getireceği. Büyük brüt dış finansman ihtiyaçları ve gelişmekte olan ekonomilere sermaye akışı için daha az destekleyici görünüm potansiyel kırılganlıkları artırdı. Yeni atanan politika yapıcıların bu risklerin bilincinde olduklarını ve politika devamlılığı vaatlerini duymak cesaret verici. Belirsizliklerin yükselmesine rağmen, Eylül'de hala 100 baz puan faiz indirimi bekliyoruz. Yılın geri kalanı için kümülatif faiz indirimi beklentimizi 400 baz puandan 300 baz puana indirdik" dedi.

Enflasyon görünümde: TL ve ÜFE dikkat çekti

Memur ve emeklilerin enflasyon zam farkı ne kadar?

Enflasyonda yukarı yönlü riskler devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)