BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaJP Morgan Türkiye tahminini indirdi----

JP Morgan Türkiye tahminini indirdi

JP Morgan Türkiye tahminini indirdi
29 Ocak 2014 - 15:11 www.finansgundem.com

JP Morgan TCMB'nin son kararına bağlı olarak Türkiye ekonomisine ilişkin 2014 büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağı çekti

JP Morgan tarafından yayınlanan raporda TCMB'nin son kararı değerlendirildi ve buna bağlı olarak Türkiye ekonomisine  ilişkin 2014 büyüme ve enflasyon beklentileri aşağı yönlü  revize edildi.

JP Morgan "tarihi karar" olarak nitelendirdiği faiz artırım kararının TCMB'nin kredibilitesini güçlendirmek açısından yeterli buldu ve bu nedenle döviz kurlarına istikrar gelebileceğini öngördü. Bu kararın ikinci temel sorun alanı olan dış dengesizlikler konusunda bir parça rahatlama getireceği ancak Türkiye için  pozitif olmak adına küresel piyasaların durumu ve içerdeki  siyasi gerilim nedeniyle erken olduğu ifade edildi.

Alınan kararın büyüme, enflasyon dinamikleri dış dengelerin  yeniden oluşması gibi konularda etkileri olacağı ifade  edildi. Yüksek faiz oranlarının olumsuz etkisinin kısmen de olsa artan tüketici güveni ile telafi edileceği bu yüzden  büyüme üzerinde aşağı yönlü baskının sınırlı düzeyde olacağı vurgulandı. Buna bağlı olarak bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 2.5'ten yüzde 1.9'a geri çekildi. 2015 yılında ise  Türkiye'nin potansiyel büyüme seviyesi olan yüzde 4 büyümeyi yakalayabileceği ifade edildi.

Döviz kuru etkisi geçtiğimiz aylarda enflasyon üzerinde  etkili olan ana unsur olmuştu. TCMB'nin kararının liradaki gevşemeyi durdurmaması beklendiği için enflasyon beklentimizi yukarı çekmekten vazgeçtik ve 2014 sonu yüzde 7 enflasyon  beklentimizi koruduk. Ancak TL'nin değerinde ciddi bir düşüş  yaşanması halinde bu beklentimizi yukarı çekebiliriz.

Son olarak karının Türkiye'nin dış dengesizliklerine  iki açıdan yardımcı olacağını öngörüyoruz. İlk olarak  yüksek Faiz oranlarını nedeniyle iç talep gerileyecek  ve cari açık aşağı çekilecek. İkinci olarak yatırımcı güvenindeki artış Türk şirketlerinin borçlarını çevirmesini  kolaylaştıracak. Bu nedenle 2014 cari açık beklentimizi  GSYİH'nın yüzde 5.5'si olan 46.4 milyar dolardan GSYİH'nın  yüzde 5.2'si olan 43.5 milyar dolara düşürüyoruz. Cari açığın 2013 yılında 61 milyar dolarla GSYİH'nın yüzde 7.2'sine ulaştığı beklentimiz göz önünde bulundurulursa dış dengelerde hızlı bir toparlanma yaşanacak diyebilir.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)