BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkJP Morgan’da kredi yolsuzluğu----

JP Morgan’da kredi yolsuzluğu

JP Morgan’da kredi yolsuzluğu
09 Eylül 2020 - 13:49 www.finansgundem.com

Trump’ın küçük işletmeleri kurtarma vaadiyle kullanıma sunduğu Maaş Koruma Programı dolandırıcılar için fırsat oldu. Kredi dolandırıcılığının en son örneği ABD’nin en büyük bankası JP Morgan’da

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hükümeti korona virüs sürecinde küçük işletmeleri kurtarmak için avantajlı bir kredi programı hazırlamıştı. Ülkenin en büyük bankası JP Morgan Chase personelinin ya da müşterilerinin yasadışı yollardan para kazanmak için bu programı kullanıp kullanmadığını araştırıyor.

Haziran ayı sonuna kadar Maaş Koruma Programı (PPP) kapsamında 29 milyar dolarlık affedilebilir kredi düzenleyen JP Morgan “işletme ve etik ilkelerine uygun olmayan ve hatta yasadışı olabilecek davranışlar” tespit ettiklerini açıkladı.

Bankanın operasyon komitesinden tüm banka çalışanlarıyla paylaşılan notta PPP kredileri, işsizlik yardımları ve diğer devlet programlarını kötüye kullanan müşteriler ve çalışanlar olabileceği belirtildi. Açıklamada, "Bu örnekleri belirlemek ve gerektiğinde kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmak için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bankanın üst düzey yetkilileri tarafından Bloomberg’e yapılan ilk açıklamada notun içeriği kabul edildi fakat daha fazla bilgi verilmedi.

JP Morgan’dan yapılan açıklama 670 milyar dolarlık küçük işletmeleri kurtarma programı konusunda yeni bir tartışma konusu daha açılmasına sebep oldu. ABD Başkanı Donald Trump programın 51 milyon çalışanı işsiz kalmaktan kurtardığını söylüyor. Buna karşın Financial Times’ın haberine göre bazı uzmanlar bu rakamlar konusunda pek emin değil.

Nisan ayında kullanıma sunulan program erken dönemde yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle başvuru sürecindeki küçük işletme sahiplerini fonların tükendiği korkusuyla baş başa bıraktı ve kamuya açık bazı şirketlerin fon için uygun görülmesi nedeniyle tepkilere sebep oldu.

Program önünde sonunda daha fazla para sağladı, teknik aksaklıklar giderildi ve bazı yüksek profilli şirketler isimlerinin paylaşılacağı ve daha büyük kredilerinin özel bir incelemeye tabi tutulacağı endişesiyle fonları iade etti.

Yine de programın 8 Ağustos tarihinde sona ermesinden önce dahi çok sayıda eyalet gerçekte var olmayan şirketlerin başvuru yaptığını veya başvuru sırasında henüz açılmamış olan şirketlerin bulunduğunu tespit ederek cezai soruşturma başlattı.

Bankalar arka kapılar ardında haziran ayı sonuna kadar toplamda 4,9 milyon dolar olan PPP kredi hacminin maaş ücretleri ve kira gibi harcanması şartıyla kabul edildiğini fakat bedava para vaat eden bir planın dolandırıcılık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyorlar.

Gelecek aylarda şartları yerine getiren işletmelerin kredilerinin silinmesi başvuruları ortaya çıktıkça daha fazla yasal sorun ortaya çıkabilir.

PPP başlangıçta sıfır riskle on milyarlarca dolarlık ödeme anlamına gelirken özellikle bankalar için yaralayıcı bir program haline geldiği ortaya çıktı. Birçok üst düzey banka yöneticisi özel konuşmalarında programa ilişkin oluşan hayal kırıklıkları nedeniyle itibarlarının ve müşteri ilişkilerinin zedelendiğini belirtti.

Aralarında JPMorgan ve Citigroup'un da yer aldığı çok sayıda banka, PPP planından elde edilen kârı hayır kurumlarına ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlama taahhüdünde bulundu. Programa katılmak için bilançosunun büyüklüğüne ilişkin düzenleyici bir sınırın ihlal etmesine izin verilen Wells Fargo, daha da ileri giderek, kredilerin düzenlenmesinden aldığı 400 milyon dolarlık brüt ücreti bağışlayacak.

Fitch: Sorunlu kredilerde artış 2021 ilk çeyreğe ertelenecek

 

JPMorgan yüzlerce genç bankacıyı ofise çağırdı

 

Avrupa bankaları kalıcı mali destek sözü verecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)