BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkJP Morgan: Omikron küresel ekonomiyi sarsmayacak----

JP Morgan: Omikron küresel ekonomiyi sarsmayacak

JP Morgan: Omikron küresel ekonomiyi sarsmayacak
01 Ocak 2022 - 15:09 www.finansgundem.com

İlk olarak kasımda ortaya çıkan Kovid-19'un Omikron varyantı, küresel ekonomiye ilişkin endişeleri de gündeme getirdi. Ancak JP Morgan’a göre Omikron ekonomiye geçmiş dalgalardaki kadar zarar vermeyecek ve bunun üç nedeni var.

Yüksek bulaşıcılığı nedeniyle dünyayı alarma geçiren Kovid-19'un Omikron varyantının küresel ekonomiye yönelik olası etkileri de tartışma yaratıyor.

ABD merkezli bankacılık devi JPMorgan, Omikron'un pandeminin önceki dalgalarına kıyasla ekonomide daha az sarsıntı yaratacağını belirterek buna dair üç neden sıraladı.

Business Insider'ın haberine göre JP Morgan analistleri, perşembe günü yayımlanan notta Omikron'un tatiller ve seyahat planları üzerindeki olumsuz etkisinin dünyada ekonomik toparlanmayı bozacak düzeyde olmayacağını ifade etti.

‘YÜKSEK YAYILMA HIZI OLUMLU ETKİLEYEBİLİR’

Baş ekonomist Bruce Kasman öncülüğündeki JPMorgan analistlerine göre, Omikron endişe yaratan hızlı yayılma oranı nedeniyle son iki Kovid-19 dalgasından daha az sorunlu olabilir.

Notta, yeni varyantın yayılma hızı ve düşük şiddeti nedeniyle son vaka artışının “öncekilerden çok farklı olmasının” beklendiği, Omikron dalgasının 2022'nin başında bazı benzersiz trendleri beraberinde getireceği belirtildi.

OLUMLU BEKLENTİLERE YOL AÇAN ÜÇ NEDEN

JP Morgan'a göre Omikron varyantının ekonomiyi geçmişteki Kovid dalgaları kadar kötü etkilemeyecek olmasının üç nedeni şöyle:

1. Tüm ülkeler Omikron'u aynı anda yaşıyor

İlk Kovid-19 dalgası Çin'de ortaya çıkmış ve zamanla batıya yayılmıştı. Delta varyantıysa Hindistan'da görüldükten sonra İngiltere'ye ve ardından da ABD'ye ulaştı. Omikron varyantıysa birçok bölgeyi aynı anda vurdu.

Ekonomistler, “Omikron'un hızlı yayılması ve düşük şiddeti, dünya genelinde daha senkronize bir dalgaya işaret ediyor” ifadelerini kullandı. Omikron'da da Delta varyantına benzer bir yol alınırsa tüm dünyanın Omikron'u aynı anda yaşamasının olası olduğu belirtilen notta, ilk işaretlerin son dalganın şimdiden durulmaya başladığını gösterdiği değerlendirmesi yer aldı.

Kovid vakalarının düşeceği yönündeki beklentiler gerçekleşirse, Omikron'un ekonomiyi Delta dalgası kadar kötü etkilemeyeceği kaydedildi.

2. Ekonomideki yavaşlamanın etkisi hiçbir yerde çok büyük olmayacak

JP Morgan, Omikron’un hızla yayılmasının 2020 ve 2021'de büyümeyi engelleyen türden bir coğrafi hasarın da önüne geçtiğini savundu.

Önceki dalgaların bazı ülkeleri resesyona sürüklediği ve küresel tedarik zincirinde krize yol açtığı, ancak artık dünya nüfusunun daha büyük bölümü aşılandığı ve Omikron varyantı daha az öldürücü olduğu için son dalganın ekonomiye daha az hasar vereceği ifade edildi.

3. Tedarik zincirindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor

JP Morgan ekibine göre, Omikron tedarik zincirlerine de önceki dalgalardaki kadar büyük bir zarar vermeyecek.

Önceki dalgalar küresel ticarete darbe vurmuş ve nakliye maliyetlerinin fırlamasına yol açmıştı. Üreticiler şimdi daha hazırlıklı ve tedarik zincirindeki iyileşmenin de Omikron'a rağmen sürmesi bekleniyor.

Ekonomistler, yeni dalganın öncelikle hizmet sektöründe talebi azaltmasını, küresel endüstriyi olumsuz etkilemesininse beklenmediğini vurguladı.

JPMorgan: Merkez bankaları para politikasını çok ihtiyatlı şekilde sıkılaştırmalılar

 

BDDK'dan JPMorgan İstanbul şubesine izin

 

JPMorgan, WhatsApp kullandığı için para cezasına çarptırıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)